Nouă români răniţi în accidentul din Franţa, aduşi în ţară şi transferaţi la trei spitale ieşene

Nouă cetăţeni români, între care trei copii, răniţi în urma accidentului produs în Franţa în urmă cu zece zile, au fost aduşi miercuri seară la Iaşi cu un avion militar, victimele fiind preluate apoi de ambulanţe şi transferate la trei spitale ieşene.

Urmărește
455 afișări
Imaginea articolului Nouă români răniţi în accidentul din Franţa, aduşi în ţară şi transferaţi la trei spitale ieşene

Nouă români răniţi în accidentul din Franţa, aduşi în ţară şi transferaţi la trei spitale ieşene (Imagine: Mediafax Foto)

Repatrierea celor nouă victime s-a făcut cu un avion militar, pus la dispoziţie de Ministerul Apărării Naţionale.

Aeronava a plecat în cursul dimineţii de miercuri din Bucureşti către Franţa, unde i-a preluat pe cei nouă cetăţeni români internaţi în spital, apoi a revenit în ţară, aterizând în cursul serii pe aeroportul din Iaşi.

Mai multe ambulanţe au preluat victimele pe aeroportul ieşean şi le-au transportat către trei spitale din Iaşi.

"Sunt nouă persoane aduse din Franţa la Iaşi, şase adulţi şi trei copii. Minorii au fost internaţi la Spitalul de Copii «Sfânta Maria» din municipiu. Cinci adulţi au fost duşi la spitalul «Sfântul Spiridon», iar o altă persoană rănită, o femeie, a fost transferată la Spitalul de Pneumoftiziologie", a declarat medicul Diana Cimpoeşu, coordonatorul SMURD Iaşi.

Ea a precizat că starea tuturor pacienţilor, originari din judeţul Suceava, este stabilă.

"Au fost trataţi în Franţa. Pacienţii sunt cu fracturi, contuzii, luxaţii şi plăgi", a mai spus medicul ieşean.

Pe aeroportul din Iaşi au fost prezenţi la acţiunea de repatriere atât ministrul român de Externe Titus Corlăţean, cât şi Raed Arafat, subsecretar de stat în cadrul Ministerului Sănătăţii.

"Am fost prezenţi la această acţiune de repatriere pentru a ne asigura că toate procedurile s-au desfăşurat corespunzător. Zborul a decurs fără incidente, cele nouă persoane fiind asistate permanent de personal medical specializat", a declarat ministrul de Externe, Titus Corlăţean.

Subsecretarul de stat în Ministerul Sănătăţii Raed Arafat a spus că mai există pacienţi români internaţi în spital în Franţa, în cazul cărora medicii francezi nu au recomandat externarea şi transportul lor în ţară.

"Colaborăm cu cadrele medicale din Franţa pentru a vedea dacă este necesară organizarea unei alte misiuni de repatriere", a afirmat medicul Raed Arafat.

Ministerul Afacerilor Externe, prin Unitatea de Alertă din cadrul Centrului Consular de Crize, a organizat miercuri, cu sprijinul Ministerului Apărării Naţionale şi al SMURD, o acţiune de repatriere a cetăţenilor români, victime ale accidentului rutier din sudul Franţei, care a avut loc în data de 2 septembrie 2012.
La bordul aeronavei militare s-a aflat şi un diplomat care a acordat asistenţă consulară de specialitate, în conformitate cu legislaţia în vigoare, precum şi un echipaj SMURD format din trei medici şi patru asistenţi medicali care au asistat pacienţii pe timpul transportului.

Acţiunea a fost finanţată integral de Ministerul Afacerilor Externe, din suma alocată MAE, prin Legea bugetului de stat pe anul 2012, destinată gestionării crizelor, alertelor consulare şi reacţiilor rapide.

"Dorim să mulţumim în primul rând autorităţilor franceze pentru sprijinul neîntârziat pe care ni l-au acordat încă de la producerea nefericitului accident, dar şi comunităţii românilor din Franţa care s-a implicat voluntar în acţiunile de întrajutorare a semenilor lor, dovedind încă o dată că românul are spirit solidar. Vom continua să acordăm tot sprijinul necesar cetăţenilor români care au rămas internaţi în unităţile spitaliceşti din Franţa, până când starea lor va permite repatrierea", a afirmat Corlăţean într-un comunicat de presă remis de MAE.

Accidentul din 2 septembrie s-a soldat cu moartea unei fetiţe românce şi rănirea altor 42 de români, autocarul cu care aceştia se deplasau răsturnându-se pe autostrada A8, în sudul Franţei. Câţiva dintre răniţi vor rămâne internaţi în spitale franceze.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici