- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (16.07.2014, 17:33)
- Valentin Anghel , Catalin Lupasteanu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
O firmă a lui Mircea Dinescu, printre beneficiarele contractelor de arendă pe terenurile Academiei. Dinescu: Mi-am plătit arenda, nu văd problema
O firmă a lui Mircea Dinescu - al cărei obiect principal de activitate este, conform datelor de la Registrul Comerţului, fabricarea de dispozitive, aparate şi instrumente medicale şi stomatologice - se numără printre beneficiarele contractelor de arendă pe terenurile Academiei Române.
Urmărește
1365 afișări
Mircea Dinescu (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)
În documente din dosarul în care este urmărit penal fostul preşedinte al Fundaţiei Patrimoniu a Academiei Alexandru Bogdan, anchetatorii enumeră peste 20 de contracte, în majoritate de arendă, precum şi protocoale şi convenţii de colaborare prin care ar fi fost favorizate 18 "entităţi".
Unul dintre contractele menţionate este, potrivit anchetatorilor, cel încheiat la 10 decembrie 2002, între Academia Română şi SC MD Agricola SRL.
Această firmă îi are ca asociaţi pe poetul Mircea Dinescu şi pe soţia acestuia, Maria Dinescu. Sediul social este în satul Potelu, comuna Ianca, judeţul Olt, iar activitatea principală - "fabricarea de dispozitive, aparate şi instrumente medicale şi stomatologice", potrivit datelor înregistrate la Registrul Comerţului.
ULTIMELE ȘTIRI
-
FastGlioma ajută neurochirurgii în detectarea tumorilor reziduale. Cum funcționează sistemul cu Inteligență Artificială
-
Presa din Serbia a ieşit la atac după meciul de aseară: "Fotbaliştii falsului stat Kosovo au părăsit terenul. Delegaţia falsului stat a atacat jurnaliştii! A trimis mesaje de ameninţare"
-
Cum să ieşi la suprafaţă ca IT-ist într-o industrie care şi-a pierdut suflul. Care sunt cele mai căutate skilluri la momentul actual cu care poţi să ignori criza
-
Tomac, după nominalizarea lui Marco Rubio secretar de stat SUA: adoptă linia „pace prin putere”
Referitor la contractul încheiat cu această firmă, anchetatorii susţin, conform unor documente obţinute de MEDIAFAX, că Fundaţia Patrimoniu, "fără a avea avizul Consiliului Director, a aprobat, prin Acordul nr. 396 din 25 iunie 2007, derularea lucrărilor privind reconversia plantaţiilor viticole în suprafaţă de 50 hectare, prelungirea termenului de arendare şi transformarea Contractului de arendă în Protocol de colaborare tehnico-ştiinţifică şi economică".
Anchetatorii precizează, în aceleaşi documente, că "în contractul de arendă nu pot fi introduse alte clauze comerciale şi nu se poate transforma contractul de arendă în protocol sau convenţie tehnico-ştiinţifică şi economică".
De asemenea, este menţionat faptul că "arenda pentru perioada 2007-2008 nu a fost calculată de Fundaţia Patrimoniu pentru a fi comunicată arendaşului, în vederea achitării, şi nici nu a fost achitată".
Totodată, arată anchetatorii, bugetul de venituri şi cheltuieli al arendaşului nu a fost aprobat de Fundaţia Patrimoniu, nefiind respectate prevederile Regulamentului din 10 martie 2006.
Celelalte "entităţi" care ar fi fost favorizate prin contracte, protocoale sau convenţii de colaborare încheiate cu Academia Română sau cu Fundaţia Patrimoniu sunt, conform documentelor anchetatorilor, SC Rovexim SRL, SC Bio Agra SRL, SC Hortimpex Liylan Agro SRL, SC Agrimat Matca SA, SC Agrirom SRL, SC Prest Serv International SRL, Asociaţia Familială Butcaru Valentina, SC Midagro SRL, SC Nico Protection Security Group SRL, SC GFA-RO Consultanţă Impex SRL, SC Pharo Strategy SRL, SC Tascs Contab Grup SRL, SC EVN Windpower Development & Construction SRL, LASC Doru, CAB - Lucian Pitaru, SC Carpaţi Modern Furnitura SRL, SC Grupul Industrial Voiculescu şi Compania (GRIVCO) SA.
Fostul preşedinte al Fundaţiei Patrimoniu, Alexandru Bogdan, ar fi prejudiciat Academia Română, prin "acţiuni ilicite", cu peste 10 milioane de euro, susţin anchetatorii.
Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) a anunţat, miercuri, că Alexandru Bogdan, preşedinte al Fundaţiei Patrimoniu la data comiterii faptelor, este urmărit penal pentru săvârşirea infracţiunii de folosire a influenţei ori autorităţii de către o persoană care îndeplineşte o funcţie de conducere într-un partid, într-un sindicat sau patronat ori în cadrul unei persoane juridice fără scop patrimonial, în scopul obţinerii pentru sine ori pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, în formă continuată.
Potrivit procurorilor, în perioada 2006-2010, Bogdan "şi-a exercitat atribuţiile de preşedinte al fundaţiei în scopul de a favoriza colaboratorii Fundaţiei Patrimoniu, care şi-au asigurat astfel foloase necuvenite, constând, în esenţă, în neplata unor obligaţii contractuale".
Prin aceste acţiuni, desfăşurate cu ocazia administrării patrimoniului silvic şi funciar al Academiei Române, au fost prejudiciate atât patrimoniul privat, cât şi bugetul acestei instituţii, susţin anchetatorii.
"Astfel, au fost favorizate mai multe persoane juridice, prin aceea că marea majoritate a contractelor au fost încheiate fără să fie respectate prevederile Statutului Fundaţiei «Patrimoniu» şi fără să fie respectată procedura de avizare a actelor juridice încheiate de către Fundaţie, conform unei decizii a preşedintelui Academiei Române", a precizat DNA.
Alexandru Bogdan a fost miercuri la DNA, pentru a-i fi adusă la cunoştinţă calitatea de suspect în acest dosar.
La ieşirea de la DNA, el a declarat că instituţia a avut profit din arendarea unor terenuri, precizând că nu a închiriat terenuri ale Academiei unor oameni de afaceri şi nu a produs nicio pagubă.
Dinescu: Am un teren de la Academia Română; arenda este plătită la zi, deci nu văd care e problema
Poetul Mircea Dinescu a declarat miercuri, pentru MEDIAFAX, că a luat în arendă 50 de hectare de teren din patrimoniul Academiei Române şi a precizat că "nu vede unde este problema", având în vedere că "arenda este plătită la zi".
"E un teren de la Academia Română pe care eu l-am luat în arendă şi pe care am plantat vie. (...) Eu mi-am plătit arenda, sunt la zi, nu văd care ar fi problema", a declarat Dinescu.
Întrebat dacă l-a cunoscut pe Alexandru Bogdan, Dinescu a precizat că "atunci când s-au semnat (actele - n.r.), el era responsabil acolo". "Academia Română are nu ştiu câte hectare, zeci de mii de hectare şi eu am luat 50 de hectare în arendă de la Academia Română şi sunt cu arenda la zi plătită. Nu văd care este problema", a mai spus poetul.
"E ca şi cum eu aş cumpăra de la alimentară nişte brânză, iar vânzătoarea este arestată şi eu sunt condamnat că am cumpărat brânză", a completat el.
Totodată, Mircea Dinescu a precizat că el este "unul dintre arendaşii mici", din cele 50 de hectare rămânând doar cu 35, unele pământuri fiind revendicate.
De asemenea, Dinescu a spus că arenda este "aceeaşi pentru toată lumea". "Există nişte chestii în anii în care nu e pe rod, sunt nişte lucruri, dar la astea nu mă pricep. Dar nu este nicio problemă. Se poate verifica la Academie dacă sunt cu arenda la zi. Arenda este aceeaşi pentru toată lumea", a mai declarat Dinescu.
Pe de altă parte, acesta a precizat că Alexandru Bogdan avea un patrimoniu uriaş. "Ăsta săracu' (Alexandru Bogdan - n.r.) avea un patrimoniu uriaş şi probabil că... am înţeles că e chestie cu Voiculescu, că are multe. (...) Eu cred că am cele mai puţine hectare. Am 35 de hectare luate în arendă, dar sunt cu arenda la zi", a completat Mircea Dinescu.
Citește pe alephnews.ro: Sectorul tech e „zguduit” de prezența lui Elon Musk. Ce impact are noua Administrație Trump asupra marilor companii
Citește pe www.zf.ro: Încă o insolvenţă zguduie piaţa: Unul dintre cele mai cunoscute branduri româneşti a cedat şi a intrat în insolvenţă
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Israelul a distrus o facilitate nucleară iraniană. Aceasta era considerată inactivă după închiderea oficială din 2003
Încă o insolvenţă zguduie piaţa: Unul dintre cele mai cunoscute branduri româneşti a cedat şi a intrat în insolvenţă
Povestea româncei care a creat una dintre cele mai importante afaceri româneşti, cu care a devenit şi miliardară in euro
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
S-a despărțit cuplul anului din tenisul mondial. Gestul rusoaicei Anna Kalinskaya, după ce Jannik Sinner a dat o declarație ciudată despre relația lor
PROSPORT.RO
Interpretul de muzică populară, Igor Cuciuc, și-a pierdut singurul copil! Andreea a căzut secerată la petrecerea de la Balul Bobocilor 😢
CANCAN.RO
Cât a plătit acest bucureștean, în localul lui Mugur Mihăiescu, pentru un singur ou ochi și o porție de mămăligă, cu brânză și smântână
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 12:00
-
astăzi, 11:42
Angajaţii din închisori ies în stradă: reclamă corupţia, lipsa de personal şi condiţiile de muncă