Numărul urşilor şi al lupilor din Bistriţa-Năsăud, de patru ori mai mare decât efectivul optim

În pădurile din Bistriţa-Năsăud, unde există cel mai mare număr de exemplare de urs brun din Europa, s-a stabilit că numărul optim ar fi de 156 de exemplare, însă în realitate au fost numărate peste 570. La fel se întâmplă şi în cazul lupilor, iar numărul râşilor şi al pisicilor sălbatice este dublu.

Urmărește
1008 afișări
Imaginea articolului Numărul urşilor şi al lupilor din Bistriţa-Năsăud, de patru ori mai mare decât efectivul optim

Numărul urşilor şi al lupilor din Bistriţa-Năsăud, de patru ori mai mare decât efectivul optim

Reprezentanţii Agenţiei pentru Protecţia Mediului Bistriţa-Năsăud spun că în pădurile din Bistriţa-Năsăud există 571 de urşi, în timp ce efectivul optim este de 156. Numărul urşilor a crescut cu peste 50 de exemplare faţă de anul 2016, în sezonul de vânătoare 2016 - 2017 fiind interzisă recoltarea animalelor protejate de lege, respectiv urs, lup, râs sau pisică sălbatică.

Şi numărul lupilor din Bistriţa-Năsăud este mare, mai spun reprezentanţii APM Bistriţa-Năsăud, în judeţ existând 236 de lupi evaluaţi, în timp ce efectivul optim este de doar 70. Pisicile sălbatice sunt în număr de 345, iar efectivul optim este de 116. În ceea ce priveşte râsul, au fost evaluate 66 de exemplare, în timp ce numărul optim ar fi de 30.

Conform conducerii Agenţiei pentru Protecţia Mediului Bistriţa-Năsăud în ultimii doi ani din Bistriţa-Năsăud din pădurile din judeţ nu a mai fost recoltat niciun exemplar de urs, după ce ordinul prin care se aprobau cotele de recoltare pentru sezonul 2016 - 2017 a fost suspendat.

„De două sezone din Bistriţa-Năsăud nu au mai fost recoltaţi uşi. Aşteptăm ordinul de ministru cu derogarea pentru a putea recolta urşi şi lupi pentru a limita pagubele pe care aceştia le creează populaţiei. Nu ştim deocamdată care va fi cota de intervenţie aprobată. Ultima cotă de intervenţie, în 2015, a fost de 33 de urşi din care s-au recoltat 31. Avem în judeţ 25 de fonduri de vânătoare şi aşteptăm decizia ministrului Mediului. Pagubele produse de animalele sălbatice sunt însemnate şi este nevoie de recoltarea animalelor”, a declarat, miercuri, corespondentului MEDIAFAX, directorul executiv al Agenţiei pentru Protecţia Mediului Bistriţa-Năsăud, Sever Roman.

Pe site-ul Ministerului Mediului a fost publicat pentru a fi supus dezbaterii publice până în 15 iulie 2017, ordinul de ministru pentru „aprobarea nivelului de intervenţie în cazul speciilor de urşi şi lupi, în interesul sănătăţii şi securităţii populaţiei şi în scopul prevenirii unor daune importante” care prevede că pentru acest an pot fi recoltaţi numai jumătate din cota stabilită anual, respectiv 140 de exemplare de urs şi 97 de exemplare de lup, însă administatorii fondurilor cinegetce spun că numărul lor este insuficient.

„Nu au apărut anexele cu repariţia pe judeţe, încă aşteptăm. Noi am cerut, pentru fondul de vânătoare pe care îl administrăm, să ni se aprobe o cotă de recoltă de 3 exemplare dar nu ştiu dacă vor primi acordul pentru recoltarea unui exemplar. Nu este corect să nu îi putem vinde! Sunt foarte mulţi urşi, fac pagube foarte mari şi am cerut celor de la minister să ne spună ei cum să mai gestionăm problemele şi pagubele făcute de animalele sălbatice dacă nu ni se aprobă cotă de recoltare şi vânzare. Situaţia este gravă la noi”, a spus directorul Asociaţei Judeţene a Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi Bistriţa-Năsăud, Valer Negruşa.

În ultimul an şi jumătate, în judeţul Bistriţa-Năsăud, au fost reclamate peste 100 de incidente în care animalele sălbatice au produs pagube însemnate pentru populaţie.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici