Numărul solicitanţilor de azil din zonele de conflict, în creştere, în primul semestru din 2014 - FOTO

Un raport UNHCR, dat publicităţii joi, arată că numărul persoanelor ce solicită azil în ţările industrializate a continuat să crească în prima jumătate a anului 2014, cauza principală fiind conflictele din Siria şi Irak, dar şi instabilitatea din zone precum Afganistan şi Eritrea.

Urmărește
93 afișări
Imaginea articolului Numărul solicitanţilor de azil din zonele de conflict, în creştere, în primul semestru din 2014 - FOTO

Numărul solicitanţilor de azil din zonele de conflict, în creştere, în primul semestru din 2014 - FOTO

Conform raportului UNHCR "Tendinţe privind azilul 2014" ("Asylum Trends, first half of 2014") întocmit pe baza datelor furnizate de 44 ţări din Europa, America de Nord şi Asia de Est şi Pacific, 330.700 persoane au solicitat azil (în aceste ţări) în perioada ianuarie-iunie 2014. Această cifră marchează o creştere de 24% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, în creştere uşoară şi comparativ cu a doua jumătate a anului 2013 (328.100 cereri).

Luând în considerare trendul ascendent ce se manifestă de regulă în a doua jumătate a fiecărui an, raportul avertizează asupra unui scenariu în care numărul total de cereri pentru anul 2014 va ajunge la 700.000. Acesta ar fi cel mai mare nivel atins în ţările industrializate în ultimii 20 ani, o cifră nemaiîntâlnită de la conflictului din fosta Iugoslavie, în anii '90.

"Este evident că traversăm o perioadă a conflictelor în creştere", apreciază Înaltul Comisar ONU pentru Refugiaţi, António Guterres. "Sistemul umanitar global se află deja într-o mare dificultate. Comunitatea internaţională ar trebui să-şi pregătească cetăţenii pentru realitatea conform căreia, în absenţa unei soluţii la conflict, din ce în ce mai multe oameni vor avea nevoie de adăpost şi asistenţă în lunile şi anii ce vin. Din păcate, nu există certitudinea că aceştia vor avea acces la procedura de azil sau că vor exista suficiente resurse pentru a-i ajuta".

Şase ţări au înregistrat mai mult de două treimi din numărul cererilor: Germania, Statele Unite, Franţa, Suedia, Turcia şi Italia.

Europa Centrală - în particular Ungaria şi Polonia, dar şi Australia, au înregistrat scăderi ale numărului de persoane solicitante de azil. Australia a avut doar 4.600 solicitări (o scădere de 20 procente comparativ cu anul trecut), în timp ce în Polonia numărul a scăzut la 3.300 (65 procente mai puţin ), iar în Ungaria la la 4.800 (58 procente mai puţin).

Cu un număr de 664 cereri de azil în primul semestru al anului 2014, România a înregistrat de asemenea o scădere (de 7%) a solicitărilor comparativ cu aceeaşi perioadă a anului 2013 când au fost înregistrate 711 solicitări. Comparând al doilea semestru al anului 2013 (788 solicitări) cu prima jumătate a lui 2014, scăderea ajunge la 17%.

În perioada ianuarie 2014 - iunie 2014, Siria rămâne ţara de origine a celor mai mulţi dintre solicitanţii de azil în România (313 cereri), urmată de Afganistan (74 cereri), Turcia (23 cereri), Irak (22 cereri) şi Ucraina (20 cereri).

Per ansamblu, Siria a fost principala ţară de origine pentru persoanele solicitante de azil, cu o creştere de peste două ori a numărului acestora (48.400 cereri comparativ cu 18.900 în aceeaşi perioadă a anului 2013).

Irak, ţară în care sute de mii de persoane au fost afectate anul acesta de fenomenul deplasării interne, a generat de asemenea şi un număr de 21,300 solicitări de azil, urmată de Afganistan (19.300) şi Eritrea (18.900).

Numărul persoanelor care solicită statut de refugiat în ţările industrializate reprezintă doar o componentă a imaginii de ansamblu ce reflectă fenomenul global al deplasării forţate generate de războaie şi conflicte.

La finele anului 2013, la nivel global se înregistrau aproximativ 51,2 milioane de persoane dezrădăcinate. Marea majoritate a acestora fie se află în interiorul graniţelor propriei ţări (persoane deplasate intern) fie se regăsesc ca refugiaţi în statele aflate la frontiera zonelor de conflict.

UNHCR dă publicităţii anual informaţii privind amploarea fenomenului deplasării interne la nivel global în Raportul "Tendinţe Globale": http://www.unhcr.org/5399a14f9.html.

Rapoartele despre tendinţele de azil în ţările industrializate sunt de regulă publicate de două ori pe an. Raportul "Tendinţe privind Azilul 2014": http://www.unhcr.org/5423f9699.html.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici