- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (10.09.2018, 10:49)
- Departamentul Social - Mediafax
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Noul an şcolar | Aproape un sfert din unităţile de învăţământ din ţară sunt în curs de renovare/ Primăria Sectorului 5, „repetentă” la refacerea şcolii cu tavanul căzut | FOTO
Un procent de 22% dintre unităţile de învăţământ din România sunt în curs de renovare la început de an şcolar, lucrările fiind începute în ultimii cinci ani de zile, arată datele Ministerului Educaţiei.
Urmărește
542 afișări
Noul an şcolar | Aproape un sfert din unităţile de învăţământ din ţară sunt în curs de renovare. Lucrările, începute în ultimii 5 ani
În ultimii 5 ani au fost demarate lucrări de investiţii în mai multe unităţi şcolare, respectiv la 1.141 de unităţi finanţate prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală PNDL1, la 2.213 de unităţi finanţate prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală PNDL2, la aproximativ 275 de unităţi finanţate prin fonduri europene, la 191 de unităţi prin Proiectul de Reforma a Educaţiei Timurii PRET şi aproximativ 280 de unităţi din fonduri de la bugetele locale
La acestea se adaugă alte lucrări de întreţinere şi reabilitare realizate de către administraţiile publice locale cu fonduri de la bugetul local, precizează reprezentanţii Ministerului Educaţiei, la solicitarea MEDIAFAX.
ULTIMELE ȘTIRI
-
BREAKING NEWS: A demisionat Nicolae Ciucă din funcția de președinte PNL
-
Alegeri prezidenţiale 2024, turul I. Numărătoarea voturilor s-a încheiat. Diferenţă de 2.742 de voturi între Elena Lasconi şi Marcel Ciolacu / Călin Georgescu pe primul loc cu 22,94%
-
Elena Lasconi, mesaj către diaspora: „Vom construi o Românie în care să vă întoarceţi”
-
Nicolae Ciucă a demisionat din funcţia de preşedinte al Partidului Naţional Liberal
Potrivit reprezentanţilor Ministerului Educaţiei, în România sunt în jur 18.000 de unităţi de învăţământ, dintre care aproximativ 7.000 au personalitate juridică.
Până la ora transmiterii ştirii, nu este însă clar şi la câte unităţi de învăţământ au fost finalizate aceste lucrări de renovare pentru că, după cum previzează Ministerul Educaţiei, autorităţile locale sunt "administratorii clădirilor şi terenurilor în care îşi desfăşoară activitatea instituţiile de învăţământ preuniversitar de stat, iar potrivit art. 112, alin 2 din Legea Educaţiei Naţionale nr.1/2011, terenurile şi clădirile unităţilor de educaţie timpurie, de învăţământ preşcolar, şcolilor primare, gimnaziale şi liceale, inclusiv ale celorlalte niveluri de învăţământ din cadrul acestora, înfiinţate de stat, fac parte din domeniul public local şi sunt administrate de către consiliile locale. Celelalte componente ale bazei materiale sunt de drept proprietatea acestora şi sunt administrate de către consiliile de administraţie, conform legislaţiei în vigoare".
La începutul anului, fostul ministru al Educaţiei Liviu Pop anunţa, pe Facebook, că, la 159 de ani de la Unirea Principatelor Române, avem 2.418 unităţi şcolare cu grupurile sanitare în exterior.
Primăria, „repetentă” la refacerea şcolii cu tavanul căzut. Unitatea care a ars a fost demolată
Şcoala a început cu probleme pentru peste 1.000 de elevi din sectorul 5 al Capitalei, respectiv din Cartierul Rahova. Este vorba de copii care ar fi trebuit să înveţe în şcoala 124, care a ars în primăvara acestui an, şi şcoala 141, al cărei tavan s-a prăbuşit în 2017.
Elevii şcolii 124 din cartierul Rahova, care a luat foc în primăvara acestui an, au început anul şcolar la alte unităţi de învăţământ.
Şcoala 124 a fost demolată, iar din luna iunie a acestui an, primăria Sectorului 5 a demarat lucrările de construire a unei noi clădiri. Potrivit proiectului, data finalizării construcţiei este luna iulie a anului viitor, astfel că elevii au şanse ca anul viitor, în septembrie, să se întoarcă la şcoala 124.
Pentru refacerea şcolii, Primăria Sectorului 5 a alocat suma de 8 milioane de lei.
Între timp, conducerea unităţii de învăţământ a improvizat un nou secretariat în sala de sport, care nu a ars în urma incendiului din primăvară şi nici nu a fost demolată.
Dacă în cazul şcolii 124 lucrările au început deja, la şcoala 141, tot din Rahova, al cărei tavan s-a prăbuşit în 2017, lucrările trenează. Mai exact, primarul sectorului 5, Daniel Florea, anunţa încă din septembrie anul trecut că această şcoală, denumită şi "Ion I. C. Brătianu”, va fi demolată şi se va construi o altă clădire, dar în realitate, unitatea nici măcar nu a fost demolată.
Tot primarul sectorul 5 anunţa, pe Facebook, în luna martie a acestui an, că şcoala 141 „va fi un etalon la nivel naţional”.
„Astăzi am demarat procedurile legale pentru punerea în practică a promisiunii că în primăvară vom începe lucrările de demolare a vechii unităţi de învăţământ şi de construire a noii Scoli Nr. 141, care va fi un etalon la nivel naţional. Eu şi echipa mea vom face tot ceea ce depinde de noi, respectând întocmai termenele şi standardele impuse de lege, pentru ca visul acesta să se transforme în realitate în cel mai scurt timp”, promitea Florea în luna martie a acestui an.
În ciuda celor anunţate de primar, şcoala, situată pe strada Amurgului, este în prezent o clădire părăsită, înconjurată de un gard deloc prietenos, iar la intrare, pe un chioşc ponosit este afişat, ca o ironie, mesajul „Mult succes, Brătienilor!”…
Citește pe alephnews.ro: BREAKING NEWS: Ciolacu demisionează de la conducerea PSD după rezultatele alegerilor prezidențiale din primul tur. „Cine e vinovat?” – „Eu!”
Citește pe www.zf.ro: Cine este Cristela Georgescu, soţia lui Călin Georgescu, cel care a provocat un tsunami fără precedent în lumea electorală. Ea este fost bancher la Citibank, o bancă globală, iar acum oferă cursuri de nutriţie
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Citește și: Ministrul Educaţiei, mesaj la deschiderea anului şcolar: Nevoia de cunoaştere este una vitală
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Cine este Cristela Georgescu, soţia lui Călin Georgescu, cel care a provocat un tsunami fără precedent în lumea electorală. Ea este fost bancher la Citibank, o bancă globală, iar acum oferă cursuri de nutriţie
Cine este tânărul din România care a preluat conducerea imperiului de sute de milioane de euro construit de tatăl său
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Gigi Becali i-a dat ordin lui George Simion, după ce Călin Georgescu a câștigat alegerile! Decizie șoc
PROSPORT.RO
Ce înseamnă Clubul de la Roma, din care a făcut parte Călin Georgescu. Cu ce se ocupă această organizație, de fapt
CANCAN.RO
Cine e misteriosul bogătaș BOGPR care a făcut campania independentului Călin Georgescu: Regele TikTok-ului dă sute de mii de € la maneliști și nu vrea să i se dezvăluie chipul. Imagini în premieră absolută!
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 19:33
-
astăzi, 19:27