- Home
- Social
- RÂMNICU VÂLCEA, (10.09.2012, 17:45)
- Departamentul Corespondenţi , Gabriel Degeratu ,
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Noi proteste au avut loc la combinatul Oltchim Râmnicu Vâlcea. Angajaţii au cerut demisia liderului sindical
Peste 300 de angajaţi ai combinatului Oltchim Râmnicu Vâlcea au reluat protestele, luni, în faţa pavilionului administrativ al societăţii, ei cerând demisia liderului sindical Mihai Diculoiu, pe motiv că acesta nu le mai reprezintă interesele şi este "părtaş la prăbuşirea unităţii".
Urmărește
1046 afișări
Noi proteste au avut loc la combinatul Oltchim Râmnicu Vâlcea. Angajaţii au cerut demisia liderului sindical (Imagine: Bogdan Iordache/Mediafax Foto)
Oamenii au fost conduşi la protest de Corneliu Cernev, pe care îl vor în locul lui Diculoiu la conducerea sindicatului.
Angajaţii au strigat "Jos Guvernul!", "Vrem să muncim!", "Hoţii, hoţii!", "Unitate, unitate!" şi "Demisia" şi au cerut în continuare demisia liderului de sindicat, Mihai Diculoiu.
La rândul său, liderul sindical Mihai Diculoiu a spus că nu îşi va da demisia aşa cum cere o parte a salariaţilor şi că oamenii îşi vor primi restanţele salariale şi bonurile de masă în cursul acestei săptămâni, după ce vineri angajaţii au primit avansul pe iulie.
ULTIMELE ȘTIRI
-
FastGlioma ajută neurochirurgii în detectarea tumorilor reziduale. Cum funcționează sistemul cu Inteligență Artificială
-
Guvernul PSD – PNL a distribuit presei scrisoarea Guvernului ucrainean trimisă acum 9 luni care explică de ce George Simion are interdicţie în Ucraina
-
Rareş Bogdan, despre scrisoarea Kievului: Ciolacu minte, şi-l doreşte cu disperare pe Simion în turul 2
-
Iohannis s-a văzut cu Scholz la Berlin: discuţii despre stimularea investiţiilor
La un moment dat, pe parcursul protestului, printre oameni şi-a făcut apariţia fostul manager general al Oltchim Constantin Roibu, care a îndemnat la calm.
"Noi vrem să funcţioneze în continuare combinatul, să se păstreze locurile de muncă. Acesta este şi motivul pentru care atâţia ani de zile, deşi am funcţionat la capacitate de sub 40%, am menţinut locurile de muncă. Pentru că tot timpul am avut în cap să funcţionăm la întreaga capacitate. Aceasta este singura posibilitate pentru a vă păstra cu toţii locurile de muncă. Trecem prin momente dificile acum. Eu sper ca lucrurile să se îndrepte şi, de asemenea, sperăm să aibă loc o privatizare corectă, să vină un investitor puternic care să poată să menţină activitatea combinatului, care să fie integrat cu activitatea instalaţiilor de la Piteşti, pentru a avea materiile prime necesare. Va fi o perioadă mai grea în lunile viitoare, dar aveţi încredere că toţi colegii din conducere avem un singur ţel, Oltchimul să nu dispară. Cea mai mare avuţie a combinatului să ştiţi că muncitorii sunt pentru că fără oameni pregătiţi care să cunoască instalaţiile nu se poate funcţiona. Deşi mereu am fost acuzat că vă ţin la muncă. Am muncit atăţia ani împreună şi sper ca în continuare să o facem", a spus Roibu, care a fost aplaudat de cei prezenţi.
La ora transmiterii acestei ştiri, protestul angajaţilor de la Oltchim s-a încheiat fără incidente, oamenii părăsind incinta combinatului.
Încă de săptămâna trecută o parte dintre salariaţii de la Oltchim au cerut demisia liderului sindical Mihai Diculoiu şi au întocmit un tabel cu semnături ale angajaţilor care susţin acest lucru. La un moment dat, salariaţii au cerut dizolvarea sindicatului şi formarea altuia, dar s-a renunţat la idee deoarece în cazul lichidării sindicatului angajaţii ar fi pierdut unele drepturi salariale prevăzute prin lege.
Liderul sindical Mihai Diculoiu susţine că nu va renunţa la funcţie şi că nu poate fi demis pe baza unui tabel cu 900 de semnături, în condiţiile în care statutul sindicatului impune două treimi din numărul membrilor de sindicat.
"Înţeleg nemulţumirea unora, dar nu îmi înaintez demisia şi nici nu am de gând să plec din această funcţie. Este un sindicat minoritar care încearcă să manipuleze oamenii, am înţeles că sunt 900 de semnături, dar eu pot fi demis cu două treimi din numărul membrilor de sindicat, deci peste 1.600 din cei 2.500. Nu voi demisiona şi sunt preşedinte al acestui sindicat", a declarat, luni, Mihai Diculoiu.
Aproximativ 300 de angajaţi ai Oltchim au protestat şi săptămâna trecută, timp de două zile, în curtea combinatului, nemulţumiţi că se întârzie luarea unei decizii în privinţa situaţiei unităţii, dar şi pentru că nu şi-au primit salariile de două luni, ei solicitând vizita premierului Victor Ponta.
Ministrul delegat pentru Dialog Social, Liviu Pop, a mers la Oltchim, miercuri seară, având discuţii cu conducerea societăţii şi cu cea a liderilor de sindicate. Liviu Pop le-a spus salariaţilor care protestau în curtea combinatului că unitatea "nu se va lichida, ci se va privatiza". Salariaţii de la Oltchim i-au cerut ministrului ca reprezentanţi ai angajaţilor să participe la auditul care va fi făcut la combinat, solicitând "transparenţă" şi l-au acuzat pe liderul sindical Mihai Diculoiu că "a participat la prăbuşirea Oltchim", cerând demisia acestuia.
Liviu Pop a spus că nu poate interveni în problema sindicatului şi le-a cerut oamenilor ca situaţia tensionată să nu degenereze deoarece "orice formă de protest conduce la destabilizare" şi companiile interesate în privatizare ar putea renunţa.
Tot în cursul zilei de miercuri, Constantin Roibu a demisionat din funcţiile de director general al Oltchim, poziţie ocupată timp de 21 de ani, şi de membru al Consiliului de Administraţie al combinatului, ca urmare a propunerii şefului Oficiului Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie, Remus Vulpescu, de înlocuire a managementului de la Oltchim, ca o condiţie a asigurării capitalului de lucru pentru funcţionarea instalaţiilor societăţii şi acordarea salariilor curente către salariaţii societăţii.
Împreună cu Roibu au solicitat eliberarea din funcţii 15 directori şi contabilul-şef, printre care directorul general adjunct producţie şi investiţii, Nicolae Radu Olaru, şi directotul general adjunct financiar, Alin Smeu. Aceştia vor rămâne la dispoziţia companiei.
Premierul Victor Ponta a dat asigurări, miercuri, într-o conferinţă de presă, că Guvernul caută un investitor pentru Oltchim şi a făcut apel la angajaţii companiei să nu sperie investitorii.
Ponta a afirmat că Guvernul "munceşte de ceva timp" pentru găsirea unui investitor care să preia Oltchim şi să asigure locurile de muncă şi buna funcţionare a Oltchim, Arpechim şi altor societăţi care depind de combinat.
Liderul sindical Mihai Diculoiu declara, la sfâşitul săptămânii trecute, că angajaţii de la Oltchim au primit, vineri, avansul pe luna iulie, iar în această săptămână vor intra în posesia tuturor restanţelor salariale şi vor fi găsiţi şi banii necesari repornirii instalaţiilor.
În urmă cu două săptămâni Guvernul a schimbat strategia de privatizare a Oltchim, prin vânzarea în procedură colectivă a pachetului de acţiuni deţinut de stat, respectiv 54,6% din capitalul social, şi a creanţelor Autorităţii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) şi Electrica SA, reprezentând 1,8 miliarde lei sau 56% din datoriile companiei.
Ministerul Economiei va negocia cu OMV Petrom, prin Oficiul Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie, o opţiune de cumpărare de active ale rafinăriei Arpechim, exercitabilă de către investitorul desemnat pentru privatizarea Oltchim.
Data licitaţiei pentru privatizarea combinatului a fost stabilită pentru 18 septembrie.
Statul deţine, prin Ministerul Economiei, 54,8% din titlurile combinatului chimic.
Potrivit celor mai recente date, în acţionariatul Oltchim se mai regăsesc compania germană PCC SE (18,32%) şi fondul de investiţii Carlson Ventures, înregistrat în Marea Britanie, care deţine prin Nachbar Services 14,02% din titluri.
Privatizarea Oltchim reprezintă una dintre condiţiile pentru aprobarea de către board-ul director al FMI a celei de-a şasea evaluări a acordului cu România.
Citește pe alephnews.ro: Sectorul tech e „zguduit” de prezența lui Elon Musk. Ce impact are noua Administrație Trump asupra marilor companii
Citește pe www.zf.ro: Încă o insolvenţă zguduie piaţa: Unul dintre cele mai cunoscute branduri româneşti a cedat şi a intrat în insolvenţă
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Israelul a distrus o facilitate nucleară iraniană. Aceasta era considerată inactivă după închiderea oficială din 2003
Încă o insolvenţă zguduie piaţa: Unul dintre cele mai cunoscute branduri româneşti a cedat şi a intrat în insolvenţă
Povestea româncei care a creat una dintre cele mai importante afaceri româneşti, cu care a devenit şi miliardară in euro
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
S-a despărțit cuplul anului din tenisul mondial. Gestul rusoaicei Anna Kalinskaya, după ce Jannik Sinner a dat o declarație ciudată despre relația lor
PROSPORT.RO
Regina Întunericului rupe tăcerea, la o zi după înmormântarea secretă a lui Prigoană: 'Nu și-a dorit să fie văzut mort!'
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe