- Home
- Social
- ALBA IULIA, (14.10.2018, 08:13)
- Dragos Suciu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
O mică afacere dintr-o veche pasiune: Un dascăl a renunţat la învăţământ pentru creşterea albinelor
Tiberiu Biriş din Blaj a renunţat la meseria de profesor în anul 1995, când a simţit că ceea ce se întâmplă în învăţământul românesc nu îi oferă suficiente motive de a continua, şi a început să crească albine, realizând astfel o mică afacere dintr-o veche pasiune.
Urmărește
5687 afișări
O mică afacere dintr-o veche pasiune: Un dascăl a renunţat la învăţământ pentru creşterea albinelor
Fost profesor de fizică, Tiberiu Biriş a ajuns să deţină 120 de familii pe care le creşte şi le hrăneşte în condiţii bio, iar acestea produc mai multe tipuri de miere. Faptul că astfel reuşeşte să îmbine utilul cu plăcutul şi că pasiunea a prins treptat conturul unei mici afaceri demonstrează că a câştigat pariul pus cu sine însuşi în urmă cu mulţi ani.
”Am renunţat la învăţământ în anul 1995. Sunt profesor de fizică, dar am ales să mă ocup de albine. Nu poţi lucra cu albinele decât dacă te atrag, dacă ai o pasiune pentru ele. Fără pasiune nu poţi face. De fapt cred că în nicio meserie nu poţi obţine rezultate dacă nu pui şi suflet. Viaţa de stupar e grea. Nu beneficiem de subvenţii cum se întâmplă în alte domenii din agricultură. Avem noi un program naţional apicol care ne mai sprijină, dar şi multe interdicţii. Spre exemplu, producătorii de miere bio nu au voie cu albinele la culturile care se stropesc. Învăţământul românesc m-a dezamăgit, iar ceea ce este la ora actuală îmi dă dreptate. Mi-am dat seama că nu merge pe un drum. Dovadă este ziua de astăzi”, a spus, corespondentului MEDIAFAX, Tiberiu Biriş, preşedinte al Asociaţiei Produselor Tradiţionale şi Ecologice Alba şi al Asociaţiei Apis Târnave de Apicultură.
ULTIMELE ȘTIRI
-
ICC emite mandat de arestare pe numele lui Netanyahu și Gallant
-
Ciolacu efectuează o vizită de lucru la Budapesta: Vreau să îmi finalizez mandatul cu obţinerea deciziei intrării depline în Schengen
-
Şef al armatei britanice: „Suntem pregătiţi să luptăm cu Putin în Europa de Est”
-
Florian Coldea şi Dumitru Dumbravă rămân sub control judiciar
Albinele sale produc mai multe tipuri de miere certificată, precum polifloră, de salcâm, de tei sau de mană. Mierea de mană sau de pădure, aşa cum i se mai spune, este de culoare închisă, aproape neagră, fiind bogată în minerale şi deopotrivă în vitamine.
”Mierea de mană se produce nu din nectar de flori. Există nişte păduchi, numite afide, care atacă pădurile când e secetă. Afidele lasă un suc dulce, numit mană, pe care albina îl ia şi îl transformă în miere. Mierea aceasta are o proprietate deosebită, o caută mulţi în străinătate, are peste 24 de minerale. Un om în vârstă care nu are minerale în corp şi căruia i se prescriu tablete de magneziu sau fier poate renunţa la acestea dacă mănâncă miere de mană”, a explicat Tiberiu Biriş.
Acest sortiment de miere se produce în cantităţi mai mari când este secetă. În acest an este mai scumpă, deoarece au fost multe zile ploioase.
Tiberiu Biriş a explicat că în România se produc foarte greu unele tipuri de miere, deoarece nu există anumite culturi pe suprafeţe extinse, cum este cea de lavandă.
”În acest an, producţia a fost bună în zona judeţului Alba şi pe Mureş spre Arad. Am obţinut salcâm, mai mult decât anul trecut, dar în schimb cantităţi mai mici la polifloră şi mană. La salcâm, spre exemplu, am făcut 30 de kilograme de miere bio pe familie”, a declarat Tiberiu Biriş.
Un kilogram de miere de salcâm variază între 30 şi 35 de lei, însă dacă este certificată bio poate ajunge la 40 de lei.
”Dacă te ocupi de albine şi ai un număr mare de familii poţi trăi bine fără un alt salariu, însă trebuie ţinut cont că nici costurile de producţie nu sunt mici. Spre exemplu, pe producător îl costă, din calcule scurte, în jur de 8 lei un kilogram. Într-un an bun se poate ajunge la 50 de kilograme de miere per familie”, a afirmat apicultorul.
El consideră că mierea ar trebui promovată mai mult ca aliment, deoarece în momentul de faţă este considerată de foarte mulţi ”un bun medicament”.
”Într-adevăr în stup există un medicament pentru multe afecţiuni, dar nu medicamentul acela, <îl iau o săptămână şi m-am vindecat>. Trebuie să-l iei ca orice produs naturist o perioadă îndelungată să ai rezultate. Mierea este cel mai bun îndulcitor. Este un aliment de bază. Dacă nu e pasiune nu poţi să faci, albinele înţeapă, iar înţepăturile dor. Dacă am renunţat la tot pentru albine îţi dai seama că am prins un pic de pasiune. Sper să îmbătrânesc mai tare decât atât, iar când nu mai pot lucra, o familie – două tot ţin, acolo, să mă uit la ele”, a susţinut Tiberiu Biriş.
În afară de târguri, piaţa de desfacere sunt şi unităţile care achiziţionează en-gross.
Întrebat dacă este o afacere profitabilă, apicultorul a răspuns că dacă ai multe familii poţi să te descurci bine, fără un alt salariu, însă depinzi foarte mult de vreme – dacă plouă mult, dacă e frig sau arşiţă nu e bine –, dar şi de agricultură.
Mierea, practic, se produce din luna mai până în august, iar în restul anului stuparul este cel care trebuie să ”hrănească” albinele.
Tiberiu Biriş spune că românii nu sunt mari consumatori de miere – circa 500-600 de grame pe an –, spre deosebire deosebire de alte ţări din Uniunea Europeană, în care se consumă de câteva ori mai mult.
Citeşte şi: Psiholog, despre cei care fac live pe Facebook în timp ce se află la volan: Au nevoie de atenţie şi le lipseşte încrederea în sine
Citeşte şi: Mai mulţi părinţi îşi retrag copiii de la şcoală din cauza unei învăţătoare din Teleorman. „Băiatul meu nu a mai vrut să meargă de frică”
Citeşte şi: Un agricultor din Apuseni a descoperit cea mai bună plantaţie de la munte. La ce câştig se poate ajunge cu această cultură
Citește pe alephnews.ro: Unul din trei oameni suferă de „ura față de mișcare”. Fenomenul poartă numele de misokinezie
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Preotul care a lăsat-o pe Sabrina Carpenter să filmeze scene provocatoare în Biserică a fost eliberat
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Ce imagini! Apariția decoltată şi transparentă a celei mai frumoase jurnaliste sportive din lume
PROSPORT.RO
Răsturnare de situație! Silviu Prigoană nu ar avea un testament. Cine ar fi primit toată averea sa
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe