Noi previziuni demografice: din ce regiuni ale ţării vor dispărea cei mai mulţi locuitori până în anul 2050 şi cât de mult va îmbătrâni populaţia

România va pierde peste patru milioane de locuitori până în anul 2050, iar cele mai dramatice scăderi ale populaţiei se vor înregistra în regiunile din sudul ţării, arată o nouă analiză realizată de profesorul Vasile Gheţău, director al Centrului pentru Cercetări Demografice al Academiei Române.

Urmărește
2195 afișări
Imaginea articolului Noi previziuni demografice: din ce regiuni ale ţării vor dispărea cei mai mulţi locuitori până în anul 2050 şi cât de mult va îmbătrâni populaţia

Noi previziuni demografice: din ce regiuni ale ţării vor dispărea cei mai mulţi locuitori până în anul 2050 şi cât de mult va îmbătrâni populaţia (Imagine: Publimedia/Shutterstock)

Cele mai mari scăderi ale populaţiei, luând în consi­derare şi fenomenul mi­graţiei interne, vor avea loc în regiunea sud-vest Oltenia (adică în judeţele Dolj, Gorj, Mehedinţi, Olt şi Vâlcea), care va pierde 33% din populaţie până în 2050, adică aproape 700.000 de locuitori.

De asemenea, celelalte două regiuni din sudul ţării (regiunea sud- Muntenia şi sud-est) vor rămâne cu o populaţie cu 29%, respectiv 28% mai mică decât în 2011, potrivit estimărilor profesorului Gheţău.

TITLURILE ZILEI

Deşi proiecţiile demografice par a fi îndepărtate, scăderea forţei de muncă, îmbătrânirea populaţiei şi creş­terea costurilor cu persoanele vârstnice sunt elemente importante pentru deci­ziile de business, în timp ce scăderea populaţiei afectează semni­ficativ creş­terea eco­nomică.

O situaţie cu totul specială o înregistrează regiunea Bucureşti-Ilfov, puternic influenţată de migraţia internă (adică de stabilirea locuitorilor din alte regiuni în Capitală).

Citeşte mai multe despre declinul demografic al României pe www.zf.ro.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici