Cuba cumpără cea mai mare parte a alimentelor pe care le consumă din străinătate, dar veniturile s-au prăbuşit în urma pandemiei de coronavirus, fiind îngreunate de sancţiunile dure ale Statelor Unite şi de turismul care se clatină, cândva un pilon al economiei insulei din Caraibe.
„Există o criză, acest lucru este de netăgăduit”, a declarat Perez, care a vândut recent o casă şi o afacere pentru a se stabili pe un teren agricol la periferia rurală a Havanei. „Dar în Cuba aceasta provine în parte din lipsa de cultură în jurul consumului de alimente pe care le avem la îndemână”.
El subliniază preferinţa cubanezilor pentru orez, carne de porc şi fasole, toate disponibile la nivel local, dar multe dintre acestea necesită utilaje şi inputuri agricole pentru a fi cultivate la scară largă.
Afacerea sa, Bacoretto, usucă şi macină yucca, orez, banane şi nucă de cocos pentru a obţine făina organică preferată de consumatorii intoleranţi la gluten, care abia recent au reuşit să găsească în Cuba produse alimentare adaptate nevoilor lor dietetice.
Produsele secundare ale proceselor lor sunt folosite pentru a face ulei de nucă de cocos, frânghie din fibre de nucă de cocos, oţet şi produse fermentate şi dulciuri, a declarat Perez pentru Reuters.
Bacoretto este un restaurant mic şi specializat, iar produsele sale sunt disponibile în principal în Havana. Produce între 6 şi 8 kilograme de făină pe săptămână, a declarat Perez, în loturi mici, pe lângă produsele secundare, cu un personal de opt persoane.
Perez a declarat că afacerea, care a profitat de o decizie din 2021 de ridicare a interdicţiei asupra companiilor private, în vigoare pe insulă de la scurt timp după revoluţia din 1959 a lui Fidel Castro, s-a luptat să găsească finanţarea de care are nevoie în Cuba, care are probleme de lichidităţi.
Mii de întreprinderi mici au prins rădăcini în Cuba începând cu 2021, dar multe dintre ele se confruntă cu probleme persistente de finanţare, infrastructură, aprovizionare şi forţă de muncă în ţara condusă de comunişti, care timp de decenii a evitat întreprinderile private.
„Pentru a fi profitabile”, a declarat Perez, „trebuie să crească capacitatea tehnologică şi este nevoie de utilaje mai bune”.