- Home
- Social
- GENEVA, (26.09.2014, 17:46)
- Departamentul Externe
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Numărul solicitanţilor de azil din zonele de conflict, în creştere, în primul semestru din 2014 - FOTO
Un raport UNHCR, dat publicităţii joi, arată că numărul persoanelor ce solicită azil în ţările industrializate a continuat să crească în prima jumătate a anului 2014, cauza principală fiind conflictele din Siria şi Irak, dar şi instabilitatea din zone precum Afganistan şi Eritrea.
Urmărește
90 afișări
Numărul solicitanţilor de azil din zonele de conflict, în creştere, în primul semestru din 2014 - FOTO
Conform raportului UNHCR "Tendinţe privind azilul 2014" ("Asylum Trends, first half of 2014") întocmit pe baza datelor furnizate de 44 ţări din Europa, America de Nord şi Asia de Est şi Pacific, 330.700 persoane au solicitat azil (în aceste ţări) în perioada ianuarie-iunie 2014. Această cifră marchează o creştere de 24% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, în creştere uşoară şi comparativ cu a doua jumătate a anului 2013 (328.100 cereri).
Luând în considerare trendul ascendent ce se manifestă de regulă în a doua jumătate a fiecărui an, raportul avertizează asupra unui scenariu în care numărul total de cereri pentru anul 2014 va ajunge la 700.000. Acesta ar fi cel mai mare nivel atins în ţările industrializate în ultimii 20 ani, o cifră nemaiîntâlnită de la conflictului din fosta Iugoslavie, în anii '90.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Știi cum procedezi duminică, pe 24. Te duci la vot și cauți Trump pe buletin. Cu Nicu și Marcel rămâne cum am stabilit
-
Adrian Sârbu: Ştii cum procedezi duminică, pe 24. Te duci la vot şi cauţi Trump pe buletin. Cu Nicu şi Marcel rămâne cum am stabilit
-
Ciucă: Al doilea zbor privat plătit de Nordis pentru Ciolacu, acum la Madrid. Menţin apelul să se retragă
-
Donald Trusk avertizează că ameninţarea unui război global este „serioasă şi reală”
"Este evident că traversăm o perioadă a conflictelor în creştere", apreciază Înaltul Comisar ONU pentru Refugiaţi, António Guterres. "Sistemul umanitar global se află deja într-o mare dificultate. Comunitatea internaţională ar trebui să-şi pregătească cetăţenii pentru realitatea conform căreia, în absenţa unei soluţii la conflict, din ce în ce mai multe oameni vor avea nevoie de adăpost şi asistenţă în lunile şi anii ce vin. Din păcate, nu există certitudinea că aceştia vor avea acces la procedura de azil sau că vor exista suficiente resurse pentru a-i ajuta".
Şase ţări au înregistrat mai mult de două treimi din numărul cererilor: Germania, Statele Unite, Franţa, Suedia, Turcia şi Italia.
Europa Centrală - în particular Ungaria şi Polonia, dar şi Australia, au înregistrat scăderi ale numărului de persoane solicitante de azil. Australia a avut doar 4.600 solicitări (o scădere de 20 procente comparativ cu anul trecut), în timp ce în Polonia numărul a scăzut la 3.300 (65 procente mai puţin ), iar în Ungaria la la 4.800 (58 procente mai puţin).
Cu un număr de 664 cereri de azil în primul semestru al anului 2014, România a înregistrat de asemenea o scădere (de 7%) a solicitărilor comparativ cu aceeaşi perioadă a anului 2013 când au fost înregistrate 711 solicitări. Comparând al doilea semestru al anului 2013 (788 solicitări) cu prima jumătate a lui 2014, scăderea ajunge la 17%.
În perioada ianuarie 2014 - iunie 2014, Siria rămâne ţara de origine a celor mai mulţi dintre solicitanţii de azil în România (313 cereri), urmată de Afganistan (74 cereri), Turcia (23 cereri), Irak (22 cereri) şi Ucraina (20 cereri).
Per ansamblu, Siria a fost principala ţară de origine pentru persoanele solicitante de azil, cu o creştere de peste două ori a numărului acestora (48.400 cereri comparativ cu 18.900 în aceeaşi perioadă a anului 2013).
Irak, ţară în care sute de mii de persoane au fost afectate anul acesta de fenomenul deplasării interne, a generat de asemenea şi un număr de 21,300 solicitări de azil, urmată de Afganistan (19.300) şi Eritrea (18.900).
Numărul persoanelor care solicită statut de refugiat în ţările industrializate reprezintă doar o componentă a imaginii de ansamblu ce reflectă fenomenul global al deplasării forţate generate de războaie şi conflicte.
La finele anului 2013, la nivel global se înregistrau aproximativ 51,2 milioane de persoane dezrădăcinate. Marea majoritate a acestora fie se află în interiorul graniţelor propriei ţări (persoane deplasate intern) fie se regăsesc ca refugiaţi în statele aflate la frontiera zonelor de conflict.
UNHCR dă publicităţii anual informaţii privind amploarea fenomenului deplasării interne la nivel global în Raportul "Tendinţe Globale": http://www.unhcr.org/5399a14f9.html.
Rapoartele despre tendinţele de azil în ţările industrializate sunt de regulă publicate de două ori pe an. Raportul "Tendinţe privind Azilul 2014": http://www.unhcr.org/5423f9699.html.
Citește pe alephnews.ro: Intră România în Schengen din ianuarie? Momentul decisiv ar putea fi reprezentat de discuția de la Budapesta
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Lumină misterioasă pe cerul Ploieștiului, noaptea, la ora 23:57. 'Odată cu acest sunet dubios, s-a întrerupt și emisia la TV'
CANCAN.RO
Cod roșu de viscol și ninsori abundente în România, emis de meteorologii de la Severe Weather Alert
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe