Video NOI PROTESTE în Bucureşti: Peste 10.000 de protestatari, joi seara, în Piaţa Universităţii. Oamenii au făcut o listă cu revendicări, nu cu reprezentanţi: "Vrem un viitor al românilor, nu al politicienilor" - FOTO, VIDEO

Peste 10.000 de oameni au protestat, joi seara, în Piaţa Universităţii. Unii dintre manifestanţi au făcut o listă cu revendicări, dar nu au fost desemnaţi şi reprezentanţi ai protestatarilor care să prezinte aceste revendicări la Cotroceni.

Urmărește
30260 afișări

O listă cu revendicări care circula, joi seară, prin Piaţa Universităţii poartă numele "Începutul. #Revoluţie 2015".

Revendicările sunt listate sub sloganul "Vrem un viitor al românilor, nu al politicienilor".

Oamenii cer ca noul premier să nu facă parte din niciun partid politic, ca populaţia să poată demite mai uşor un politician, scăderea la 300 a numărului de parlamentari, interzicerea traseismului politic şi a alianţelor politice după alegeri, ridicarea imunităţii în toate cazurile solicitate de procurori, confiscarea averilor ilicite şi înăsprirea pedepselor în cazuri de corupţie.

"Vrem ca orice politician condamnat să nu mai poată ocupa o funcţie în stat după executarea pedepsei", se mai spune în lista de revendicări.

Cei care susţin această listă mai cer şi "majorarea bugetului pentru sănătate, educaţie, securitate şi alte domenii de interes naţional subordonate statului" şi majorarea salariilor medicilor, profesorilor, poliţiştilor, jandarmilor, pompierilor, "concomitent cu scăderea salariilor celor care conduc aceste sectoare".

Înăsprirea pedepselor pentru cei care dau sau acceptă mită, majorarea salariului minim şi "pensii decente pentru toţi românii", stoparea finanţării cultelor şi impozitarea veniturilor acestora se numără în continuare printre revendicări.

Lista cuprinde şi "revizuirea şi scăderea birocraţiei şi simplificarea şi clarificarea cadrului legislativ privind funcţionarea societăţilor comerciale" şi "protejarea pădurilor şi înăsprirea pedepselor în cazul exploatărilor ilegale".

Câţiva tineri au centralizat aceste revendicări dintre cele exprimate de oameni în stradă.

Nimeni nu s-a gândit însă la alegerea unor reprezentanţi, care să ducă mesajul mulţimii la Cotroceni. Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat, joi, că aşteaptă la Cotroceni reprezentanţi ai protestatarilor, care trebuiau să se înscrie printr-un email până vineri la ora 00.00.

Vasile Alexandru, unul dintre tinerii care au centralizat revendicările din stradă, spune că reprezentanţii strazii sunt toţi, iar dacă preşedintele Iohannis vrea să ia contact cu oamenii ar trebui să vină în stradă.

"Nu putem să mergem la oameni în piaţă şi să îi punem să voteze în stradă un lider. Chiar nu avem cum să facem asta. Ar trebui să înţeleagă asta. Nu vom trimite un reprezentant la discuţie pentru că fiecare se prezintă individual. (...) Suntem aici pentru schimbarea clasei politice, inclusiv a preşedintelui dacă calcă strâmb", a spus Alexandru.

O tânără a spus, la rândul său, că în piaţă nu există lideri, fiind foarte multe organizaţii reprezentate, dar şi simplii cetăţeni.

Ea a spus că şi-ar dori să fie schimbată în primul rând legea partidelor politice, în sensul în care finanţarea acestora să se facă transparent şi majoritar de la stat. Ea a mai spus că ar trebui să existe mai multe partide mai mici şi să fie revigorată clasa politică cu tineri.

UPDATE 23:45 - Protestul se apropie de final

UPDATE 23:00 - Câteva mii de protestatari au mai rămas în Piaţa Universităţii 

UPDATE 22:00 - Un bărbat în vârstă are o pancartă cu textul "Dragi părinţi, copiii noştri ne arată drumul cel bun, susţineţi-i şi alăturaţi-vă lor pentru că merită".

Acelaşi bărbat era şi miercuri în piaţă, afişând următorul mesaj: "Dragii noştri copii, iertaţi-ne. Noi am greşit 26 de ani. Numai voi puteţi învinge corupţia. Suntem mândri de voi. Mama şi tata", unul dintre cele mai distribuite mesaje pe Facebook.

UPDATE 21:00 - În mulţime sunt foarte mulţi tineri, studenţi, dar şi angajaţi, familii cu copii mici, precum şi persoane de vârsta a treia, printre care foşti revoluţionari.
 
 
Oamenii agită steaguri naţionale, suflă în fluiere şi vuvuzele şi poartă pancarte cu mesaje precum: "Vrem un viitor în propria ţară", "Tată,mamă, îmi iau ţara înapoi", "România lucrului bine făcut?", "Eu nu sunt Preafericit şi vreau doar lideri pe merit".
 
Peste 10.000 de oameni se află, la ora transmiterii acestei ştiri, în Piaţa Universităţii, oamenii scandând ”Colectiv!”, "Solidaritate!".
 
UPDATE 19:42 - Protestatarii scandează ”Plecaţi, plecaţi şi nu mai candidaţi!" 

Manifestanţii, care blochează tot bulevardul, scandează "Nu daţi afara tinerii din ţară!", ”Hoţii” şi ”Plecaţi, plecaţi şi nu mai candidaţi!”, ”Corupţia ucide!”, ”Parlament penal, marş la tribunal!”.

Oamenii au cântat Imnul naţional, agită steaguri şi suflă în vuvuzele.

Spre deosebire de zilele precedente, când la manifestaţie au fost în majoritate tineri, acum tinerii sunt în număr mai mic, iar în piaţă sunt grupuri dispersate şi neomogene, reprezentanţi ai unor diverse asociaţii, precum revoluţionarul Dumitru Dincă. Manifestanţii au mesaje diverse, cerând de la căderea Parlamentului şi până la monarhie sau majorări salariale, însă tema centrală rămâne ”Colectiv”.

Unul dintre grupurile de manifestanţi a venit cu un banner uriaş pe care scria ”Jos Iohannis”, scandând acest slogan pentru scurt timp. Printre protestatari se află şi reprezentanţi ai grupului Anonymous, cu celebrele măşti albe, care spun că susţin pacea mondială.

De asemenea, în mulţime sunt împărţite coli format A 4, în culorile roşu, galben şi albastru, pe care scrie ”Jos mafia politică, viitorul României, meritocraţia, profesionalism, moralitate, patriotism".

PDATE 19:10 - Aproximativ 3.000 de oameni protestează în Piaţa Universităţii

UPDATE 18:34 - Manifestanţii din Piaţa Universităţii au blocat bulevardul

Manifestanţii din Piaţa Universităţii care s-au adunat, joi seară, începând cu ora 18.00, au blocat bulevardul Bălcescu, iar numărul acestora creşte, la ora transmiterii acestei ştiri în zonă fiind aproximativ 800 de persoane.

Ei strigă ”Corupţia ucide!”, ”Parlament penal, marş la tribunal!”, iar unii dintre ai agită steaguri tricolore.

Protestatarii au început să se adune, pentru a treia seară la rând, în centrul Capitalei, proteste fiind anunţate şi în alte oraşe ale ţării.

Puţin după ora 18.00, în Piaţa Universităţii s-au adunat aproximativ 200 de persoane, atât în zona fântânii, cât şi vizavi, la Teatrul Naţional, circulaţia nefiind blocată. Numărul protestatarilor este în creştere.

Noi proteste sunt anunţate să aibă loc, joi seară, în Bucureşti şi în mai multe oraşe din ţară, pentru a treia zi la rând, după ce revolta din stradă, generată de tragedia din Clubul Colectiv, a dus la demisia Guvernului Victor Ponta, manifestanţii vrând acum schimbarea clasei politice.

Două zile de proteste în Bucureşti şi în ţară

Marţi seară, după cele trei zile de doliu naţional şi după un marş al tăcerii în memoria victimelor dinCclubul Colectiv, peste 25.000 de persoane au ieşit în stradă pentru a-şi exprima revolta. Mesajul de pe Facebook pentru chemarea oamenilor în stradă era: "Demisia Piedone, subordonaţilor lui şi tuturor celor răspunzători" şi "Să nu mai lăsăm oamenii să fie sacrificaţi în numele şpăgii!".

În urma protestelor, miercuri dimineaţă, premierul Victor Ponta a anunţat că îşi depune mandatul, precizând că speră că demisia Guvernului său satisface cerinţele oamenilor care au fost în stradă şi adăugând că este nevoie de soluţii raţionale. Ulterior, şi primarul sectorului 4 al Capitalei, Cristian Popescu Piedona, anunţa că demisionează din funcţie, spunând că-şi asumă vina morală pentru tragedia din Clubul Colectiv.

În acest context, bucureştenii au ieşit din nou în stradă, miercuri, în Piaţa Universităţii, în număr şi mai mare - 30.000 -, ei manifestând împotriva corupţiei din sistem şi cerând dreptate şi alţi lideri politici.

Manifestări similare au fost organizate în mai multe oraşe din ţară, la care au participat zeci de mii de oameni.

Partidul "Colectiv"

În urma acestor proteste, printre manifestanţi s-a conturat ideea creării unui partid nou, format din "oameni tineri şi corecţi", care să primească numele "Colectiv". 

"Avem nevoie să ne implicam, să facem un partid, fără corupţi si coruptibili, fără cei care au mai făcut parte din alte partide anterior, fără securişti sau politologi, oameni noi, tineri, corecţi!! Asta trebuie să facem, să ne organizăm! Protestele sunt foarte valoroase!! Si trebuie sa le continuam, să fim gardienii democraţiei! Dar trebuie să ne implicăm, să ne adunăm, avem nevoie de unitate între noi, de SOLIDARITATE!! Trebuie să formăm grupuri, să fim reprezentaţi, vocea strazii trebuie să aibă ecou la toate nivelele, în toate structurile!", a scris Cătălin Albu pe pagina de Facebook care a iniţiat apelul pentru organizarea protestelor din aceste zile.

Mesajul lui Iohannis către protestatari

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat, joi dimineaţă, că, pentru prima dată, va chema vineri la consultările pentru formarea Guvernului societatea civilă şi reprezentanţi ai manifestaţilor, precizând că a auzit vocea străzii şi că va ţine cont de solicitările protestatarilor. "V-am văzut, v-am auzit. Voi ţine cont de solicitările voastre", a spus preşedintele.

"Am decis ca în continuarea consultărilor cu partidele politice să avem un acord cu societatea civilă, să consult în premieră un nou actor. Voi convoca pentru vineri după-amiaza un grup care reprezintă atât societatea civilă, cât şi ceea ce se numeşte strada. Este important pentru mine şi doresc să le cunosc părerile şi opţiunile", a precizat preşedintele.

Iohannis a spus că i se pare important să ştie şi opţiunile societăţii civile, pe lângă cele ale partidelor politice.

Reprezentanţii manifestanţilor

Ca reacţie la anunţul lui Iohannis, oamenii s-au mobilizat pe paginile de Facebook şi au demarat sondaje despre cine ar trebui să-i reprezinte la consultările de la Cotroceni.

Dintre zecile de nume vehiculate, cele mai multe aprecieri le-au primit Tudor Chirilă, Moise Guran şi Adrian Despot.

"Iohannis a afirmat, în declaraţia de la 11:30, că va consulta societatea civilă. Oricine se va duce la aceste consultări, cred că ar trebui să ţină cont de solicitările majorităţii celor care au manifestat aseară şi acum 2 seri. Ce vrei să susţină reprezentantul societăţii civile în faţa preşedintelui?", a fost întrebarea pusă de Octavian Datcu pe pagina de Facebook "Schimbare şi dreptate. Până la capăt! Puterea e a noastră, a tuturor!"

Dintre propunerile formulate la această întrebare, cele care au întrunit cele mai multe voturi sunt: "Respectarea referendumului şi reducerea numărului de parlamentari la 300", "Legi care să interzică prezenţa oamenilor certaţu cu legea pe listele parlamentare propuse de partide" şi "Eliminarea imunităţii parlamentare".

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici