Attila Tilki, membru al delegaţiei Ungariei în Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE), aflat la Strasbourg, la sesiunea de toamnă a adunării, a declarat, marţi, pentru MTI, că Ungaria se aşteaptă de la Comitetul de Miniştri să stabilească, printr-un punct de vedere unitar, faptul că Primăria Dărmăneşti şi-a depăşit atribuţiile şi a construit cruci de beton peste mormintele unor soldaţi maghiari.
„Sperăm ca printr-o atitudine luată de către Comitetul de Miniştri să poată fi prevenite situaţiile similare oriunde altundeva pe teritoriul Uniunii Europene”, a spus Tilki.
Potrivit acestuia, peste tot în Europa sunt cimitire militare, unde se odihnesc pe vecie soldaţii altor state.
„Dacă nu acţionăm destul de ferm în cazul Cimitirului Militar din Valea Uzului, forţele naţionaliste pot fi încurajate şi pot apărea insulte similare şi în cimitirele militare din alte părţi şi, prin ele, şi la adresa comunităţilor locale de minorităţi”, a subliniat acesta.
Tilki a mai adăugat că Ungaria speră, în baza unei declaraţii unitare a Comitetului de Miniştri, şi în readucerea cimitirului la stadiul iniţial.
Cimitirul Militar din Valea Uzului a ajuns în atenţia publică după ce, în primăvara acestui an, Primăria Dărmăneşti a delimitat o parcelă românească, parţial peste mormintele nemarcate ale unor militari maghiari, pe care a ridicat cincizeci de cruci de beton în memoria unor soldaţi români necunoscuţi şi un monument în formă de cruce celtică – simbolul membrilor Gărzii de Fier române, notează agenţia ungară de presă.
În iunie, câteva mii de români au forţat cordonul de jandarmi şi au pătruns în cimitir pentru a participa la slujba de sfinţire ortodoxă a parcelei româneşti.