O modă revoluţionară a explodat pe piaţa muncii: concediu nelimitat pentru angajaţi

După smartworking, Microsoft, la fel ca multe alte companii mari, a decis că adevărata soluţie post-Covid este bunăstarea celor care lucrează, Bill Gates ghidându-se după principiul: „Cel mai bun muncitor este cel fericit”.

Urmărește
13412 afișări
Imaginea articolului O modă revoluţionară a explodat pe piaţa muncii: concediu nelimitat pentru angajaţi

O modă revoluţionară a explodat pe piaţa muncii: concediu nelimitat pentru angajaţi

Un nou stil de viaţă şi de muncă, cu timp liber fără restricţii, s-a născut după perioada care a urmat pandemiei Covid.

Prinde contur o soluţie care dă randament, din moment ce giganţi precum Microsoft (850 de angajaţi şi 14.000 de companii partenere la nivel mondial) au ales să acorde angajaţilor din SUA concediu nelimitat, adică libertatea de a nu fi nevoiţi să acumuleze un anumit număr de zile de concediu într-un interval timp.

Compania fondată de Bill Gates este în fruntea noilor politici de muncă care lărgesc plasa de flexibilitate, soluţie ivită după posibilitatea de a face smartworking permanent.

Cum funcţionează vacanţele nelimitate

Totul a fost oficializat de un e-mail trimis lucrătorilor de către directorul de resurse umane, Kathleen Hogan: „Modul, timpul şi locul în care ne desfăşurăm munca s-au schimbat radical. Şi, pe măsură ce ne-am transformat, modernizarea politicii noastre de vacanţă prin introducerea unui model mai flexibil a fost un pas firesc”.

Ceea ce nu este clar este care sunt condiţiile economice pentru acest timp liber, care într-adevăr va fi lăsat la latitudinea angajatului, dar va necesita totuşi procese de autorizare din partea managerilor. Cu siguranţă, ştii că nu îţi vei pierde locul de muncă, deşi stai acasă patru luni la rând.

Bonus pentru vacanţele nefolosite

Multinaţionala IT din SUA a stabilit şi un bonus pentru concediile acumulate şi nefolosite: angajaţii care au un sold de concediu neutilizat vor primi o plată unică, în aprilie.

Într-o notă, conducerea a făcut cunoscut faptul că timpul liber nelimitat este şi un avantaj pentru angajatori: necesită mai puţină birocraţie şi muncă administrativă, pe lângă faptul că angajaţii care demisionează sau sunt concediaţi nu trebuie să fie compensaţi pentru concediile acumulate.

Ianuarie 2023 reprezintă un punct de cotitură pentru salariaţii Microsoft din Statele Unite, dar nu acelaşi lucru se va întâmpla cu lucrătorii cu ora din ţară şi nici cu angajaţii pe care compania îi are în afara Statelor Unite. Potrivit site-ului „The Verge”, compania înfiinţată în 1975 de Bill Gates şi de Paul Allen are dificultăţi în extinderea noilor politici.

Gata cu „burnout”

Microsoft nu este singurul „big tech” american care a adoptat vacanţe nelimitate. Înainte, Salesforce, LinkedIn, Virgin, Oracle, Netflix şi Goldman Sachs au început să ofere angajaţilor iniţiative similare, deşi cu diferenţe între una şi alta. O tendinţă de neoprit care, potrivit analiştilor, va implica în curând şi alte companii şi alte sectoare. La fel cu modelul săptămânii de 4 zile, care se tot extinde.

În Europa există o legislaţie mai strictă, dar compania financiară austriacă Bitpanda a deschis drumul, introducând numeroase beneficii pentru angajaţi: concedii nelimitate, dar şi concediu parental prelungit şi, pentru a evita epuizarea, două pauze săptămânale repartizate pe parcursul celor 12 luni.

Pe lângă aceste iniţiative de sprijinire a angajaţilor, a instituţionalizat şi posibilitatea ca aşa-numiţii „nomazi digitali” să se mute oriunde în lume, pentru a trăi şi a munci acolo timp de maximum două luni pe an.

Prima companie a fost Virgin

Fondatorul grupului Virgin, Richard Branson, a fost printre primii, în 2015, care a introdus politica vacanţelor nelimitate: „Dacă vreunul dintre angajaţii mei vrea să plece în concediu de două luni, o poate face.

Dacă trebuie să meargă la o nuntă sau la o înmormântare, nici nu trebuie să întrebe. Doar du-te acolo”, a spus Branson, care a fost întotdeauna unul dintre antreprenorii cei mai atenţi cu muncitorii.

„Cred că numărul de zile de vacanţă acordate în America (aproximativ 15 pe an) este o ruşine. Cum naiba îşi găsesc oamenii timp să fie cu copiii sau cu partenerii lor?”.
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici