„Au început controalele în România. Pe măsură ce facem aceste controale descoperim noi şi noi lucruri. Sunt câteva situaţii de alertă, ultima vizează zona de lapte. S-a identificat lapte care este importat din Ungaria care conţine aflatoxină. S-a identificat şi un procesator din România cu lapte cu aflatoxină”, a spus Constantin.
El a adăugat că nu există niciun pericol, pentru că laptele contaminat a fost retras de pe piaţă.
Ministrul a afirmat că aflatoxina are un efect cancerigen, motiv pentru care ministerul Agriculturii a declanşat o alertă în acest sens.
„Acest efect (al aflatoxinei – n.r.), din câte înţeleg, se manifestă la consum ceva mai mare şi pentru o perioadă îndelungată, ceea ce nu este cazul. Am descoperit şi imediat am retras produsele de pe piaţă”, a menţionat Constantin.
El nu a dorit să facă publice cantitatea de lapte infestată şi nici zona în care a fost descoperită.
„Până acum s-au făcut analize, dar nu într-un ritm atât de susţinut. Imediat ce facem analize într-un ritm susţinut descoperim tot felul de lucruri”, a continuat ministrul.
El a precizat că una dintre cele două cantităţi de lapte a fost descoperită la un procesator, iar cealaltă, cea importată din Ungaria, la un comerciant.
„Înainte ca o cantitate de lapte să fie introdusă pe fluxul de producţie se fac anumite analize. Aşa s-a întâmplat în cazul acelui procesator. În momentul în care a vrut să introducă pe fluxul de producţie laptele respectiv a fost identificat. Ca atare n-a mai fost introdus şi a fost retras de pe piaţă. Aceeaşi situaţie a fost şi în cazul celui de-al doilea comerciant”, a mai spus Constantin.
Guvernul sârb a dispus în urmă cu două săptămâni retagerea de la vânzare a unor cantităţi de lapte suspectat de contaminare cu aflatoxină.
Autorităţile sârbe au publicat miercuri rezultatele testelor efectuate pe produse lactate într-un laborator din Munchen, care au arătat un conţinut de aflatoxină peste limita maximă admisă.