Noi măsuri pentru asigurarea tratamentului şi îngrijirii copiilor şi adulţilor bolnavi de leucemie

Un nou subprogram de diagnostic generic al tumorilor solide maligne a fost introdus de Guvern, în şedinţa de joi, în Programul naţional de oncologie, iar pacienţii cu leucemii acute vor putea beneficia atât de diagnosticare şi tratament, cât şi de monitorizarea corectă a bolii minime reziduale.

Urmărește
412 afișări
Imaginea articolului Noi măsuri pentru asigurarea tratamentului şi îngrijirii copiilor şi adulţilor bolnavi de leucemie

Noi măsuri pentru asigurarea tratamentului şi îngrijirii copiilor şi adulţilor bolnavi de leucemie (Imagine: Silviu Matei/ Mediafax Foto)

''Subprogramul derulat în cadrul Programului naţional de oncologie, respectiv <<Subprogramul de diagnostic generic al tumorilor solide maligne (sarcom Ewing şi neuroblastom) la copii şi adulţi>> a fost introdus, printr-o Hotărâre adoptată de Guvern. Fondurile pentru finanţarea serviciilor şi tratamentului asigurate prin acest nou subprogram oncologic au fost asigurate cu ocazia rectificării bugetare. De asemenea, activitatea de monitorizare a bolii minime reziduale a bolnavilor cu leucemii acute prin imunofenotipare, examen citogeneric şi/sau FISH şi examen de biologie moleculară la copii şi adulţi va fi inclusă în cadrul Subprogramului de diagnostic imunofenotipic, citogenic şi biomolecular al leucemiilor acute'', se arată într-un comunicat de presă al Guvernului.

Guvernul a aprobat în şedinţa de joi o serie de măsuri în sprijinul bolnavilor înscrişi în programele naţionale de sănătate. În acest sens, a fost modificată şi completată HG nr. 206/2015 privind aprobarea programelor naţionale de sănătate pentru anii 2015 şi 2016.

''Noile reglementări rezolvă o serie de probleme constatate în ceea ce priveşte stabilirea unităţilor de specialitate care implementează programele naţionale de sănătate publică, managementul listelor de prioritate a bolnavilor, modalitatea de acordare a serviciilor medicale, inclusiv prescrierea şi eliberarea medicamentelor şi/sau materialelor sanitare asigurate bolnavilor în cadrul programelor naţionale de sănătate curative, modalitatea de decontare a investigaţiilor paraclinice de diagnostic a leucemiilor acute. Astfel, includerea unităţilor de specialitate în programele naţionale de sănătate se realizează pe baza unor criterii elaborate la propunerea comisiilor de specialitate ale Ministerului Sănătăţii şi a unei metodologii de selecţie care se aprobă prin normele tehnice, cu încadrare în limita fondurilor aprobate'', se mai arată în documentul remis MEDIAFAX.

Bolnavii din cadrul programelor naţionale de sănătate curative pot beneficia de acordarea de servicii medicale, inclusiv de prescrierea şi eliberarea medicamentelor şi/sau materialelor sanitare specifice, într-o unitate sanitară în regim ambulatoriu/în spitalizare de zi, concomitent cu serviciile medicale spitaliceşti furnizate în regim de spitalizare continuă într-o altă unitate sanitară, dacă unitatea sanitară la care pacientul este internat în regim de spitalizare continuă nu poate acorda serviciile.

Bolnavii din cadrul programului naţional de oncologie beneficiază de servicii medicale, inclusiv prescrierea şi eliberarea medicamentelor asigurate, care pot fi acordate într-o unitate sanitară în regim de spitalizare de zi, concomitent cu serviciile medicale furnizate în regim de spitalizare de zi în aceeaşi unitate sanitară sau într-o altă unitate sanitară, dacă unitatea sanitară la care pacientul este internat în regim de spitalizare de zi nu poate acorda serviciile.

Pentru aceste situaţii, serviciile asigurate sunt validate şi decontate din bugetul programelor naţionale de sănătate curative.

În cazul în care pacientul necesită transport medical, unitatea sanitară în care bolnavul este internat în regim de spitalizare continuă suportă contravaloarea transportului medicalizat al acestuia în vederea efectuării serviciilor asigurate în cadrul programelor naţionale de sănătate cu scop curativ.

Probele pentru diagnosticarea şi monitorizarea leucemiilor acute şi a tumorilor solide care se recoltează la furnizorii de servicii medicale ce acordă asistenţă medicală spitalicească bolnavilor vor fi transmise la furnizorii de servicii medicale incluşi în subprogram pentru efectuarea acestora, însoţite de referatul de solicitare.

Contravaloarea investigaţiilor paraclinice în cadrul programelor naţionale de sănătate curative va fi decontată furnizorilor de servicii care le efectuează, fără a fi condiţionată de prezentarea cardului naţional de asigurări sociale de sănătate.

O altă noutate constă în faptul că toate categoriile de furnizori au obligaţia de a transmite în platforma informatică a asigurărilor de sănătate a serviciilor off-line în maximum trei zile lucrătoare de la data acordării serviciului, şi nu în 72 de ore cum era până acum. Această măsură contribuie la înlăturarea disfuncţionalităţilor în raportarea serviciilor şi în decontarea acestora.

De asemenea, în vederea debirocratizării sistemului de asigurări de sănătate, raportarea activităţii furnizorilor conform contractelor încheiate cu casele de asigurări de sănătate se va face zilnic, fără a mai fi necesară şi o raportare lunară/trimestrială, după caz.

Hotărârea adoptată joi stabileşte şi modalitatea de sancţionare a furnizorilor de servicii medicale paraclinice, furnizorilor de dializă şi furnizorilor de radioterapie, în cazul în care se constată încasarea necuvenită a unor sume de la asiguraţi, astfel: la prima constatare, reţinerea unei sume calculate prin aplicarea unui procent de 20% la contravaloarea serviciilor aferente lunii în care s-au înregistrat aceste situaţii, la a doua constatare, reţinerea unei sume calculate prin aplicarea unui procent de 30% la contravaloarea serviciilor aferente lunii în care s-au înregistrat aceste situaţii, la a treia constatare, reţinerea unei sume calculate prin aplicarea unui procent de 40% la contravaloarea serviciilor aferente lunii în care s-au înregistrat aceste situaţie, iar la a patra constatare a nerespectării de către furnizori a acestei obligaţii contractuale, contractul se reziliază.

De asemenea, au fost revizuite unele sancţiuni aplicabile furnizorilor aflaţi în relaţie contractuală cu casele de asigurări de sănătate, stabilind nivelul sancţiunii în funcţie de gravitatea nerespectării de către aceştia a unor obligaţii.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici