- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (06.10.2013, 20:21)
- Livia Ispas , Catalin Lupasteanu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Noi proteste faţă de proiectul de la Roşia Montană: Circa 7000 de persoane au manifestatat în Piaţa Universităţii. Proteste şi în alte oraşe din ţară
A cincea săptămână de proteste în Capitală ale manifestanţilor care se opun proiectului minier de la Roşia Montană a fost încheiată cu un marş din cartierul Militari la Universitate, la care au participat aproximativ 7.000 de oameni.
Urmărește
1589 afișări
Noi proteste faţă de proiectul de la Roşia Montană (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
UPDATE 22:20 Aproximativ 200 de persoane au rămas să protesteze la Universitate, circulaţia a fost reluată
Aproximativ 200 de persoane care se opun proiectului minier de la Roşia Montană au rămas să protesteze, duminică, la Universitate, în zona intersecţiei bulevardelor Nicolae Bălcescu şi Regina Elisabeta, circulaţia rutieră fiind reluată.
Manifestanţii care au rămas să protesteze sunt grupaţi în rondul de la Universitate, spre Bulevardul Regina Elisabeta, fiind împrejmuiţi de un cordon de jandarmi.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Răspunde Guvernul Ciolacu 2 așteptărilor TALE, ca administrator al României în 2025? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
FBI crede că atacatorul din New Orleans a acţionat singur
-
Ciolacu: Aderarea completă la Schengen va impulsiona economia României
-
Republica Moldova schimbă moneda de referinţă de la dolar la euro. Maia Sandu: „Un simbol al integrării noastre economice în Uniunea Europeană”
În intersecţia de la Universitate a fost reluată circulaţia pe bulevardele I.C Brătianu, Nicolae Bălcescu, Carol I şi Regina Elisabeta. Singura restricţie de circulaţie este pentru şoferii care circulă dinspre Piaţa Rosetti, pe Bulevardul Carol I, aceştia neputând să meargă prin intersecţia de la Universitate spre Bulevardul Regina Elisabeta, fiind direcţionaţi spre Bulevardul Nicolae Bălcescu.
UPDATE 20:20 Manifestanţii care au ajuns în marş în Piaţa Universităţii au ocupat strada şi trotuarele. Circulaţia în intersecţia de la Universitate, dar şi pe bulevardele Brătianu, Bălcescu, Carol I şi Regina Elisabeta este blocată. În Piaţa Universităţii vin în continuare manifestanţi dinspre Bulevardul Mihail Kogălniceanu.
Cordoanele de jandarmi s-au poziţionat la Universitate, în zonă fiind şi poliţişti de la Rutieră.
În timpul marşului nu au fost înregistrate incidente. Protestatarii au mers pe stradă, dar şi pe trotuare, circulaţia fiind blocată pe traseul pe care au mers manifestanţii.
În zona fântânii de la Universitate erau, în momentul în care au ajuns participanţii la marş, aproximativ o sută de persoane, aceştia fiind dintre cei care au protestat anterior la sediul DNA. Aceştia afişează pancarte cu mesaje adresate procurorului general al României, ministrului Justiţiei, dar şi premierului Victor Ponta: "Niţu, pe noi nu ne-ai păcălit vreodată", "Cazanciuc, justiţia nu-i moşia ta", "Ponta, şeful DNA?", "Jos labele de pe justiţie".
La Universitate, în faţa Teatrului Naţional, protestează şi câteva persoane care se opun eutanasierii câinilor maidanezi, reglementată prin legea promulgată în 25 septembrie.
Marşul celor care se opun proiectului minier de la Roşia Montană a început în jurul orei 17.00, manifestanţii mergând de pe strada Dezrobirii, în zona staţiei de metrou Gorjului din cartierul Militari, pe traseul Bulevardul Iuliu Maniu - Bulevardul Timişoara - strada General Vasile Milea - Şoseaua Cotroceni - Bulevardul Gheorghe Marinescu - Bulevardul Eroii Sanitari - Bulevardul Mihail Kogălniceanu - Piaţa Universităţii.
La plecare erau aproximativ 2.000 de manifestanţi, pe traseul marşului acestora alăturându-se şi alte persoane, numărul prtoestatarilor ajungând la aproximativ 7.000.
Protestatarii scandează "Roşia Montană nu e de pomană", "Uniţi, salvăm Roşia Montană" şi au pancarte pe care scrie "Soarta Roşiei Montana = Soarta României", "Mă voi lega cu lanţuri de 24 de karate", "Natura-i viaţă, cianura-i moarte" şi "14 ani de rezistenţă arată că se poate. Continuăm împreună şi câştigăm".
UPDATE 18:45 Protestatarii au ajuns în faţa Palatului Cotroceni, unde scandează "Ieşi afară, javră ordinară"
Protestatarii faţă de proiectul minier de la Roşia Montană care au plecat, duminică, în marş din cartierul Militari au ajuns în faţa Palatului Cotroceni, unde scandează "Ieşi afară, javră ordinară" şi "Roşia, Roşia, vine revoluţia".
Manifestanţii care au plecat în jurul orei 17.00 din cartierul Militari au ajuns, după aproape două ore, pe Bulevardul Cotroceni, de unde se îndreaptă spre Bulevardul Eroii Sanitari. Circulaţia este blocată pe traseul marşului.
Protestatarii au început să vină pe strada Dezrobirii, în zona staţiei de metrou Gorjului din cartierul Militari, începând de la ora 16.00, cu steaguri, pancarte şi mesaje contra exploatării miniere cu cianuri, dar şi a gazelor de şist. O oră mai târziu, manifestanţii au plecat în marş, pe traseul Bulevardul Iuliu Maniu - Bulevardul Timişoara - strada General Vasile Milea - Şoseaua Cotroceni - Bulevardul Gheorghe Marinescu - Bulevardul Eroii Sanitari - Bulevardul Mihail Kogălniceanu - Piaţa Universităţii.
La plecare erau aproximativ 2.000 de manifestanţi, pe traseul marşului acestora alăturându-se şi alte persoane.
Protestatarii scandează "Roşia Montană nu e de pomană", "Uniţi, salvăm Roşia Montană" şi au pancarte pe care scrie "Soarta Roşiei Montana = Soarta României", "Mă voi lega cu lanţuri de 24 de karate", "Natura-i viaţă, cianura-i moarte" şi "14 ani de rezistenţă arată că se poate. Continuăm împreună şi câştigăm".
Coloana de manifestanţi este încadrată de jandarmi şi poliţişti de la rutieră, care întrerup temporar circulaţia pe porţiunea de drum în care se află manifestanţii.
17: 45 Protestatarii au început să vină pe strada Dezrobirii, în zona staţiei de metrou Gorjului din cartierul Militari, începând de la ora 16.00, cu steaguri, pancarte şi mesaje contra exploatării miniere cu cianuri, dar şi a gazelor de şist.
Manifestanţii au plecat în marş în jurul orei 17.00, pe traseul Bulevardul Iuliu Maniu - Bulevardul Timişoara - strada General Vasile Milea - Şoseaua Cotroceni - Bulevardul Gheorghe Marinescu - Bulevardul Eroii Sanitari - Bulevardul Mihail Kogălniceanu - Piaţa Universităţii.
Protestatarii scandează "Roşia Montană nu e de pomană", "Uniţi, salvăm Roşia Montană" şi au pancarte pe care scrie "Soarta Roşiei Montana = Soarta României", "Mă voi lega cu lanţuri de 24 de karate", "Natura-i viaţă, cianura-i moarte" şi "14 ani de rezistenţă arată că se poate. Continuăm împreună şi câştigăm".
Coloana de manifestanţi este încadrată în timpul marşului de jandarmi şi poliţişti de la rutieră, care vor întrerupe temporar circulaţia pe porţiunea de drum în care se află manifestanţii.
La ora transmiterii acestei ştiri este blocată circulaţia pe Bulevardul Iuliu Maniu.
În Piaţa Universităţii se vor alătura manifestanţilor şi cei care nu au putut ajunge la marş.
Aproape o mie de persoane protestează la Cluj faţă de proiectul de la Roşia Montană
Aproape o mie de persoane protestează, duminică seară, în centrul oraşului Cluj-Napoca, faţă de proiectul minier de la Roşia Montană, scandând "USL, PDL - aceeaşi mizerie" şi "Afară, afară, RMGC din ţară".
Protestatarii s-au adunat, duminică, în jurul orei 17.00, în Piaţa Unirii din Cluj-Napoca, având pancarte cu inscripţiile "Suntem tineri si ne pasă, nicio mină în ţara noastră", "Vă rugăm să ne scuzaţi, suntem tineri educaţi", "Uniţi salvăm Roşia Montană de cianură" şi "Vrem natură, nu cianură".
Totodată, oamenii scandează "USL, PDL - aceeaşi mizerie” şi "Afară, afară, RMGC din ţară”.
Protestatarii vor pleca în marş spre cartierul Grigorescu din municipiu.
Potrivit reprezentanţilor Jandarmeriei, numărul protestatarilor este de circa o mie de persoane.
Şi în judeţul Braşov un grup de copii, însoţiţi de părinţi şi profesori din comuna Şinca Nouă, au participat, duminică la prânz, la un protest faţă de proiectul minier de la Roşia Montană cerând guvernanţilor să nu permită exploatarea zonei cu cianuri.
Protestatarii, în majoritate copii, au manifestat în centrul comunei, scandând sloganuri pentru salvarea zonei Roşia Montană. Ei au adus şi pancarte pe care scria "Iubim natura, Nu cianura", "Aurul este al nostru şi al urmaşilor urmaşilor noştri" sau "Salvaţi Roşia Montană".
Locuitorii din Şinca Nouă nu sunt la primul protest faţă de proiectul de la Roşia Montană, ei alăturându-se acţiunilor din întreaga ţară şi în data de 22 septembrie, când proteste similare au avut loc şi în alte comune din judeţul Braşov - Hurez, Flemer, Paltin şi Ucea de Jos.
Circa 200 de persoane s-au adunat în Piaţa Unirii din Iaşi cerând stoparea proiectului Roşia Montană
Aproximativ 200 de persoane s-au adunat, duminică după-amiază, în Piaţa Unirii din Iaşi, cerând stoparea proiectului minier de la Roşia Montană, participanţii pornind apoi în marş către Complexul studenţesc Tudor Vladimirescu.
Protestatarii s-au adunat, în jurul orei 17.00, în Piaţa Unirii din Iaşi, unde a avut loc un miting, care a durat o oră.
Manifestanţii au scandat, printre altele, "Uniţi salvăm Roşia Montană", "Roşia Montană nu e de vânzare" şi "Nu corporaţia face legislaţia".
Pe pancartele celor prezenţi se putea citi: "Consultare, nu sfidare", "Au ieşit studenţii-n stradă, pentru Roşia Montană", "Ce părinte lasă copiilor lui în loc de un munte de aur un lac de cianură".
După mitingul din piaţa centrală a oraşului, participanţii au pornit în marş pe traseul strada Cuza Vodă - strada Elena Doamna - Bucşinescu - Complexul Tudor Vladimirescu.
Potrivit jandarmilor, la protest participă în jur de 200 de persoane.
Zeci de poliţişti şi jandarmi sunt mobilizaţi pentru asigurarea ordinii publice.
De la începutul lunii septembrie, la Iaşi au avut loc proteste în fiecare duminică faţă de proiectul de la Roşia Montană. La ultimele trei acţiuni de acest gen, manifestanţii au blocat circulaţia în câteva intersecţii din oraş.
Manifestanţii cer retragerea proiectului de lege care reglementează exploatarea minereurilor din perimetrul Roşia Montană, anularea contractului cu Roşia Montană Gold Corporation (RMGC), interzicerea exploatărilor cu cianuri în România, introducerea zonei Roşia Montană în patrimoniul UNESCO şi demiterea celor patru iniţiatori ai proiectului de lege.
Din 1 septembrie, în centrul Capitalei şi în mai multe oraşe din ţară au loc proteste ale celor care se opun proiectului minier de la Roşia Montană.
În 29 septembrie, peste 2.000 de persoane au plecat în marş de la metrou Titan spre Universitate, pe traseul bd. Nicolae Grigorescu - bd. Camil Ressu - Dristor - bd. Mihai Bravu - str. Dristorului - str. Delea Nouă - Calea Călăraşilor - bd. Corneliu Coposu - bd. I. C. Brătianu.
În 22 septembrie, aproximativ 15.000 de persoane au participat la marşul de protest faţă de exploatarea minieră de la Roşia Montană, aceşti mergând de la Universitate, pe Bulevardul Carol, Bulevardul Pache Protopopescu, Şoseaua Iancului, Şoseaua Pantelimon, Bulevardul Ferdinand, de unde au revenit în Piaţa Universităţii, pe care au ocupat-o timp de câteva ore.
În 15 septembrie, aproximativ 15.000 de oameni au participat la marşul din capitală, care s-a desfăşurat pe traseul Universitate, Unirii, Timpuri Noi, Mihai Bravu şi Tineretului, de unde au revenit în Piaţa Universităţii.
În timpul manifestărilor din Capitală, protestatarii au blocat, în timpul nopţii, Bulevardul Regina Elisabeta şi alte artere importante, dar şi toată Piaţa Universităţii. De asemenea, ei au protestat la sediul Guvernului, al Parlamentului şi cel al Televiziunii Române.
Protestele au început după ce Guvernul a aprobat, în 27 august, proiectul de lege care reglementează exploatarea minereurilor din perimetrul Roşia Montană, documentul fiind transmis Parlamentului spre dezbatere.
Proiectul este analizat în prezent de Comisia parlamentară specială, la care sunt audiaţi reprezentanţi ai mai multor instituţii. În 10 octombrie este programată la Comisie o întâlnire cu experţi pro şi contra proiectului Roşia Montană, care îşi vor exprima punctul de vedere. Audierile din Comisie se vor încheia în 11 octombrie, cu dezbateri la care vor participa reprezentanţi ai societăţii civile, care sunt pro şi contra proiectului Roşia Montană, inclusiv sindicate şi reprezentanţi ai Pieţei Universităţii. Membrii Comisiei vor începe apoi dezbaterea pe articole a proiectului de lege propus de Guvern, prilej cu care vor fi discutate toate amendamentele propuse până la acea dată.
Citește pe alephnews.ro: Adrian Sârbu: În „România Educată” până la prostire a lui Klaus Iohannis, copilul tău e victimă. Școala la stat l-a învățat să nu știe nimic
Citește pe www.zf.ro: Dragoş Damian, Terapia Cluj: No, amu gata! Gata cu văicăreala, cu bocetele şi cu plânsetele! Sunteţi oameni de afaceri puternici, va faceţi de ruşine! Hai, la muncă în 2025, avem multă treabă!
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Citește și: Kelemen: Proiectul privind Roşia Montană este în întregime anticonstituţional şi nu-l vom vota
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Din ce în ce mai mulți ruși se înrolează de partea Ucrainei. Cum poate influența asta soarta războiului
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Care este cel mai nesănătos aliment din lume, pe care foarte mulţi români îl mănâncă în fiecare zi fără să ştie
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Cea mai frumoasă fotbalistă din lume, imagini incendiare în costum de baie, de Revelion
PROSPORT.RO
Bursucu a făcut primele declarații după demisia de la Kanal D. Ce a răspuns postul turcilor când a văzut anunțul
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe