- Home
- Social
- GALAŢI, (26.03.2018, 15:46)
- Departamentul Corespondenţi
Video O invenţie românească: Şrot de cătină în loc de nitrit, folosit într-un parizer din carne de porc care înlocuieşte complet aditivul cancerigen
Patru profesori de la Universitatea ”Dunărea de Jos” din Galaţi au inventat parizerul fără adaos de nitrit. Alimentul făcut cu carne de porc şi şrot de cătină a fost premiat deoarece în compoziţa sa nu se mai găseşte azotitul de sodiu, un aditiv cancerigen utilizat în industria cărnii.
Urmărește
4418 afișări
Parizerul a fost premiat la Salonul Internaţional al Cercetării, Inovării şi Inventicii „Pro Invent 2018” de la Cluj-Napoca deoarece în compoziţa sa nu se mai găseşte azotitul de sodiu, un aditiv cancerigen utilizat în industria cărnii pentru fixarea culorii.
Produsul cu care gălăţenii au atras atenţia generală este un parizer din carne de porc cu şrot de cătină, fără adaos de nitrit. Practic, profesorii gălăţeni au reuşit să scoată din compoziţia produsului din carne un aditiv considerat periculos pentru sănătate. Rezultatul a venit la capătul a 40 de ani de cercetare, spun reprezentanţii facultăţii gălăţene.
”Am eliminat unul dintre cei mai înjuraţi aditivi, azotitul de sodiu. Acel azotit dovedit a fi cancerigen, am reuşit să-l eliminăm din clasa de produse de carne. Poate produsul va avea rezultate în producţie. De 40 de ani, la facultate încercăm să obţinem acest rezultat, în timp am reuşit să diminuăm cantitatea de azotit rezidual în produsele de carne. Acest brevet de invenţie reprezintă o soluţie aplicabilă în industria românească”, a spus decanul Facultăţii de Ştiinţa şi Ingineria Alimentelor, Petru Alexe.
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Cornel Oţelea, singurul handbalist român care a câştigat de trei ori titlul mondial, a murit
-
Elon Musk reacţionează la comentariile privind gestul său de la învestirea lui Trump: „Atacul este atât de obosit”
-
Războiul din Ucraina, ziua 1064. Trump afirmă că SUA „probabil” vor sancţiona Rusia dacă Moscova refuză negocierile de pace / Secretarul de Stat al SUA: Vrem să punem capăt războiului din Ucraina, astfel încât acesta să nu reînceapă peste 3-4 ani
Produsul bio fără coloranţi şi conservanţi are valabilitatea de cel mult 28 de zile. Acesta nu are un gust diferit, în comparaţie cu parizerul tradiţional, şi poate fi fabricat în toate unităţile existente fără a fi nevoie de investiţii suplimentare.
„Fluxul tehnologic a fost unul simplu, nu a necesitat modificări absolut deloc, produsul poate fi aplicat de mâine în orice unitate procesatoare din industria cărnii. Nu necesită achiziţionarea altor echipamente, este acel flux clasic, simplu, doar schimbând , înlocuind aceste ingrediente”, a declarat profesorul Cristian Dima, unul dintre inventatorii parzierului fără adaos de nitrit.
Produsul a luat naştere după un an de teste în laboratorul Facultăţii de Ingineria Alimentelor, iar ideea utilizării cătinei bogată în proteine şi fibre le-a venit celor patru profesori în mod întâmplător.
„Noi la facultate până acum nu am folosit şrotul de cătină în alte produse alimentare. Ideea de a-l valorifica a pornit şi de la faptul că în ultimul an şi jumătate am extras multă cătină... Obţinând o cantitate destul de mare de şrot ne-am gândit să o valorificăm”, a spus profesorul Liliana Mihalcea.
Pentru invenţia lor, gălăţenii au luat medalia de aur şi un premiu special al juriului Salonului Internaţional al Cercetării, Inovării şi Inventicii „Pro Invent 2018” de la Cluj-Napoca. De asemenea, la sfârşitul lunii aprilie, la Braşov, produsul în curs de brevetare va fi prezentat în cadrul unei întâlniri a producătorilor de carne din România.
Citește pe alephnews.ro: STUDIU. În lipsă de afecțiune, oamenii dezvoltă sentimente față de sistemele de Inteligență Artificială
Citește pe www.zf.ro: Lovitură în plin pentru economia românească: Chinezii de la Haier închid fabrica din judeţul Prahova, un proiect de 70 de milioane de euro unde creaseră peste 1.000 de locuri de muncă. Proiectul a fost inaugurat în 2021
Citește pe www.zf.ro: Unul dintre cele mai vechi business-uri din lume. În România, companiile se bat să câştige loc
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Proiectul Stargate va revoluționa infrastructura A.I. Cât au investit giganții din industrie și cum vede Trump inițiativa
Surpriză la început de an: FMI a schimbat şeful pentru România şi descinde la Bucureşti la începutul lunii februarie să se întâlnească cu Guvernul şi BNR pentru a ”analiza evoluţiile economice şi financiare recente”
A doua cea mai mare metropola a lumii riscă să dispară sub ape, iar soarta mega-oraşului atârnă în mâinile unui miliardar
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
PROSPORT.RO
Pensionarii din România care au muncit între acești ani ar putea primi 400 de lei în plus, începând cu 1 februarie 2025
CANCAN.RO
Ce s-a ales de Octavian BELLU. Ce job „normal” și-a luat și unde s-a angajat, după retragerea din gimnastică
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe