Prima pagină » Social » Noul „Îndreptar ortografic, ortoepic, morfologic şi de punctuaţie” va ajunge în şcoli

Noul „Îndreptar ortografic, ortoepic, morfologic şi de punctuaţie” va ajunge în şcoli

Ministerului Educaţiei vrea să cumpere aproximativ 17.000 de exemplare din noul „Îndreptar ortografic, ortoepic, morfologic şi de punctuaţie”, care să fie distribuite în şcoli, a anunţat joi ministrul Ligia Deca.
Noul „Îndreptar ortografic, ortoepic, morfologic şi de punctuaţie” va ajunge în şcoli
Cosmin Pirv
19 dec. 2024, 12:07, Social

„Noul <Îndreptar ortografic, ortoepic, morfologic şi de punctuaţie> va putea fi folosit în şcoli! Le oferim copiilor şi profesorilor posibilitatea de a integra, în practicile de la clasă, acest instrument ce ghidează scrierea, vorbirea şi punctuaţia, pentru o comunicare corectă în limba română. Ministerul Educaţiei va derula . În cadrul acestui program, va fi pus la dispoziţia şcolilor noul <Îndreptar ortografic, ortoepic, morfologic şi de punctuaţie>, lansat recent de Institutul de Lingvistică ”, a anunţat Ligia Deca.

Demersul face parte din eforturile ministerului de sprijinire a iniţiativelor pentru dezvoltarea competenţelor de comunicare corectă în limba română.

Ministerul Educaţiei a iniţiat un proiect de Hotărâre de Guvern pentru alocarea unei sume din Fondul valutar al ministerului, pentru achiziţia a aproximativ 17.000 de exemplare, care să fie distribuite în şcoli. Proiectul de Hotărâre de Guvern a fost lansat joi în consultare publică.

În nota de fundamentare a proiectului se arată că „programul OCDE pentru evaluarea internaţională a elevilor (PISA) din 2022 a arătat că aproape jumătate dintre tinerii români în vârstă de 15 ani s-au situat sub nivelul de referinţă al competenţei (nivel 2) la matematică şi la lectură (49% la matematică, 42% la lectură)”.

„Îmbunătăţirea competenţei lingvistice şi a celei de literaţie este o prioritate în sistemul de învăţământ preuniversitar, iar una dintre modalităţile de atingere a obiectivului vizează creşterea interesului pentru lectură, a nivelului cultural în rândul comunităţii şcolare şi asigurarea însuşirii limbii române, încurajarea învăţării acesteia”, se mai arată în document.