Noi probe depuse de deputatul Ungureanu pentru a demonstra fraudarea Institutului de Transplant Renal de către medicul Mihai Lucan

Deputatul Emanuel Ungureanu (USR) a depus, joi dimineaţa, noi probe pentru a dovedi modul de fraudare a Institutului Clinic de Urologie şi Transplant Renal (ICUTR) Cluj-Napoca de către medicul Mihai Lucan, după ce sesizarea sa privind achiziţiile a fost trimisă de la Bucureşti la DNA Cluj.

Urmărește
2803 afișări
Imaginea articolului Noi probe depuse de deputatul Ungureanu pentru a demonstra fraudarea Institutului de Transplant Renal de către medicul Mihai Lucan

Noi probe depuse de deputatul Ungureanu pentru a demonstra fraudarea Institutului de Transplant Renal de către medicul Mihai Lucan

Emanuel Ungureanu a declarat presei, joi, în faţa sediului DNA Cluj, că se poate vorbi despre un „jaf generalizat” la ICUTR, unde Mihai Lucan a dispus cumpărarea de diverse materiale medicale care erau folosite şi de clinica sa privată.

„Am adus probe noi în urma sesizării depuse în iulie la structura centrală a DNA de la Bucureşti, pe tema achiziţiilor de la ICUTR, controlat de Mihai Lucan între 2012 – 2016, dosarul fiind trimis spre soluţionare la DNA Cluj, nu mi s-a spus de ce. Eu i-am rugat pe cei de la DNA ca structura centrală să lucreze acest dosar, deoarece cei de la Cluj nu ştiu să aibă experienţă în anchetarea faptelor de corupţie din domeniul medical. Am adus procese verbale de recepţie care dovedesc scheme rudimentare de fraudare a ICUTR Cluj-Napoca folosite de Mihai Lucan, printre care încredinţări directe, achiziţii care se făceau la institut astfel încât şi la clinica sa privată Lukmed să fie cumpărate anumite lucruri, iar consumabilele, de la sonde la bandaje, se ameţeau între cele două instituţii să nu se mai ştie unde se consumau anumite materiale, fiind luate cantităţi mai mari la stat pentru a fi folosite la privat. Vorbim despre un jaf generalizat”, a spus Ungureanu.

Acesta a subliniat că, în prezent, la ICUTR Cluj-Napoca se cumpără un aparat litotriptor, pentru spargerea pietrelor la rinichi, după ce aparatul existent a fost băgat în faliment tehnic de către Mihai Lucan, astfel încât procedurile tehnice să aibă loc la clinica sa privată, Lukmed.

De asemenea, acesta a menţionat că un aparat laser care costa pe piaţă 50.000 de euro a fost achiziţionat cu 100.000 de euro şi faptul că au fost luate de ICUTR, în custodie, anumite aparate, care au fost folosite şi cumpărate de institut, după care în caietele de sarcini au apărut exact aceleaşi caracteristici ale aparatelor vândute de firme de casă ale institutului.

„Am constatat o lipsă năucitoare de voinţă a justiţiei din Cluj de a demonstra aceste fraude. Prejudiciul se ridică la sute de mii de euro, frauda se făcea inclusiv de la medicamente care opresc sângerarea, acestea fiind date în cantităţi uriaşe. O doză dintr-un astfel de medicament costă 1000 de lei şi se treceau cantităţi colosale, deoarece fiecare firmă care pompa bani în ICUTR în exces venea în contrapartidă cu un contract de sponsorizare în Societatea Română de Boli Genitourinare. Cu cât se indicau mai multe medicamente, cu atât sponsorizările erau mai consistemte. Am găsit un contract de sponsorizare a ICUTR prin societatea respectivă pentru o maşină, în valoare de peste 20.000 de euro, maşină care nu a ajuns niciodată la institut, deşi banii au intrat”, a explicat Emanuel Ungureanu.

Deputatul USR susţine că fraudarea ICUTR Cluj-Napoca s-a făcut pe faţă, nu cu discreţie, deoarece medicul Mihai Lucan ştia că se bucură de protecţie.

„Procurori, generali din SRI, patroni de presă când aveau probleme de sănătate îl sunau pe Lucan, pentru ei sau rudele lor. Lucan, prin mentalitatea lui, considera că tot ce face la ICUTR Cluj-Napoca i se cuvine, nu considera că este un funcţionar public, ci se află pe propria lui moşie”, a conchis deputatul USR.

Potrivit DIICOT, dosarul care-l vizează pe Mihai Lucan are ca obiect efectuarea de cercetări faţă de membrii unui grup infracţional organizat constituit de către suspecţii Mihai Lucan, Valerian Lucan şi Dan Emil Fofiu-Sânpetreanu, în calitate de angajaţi ai persoanei vătămate Institutul Clinic de Urologie şi Transplant Renal Cluj-Napoca, având ca scop însuşirea, folosirea, traficarea, după caz, a bunurilor aflate în patrimoniul Institutului, în favoarea SC Lukmed SRL.

Institutul Clinic de Urologie şi Transplant Renal Cluj-Napoca ar fi fost prejudiciat cu 5.169.406,91 lei. Ar fi fost folosite resursele financiare, materiale şi umane ale Institutului Clinic de Urologie şi Transplant Renal Cluj-Napoca în beneficiul clinicii aparţinând SC Lukmed SRL. Mai mult, pacienţii operaţi în clinica privată ar fi avut cheltuieli de internare în ICUTR mult reduse faţă de tarifele de spitalizare stabilite anual de Institut.

De asemenea, clinica privată ar fi folosit un aparat medical performant al Institutului, utilizat în tratarea diferitelor forme de cancer. Conform DIICOT, în perioada 2007-2009, un număr de 159 de pacienţi au făcut obiectul unor proceduri medicale care au fost efectuate în cadrul SC Lukmed SRL cu ajutorul unei aparaturi medicale aparţinând Institutului Clinic de Urologie şi Transplant Renal Cluj-Napoca, transferată fără titlu din incinta acestei instituţii în cea a SC Lukmed SRL, în condiţiile în care sumele necesare achiziţionării kit-urilor necesare utilizării acestuia au fost achitate de către Institutul Clinic de Urologie şi Transplant Renal Cluj-Napoca, iar pacienţilor le-au fost percepută sume consistente de bani, cuprinse între 3.000 şi 6.700 euro/intervenţie.

Magistraţii de la Curtea de Apel Bucureşti au dispus, la începutul lunii martie, măsura controlului judiciar pentru medicul Mihai Lucan şi au înlăturat interdicţia impusă acestuia de a nu profesa într-un spital de stat şi de a nu lua legătura cu coinculpaţii, decizia judecătorilor fiind definitivă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici