O mamă din Ploieşti a câştigat în instanţă dreptul la viaţă al fiicei sale. Cursa contracronometru dusă de aceasta, pentru a-şi putea opera copilul nenăscut

O tânără din Ploieşti a câştigat în instanţă dreptul la viaţă a fiicei ei, după ce Casa de Asigurări de Sănătate Prahova a refuzat să-i elibereze un formular. Femeia avea nevoie de respectivul formular pentru a duce fetiţa la operaţie în Germania, imediat după naştere.

Urmărește
1304 afișări
Imaginea articolului O mamă din Ploieşti a câştigat în instanţă dreptul la viaţă al fiicei sale. Cursa contracronometru dusă de aceasta, pentru a-şi putea opera copilul nenăscut

O mamă din Ploieşti a câştigat în instanţă dreptul la viaţă a fiicei sale

Povestea mămicii a început când tânăra era însărcinată în 22 de săptămâni. Bucuria de a avea un copil a fost umbrită de o veste teribilă: fetiţa avea o malformaţie cardiacă. Medicii de la Spitalul ”Marie Curie” i-au spus viitoarei mămici că singura soluţie salvatoare este operaţia, imediat după naştere, însă intervenţia nu se putea face în România, ci în Germania. Tânăra a început să strângă acte pentru formularul E112, care îi permitea decontarea intervenţiei.

”În săptămâna a douăzeci şi doua de sarcină am aflat că fetiţa mea este diagnosticată cu o malformaţie cardiacă, destul de gravă. Aveam suficient timp la dispoziţie încât să pregătim terenul pentru ca naşterea şi operaţia copilului să se facă în cele mai bune condiţii. Am început procedurile, prin urmare. Ne-am documentat pe internet în prima fază, iar ulterior ne-am decis să mergem la Casa de Asigurări de Sănătate să cerem exact de acolo, de la cea mai sigură sursă, spuneam noi la momentul acela, pentru a face dosarul şi a putea merge în străinătate să operăm copilul”, a declarat mămica.

Încă din prima clipă, la CAS Prahova, mama spune că s-a izbit de un refuz categoric: “copilul nu are identitate”.

“La Casa de Asigurări, în prima fază, am fost izbită de un refuz categoric, cum că acest dosar nici măcar nu poate fi făcut. Nu am primit niciun fel de informaţie, copilul nu avea identitate, fiind nenăscut, şi atunci ei spuneau că operaţia putea fi decontată, dar nu şi naşterea, iar doctorul şi toate referatele medicale atestau faptul că naşterea trebuia să aibă loc în locul în care se poate interveni imediat, deoarece copilul putea să nu respire în momentul naşterii”, a afirmat tânăra.

Aceasta a strâns mai multe acte, dar a continuat să se lovească de refuzul autorităţilor.

”Am mers cu dosarul complet (….) Mi-au trântit un refuz clar (….) Am depus dosarul la CAS, am cerut număr de înregistrare. În acel moment, au fost solicitate alte acte din partea unei alte clinici, mai aveam de la Spitalul Marie Curie”, a spus tânăra.

Aşa se face că, însărcinată fiind, a mers la spitalul din Târgu-Mureş, unde, după un lung şir de analize şi investigaţii, a primit acelaşi răspuns: medicii nu pot da asigurări că pot interveni în timp util pentru salvarea bebeluşului.

”Am depus toate documentele restante pe care le-au cerut ei şi am primit din nou un răspuns negativ, în scris. După ce am primit şi al doilea răspuns negativ am decis să mergem să ne luăm un avocat. Am obţinut termene rapide având în vedere data probabilă a naşterii şi situaţia de sănătate a copilului. Am mers în instanţă şi am câştigat şi am reuşit în acest fel să mergem în Germania. Suferinţa fost enormă şi cel mai important lucru de care eram speriaţi era că pentru copilul nostru o naştere prematură putea fi fatală”, a declarat mămica.

Potrivit portalului instanţelor, Tribunalul Prahova a decis, în august, “ eliberarea de urgenţă a formularului E112 în baza Regulamentului CE nr. 1408/71”.

La rândul său, purtătorul de cuvânt al CAS Prahova, Cătălin Tudorache, spune că instituţia pe care o reprezintă nu a făcut nimic altceva decât să respecte legea.

”Instituţia noastră este obligată să respecte legislaţia. Exact asta am făcut şi în acest caz. Este dreptul fiecărui cetăţean să se adreseze instanţei de judecată. Instanţa a hotărât într-un anumit mod. De asemenea, trebuie să precizez că în situaţia în care persoana respectivă obţine în instanţă o hotărâre definitivă, noi, ca orice instituţie din România, suntem obligaţi să punem în aplicare hotărâea instanţei de judecată care devine lege, practic, în acel caz (...) Eliberarea acestor formulare E112 generează nişte cheltuieli semnificative pe care le suportă bugetul statului român şi niciun funcţionar din nicio insituţie nu-şi permite luxul să nu respecte legislaţia în momentul în care semnează pentru eliberarea acestui formular E112. Din punct de vedere uman, înţelegem pe oricine”, a declarat Tudorache.

În cele din urmă, tânăra, în vârstă de 29 de ani, a născut în Germania, iar fetiţa a fost operată imediat. Acum, cele două sunt acasă şi sunt bine.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici