Nou protest la Mechel Câmpia Turzii: Un fost angajat a dat foc unei salopete agăţate de gard - FOTO

Peste o sută de foşti angajaţi ai Mechel Câmpia Turzii protestează, vineri, în faţa combinatului, iar unul dintre ei a dat foc unei salopete agăţate de gardul unităţii, în semn de protest faţă de neplata salariilor compensatorii.

Urmărește
451 afișări
Imaginea articolului Nou protest la Mechel Câmpia Turzii: Un fost angajat a dat foc unei salopete agăţate de gard - FOTO

Nou protest la Mechel Câmpia Turzii: Un fost angajat a dat foc unei salopete agăţate de gard (Imagine: Vasile Magradean/ Mediafax Foto)

Peste o sută de foşti angajaţi ai Mechel Câmpia Turzii s-au adunat, vineri dimineaţă, în faţa combinatului, scandând "Ticăloşii", "Hoţii", "Vrem banii", "Combinatul l-aţi tăiat, nu vrem bani eşalonat", "Aţi vândut Căţelu, nouă ne-aţi dat mielu'".

La un moment dat, unul dintre protestatari a legat o salopetă de gardul combinatului, a stropit-o cu benzină, după care i-a dat foc.

Un alt protestatar a spus că arderea salopetei înseamnă că oamenii şi-au pierdut răbdarea şi nu mai au încredere în promisiunile că le vor fi plătite salariile compensatorii.

"Am ajuns la disperare şi nu mai putem avea încredere în promisiunile ruşilor. Ne-am pierdut răbdarea şi am vrut să tragem un semnal de alarmă legat de situaţia de la Mechel", a spus el.

După acest gest, oamenii au început să scandeze "Afară cu ruşii din ţară", "Uite ce aţi făcut dacă ne-aţi vândut".

De asemenea, ei au legat o cruce de lemn pe gard, care simbolizează moartea combinatului.

Protestatarii au adus cu ei oale şi cratiţe din metal, spunând că le vor da conducerii combinatului să le vândă la fier vechi şi să facă rost de bani pentru salariile compensatorii.

Aceasta este cea de-a doua săptămână de proteste ale foştilor angajaţi de la Mechel Câmpia Turzii, faţă de neplata salariilor. Angajaţii disponibilizaţi de la Mechel Câmpia Turzii au protestat şi pe parcursul săptămânii trecute faţă de neacordarea salariilor compensatorii.

Oamenii au decis să reia protestele şi în această săptămână după ce conducerea Mechel Câmpia Turzii a propus plata eşalonată pe trei luni a salariilor compensatorii şi ca foştii angajaţi să taie utilaje casate pentru a le vinde la fier vechi pentru banii aferenţi acelor plăţi, disponibilizaţii fiind nemulţumiţi de această soluţie.

Ministrul delegat pentru Dialog Social, Doina Pană, declara că noul acţionar al Mechel are intenţii bune şi face toate demersurile pentru achitarea celor trei salarii compensatorii foştilor angajaţi de la Câmpia Turzii, însă are conturile blocate.

De asemenea, prefectul de Cluj, Gheorghe Ioan Vuşcan, afirma, la finalul unei întâlniri cu reprezentanţii noului acţionar al Mechel, că aceştia au dat asigurări că până în 15 martie vor încerca să plătească salariile compensatorii angajaţilor disponibilizaţi de la Câmpia Turzii.

Începând din iunie 2012, la Mechel Câmpia Turzii au fost disponibilizate colectiv, în mai multe etape, aproximativ 1.700 de persoane, astfel că au mai rămas în jur de 300 de angajaţi la secţia de Trăgătorie.

Grupul rus Mechel a vândut recent, pentru preţul simbolic de 230 de lei (52 euro), combinatele metalurgice pe care le deţinea în România, puternic îndatorate, către firma Invest Nikarom din Bucureşti, controlată de două persoane cu cetăţenie rusă.

Tranzacţia a vizat compania Mechel East Europe Metallurgical Division SRL şi combinatele Ductil Steel Buzău, Ductil Steel Oţelu Roşu, Mechel Câmpia Turzii, Mechel Târgovişte şi Laminorul Brăila.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici