Normele indemnizaţiei de copii aprobate. Mamele care nasc în concediul de creştere iau încă 600 lei

Guvernul a aprobat normele noilor reguli privind indemnizaţia pentru creşterea copilului, în care nu se mai regăseşte prevederea conform căreia mamele care nasc un alt copil în timpul concediului de creştere a copilului nu primesc indemnizaţia de 600 lei, a declarat ministrul Muncii, Ioan Botiş.

Urmărește
649 afișări
Imaginea articolului Normele indemnizaţiei de copii aprobate. Mamele care nasc în concediul de creştere iau încă 600 lei

Normele indemnizaţiei de copii aprobate. Mamele care nasc în concediul de creştere iau încă 600 lei (Imagine: Adi Piclisan/Mediafax Foto)

Întrebat de jurnalişti dacă din normele de aplicare a ordonanţei privind indemnizaţia de creştere a copilului a fost eliminată prevederea din proiect conform căreia o mămică ce naşte după 1 ianuarie şi mai are acasă un copil cu vârsta de până în doi ani nu mai beneficiază de majorarea indemnizaţiei de 600 lei, ministrul a răspuns afirmativ.

"Confirm şi am să vă spun de ce: primul drept s-a stabilit pe OU 148/2005 şi acel drept curge în continuare, deci un drept stabilit la 31 decembrie 2010 curge până în 31 decembrie 2012. În consecinţă, nu poţi să suprapui două tipuri care curg din două legi diferite, deci este un drept care curge dintr-o lege anterioară şi ar fi fost vorba de al doilea drept care curgea dintr-o lege nouă. În consecinţă, consider că atâta vreme cât ai un drept care decurge din prima lege, poate mult mai favorabilă, e bine şi e foarte clar spus şi în normele metodologice, este bine să mergem pe această variantă", a spus Botiş.

Într-un comunicat distribuit ulterior la Guvern se arată că, în baza ordonanţei aprobate la finele anului trecut, este acordată o sumă suplimentară lunară de 600 lei pentru părintele care se află în concediu de îngrijire a copilului, în situaţia în care i se naşte un al doilea copil în perioada concediului.

În acelaşi timp se arată că o situaţie diferită este pentru părinţii care beneficiază de concediu de creştere a copilului în baza vechii legislaţii, respectiv OU 148/2005, şi că, în acest caz, pentru părinţii care beneficiază de indemnizaţie şi concediu de îngrijire pentru primul copil, născut până la 31 decembrie 2010, iar ulterior li se naşte un al doilea copil înainte de finalizarea perioadei concediului, după 1 ianuarie 2011, indemnizaţia acordată rămâne cea stabilită pentru primul copil.

La finalul perioadei de concediu pentru primul copil, părintele beneficiază, pentru cel de-al doilea copil, de concediul şi indemnizaţia lunară în funcţie de opţiunea pe care şi-o exprimă conform OU 111/2010.

Guvernul a decis, la finele anului trecut, prin ordonanţă de urgenţă, că, începând cu data de 1 ianuarie 2011, mamele vor avea posibilitatea să opteze pentru un concediu de doi ani pentru creşterea copilului, dar cu o indemnizaţie maximă plafonată la 1.200 lei sau pentru un concediu de un an, cu o indemnizaţie maximă de 3.400 lei şi cu o primă lunară de 500 lei pentru întregul interval de până la 24 de luni.

Ordonanţa mai stabileşte că acest cuantum al indemnizaţiei pentru creşterea copilului se suplimentează cu 600 de lei începând cu cel de-al doilea copil, în cazul sarcinilor multiple, dar şi al naşterilor survenite în interiorul perioadei de acordare a indemnizaţiei pentru creşterea copilului.

Asociaţia MAME a cerut însă Ministerului Muncii clarificări în cazul neconcordanţelor între OUG 111/2010 privind concediul şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copiilor şi propunerile privind normele metodologice de aplicare, arătând că proiectul normelor stabileşte că, în situaţia în care persoana se află cu primul copil în perioada de concediu şi indemnizaţie pentru creşterea copilului şi naşte un alt copil/copii, după data de 1 ianuarie 2011, pe perioada suprapunerii naşterilor, indemnizaţia de 600 lei nu se acordă".

În opinia reprezentanţilor de la Asociaţia MAME, această prevedere anulează dispoziţiile articolului 9, alineatul 6 din OUG 111/2010, potrivit căruia pe această perioadă cuantumul indemnizaţiei lunare se majorează cu suma de 600 lei pentru fiecare dintre copii, începând cu cel de-al doilea.

Ministrul Muncii a declarat însă atunci că mamele care nasc în perioada concediului de creştere a copilului vor primi în plus 600 de lei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici