- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (04.10.2017, 18:30)
- Mihaela Gidei
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Video O nouă statuie în Capitală. Monumentul prinţului Rainier a fost dezvelit în Parcul Circului. Firea: E o investiţie ce poate fi considerată mare | FOTO, VIDEO
Dezvelirea monumentului dedicat prinţului Rainier al III-lea de Monaco a avut loc miercuri, în Parcul Circului din Bucureşti, în acest context, primarul Gabriela Firea afirmând că sunt probleme cu infrastructura, dar nu trebuie „ignorată cultura”.
Urmărește
5101 afișări
La evenimentul de inaugurare a monumentui dedicat prinţului Rainier al III-lea de Monaco au fost prezenţi prinţesa Stephanie de Monaco, dar şi principele Radu Duda, care au salutat iniţiativa Primăriei Capitalei de a inaugura un ansamblu monumental dedicat circului.
La rândul său, primarul Capitalei, Gabriela Firea, a spus că, deşi investiţia este considerată mare, aceasta „păleşte” în faţa simbolului pe care îl reprezintă prinţul Rainier de Monaco.
„Este un moment deosebit pentru Capitala României - dezvelirea unui ansamblu monumental la care s-a lucrat câţiva ani de zile, aici, în grădina circului de stat Globus. Este vorba despre un omagiu adus principelui Rainier de Monaco, întemeietorul circului internaţional de la Monte Carlo. Festivalul de la Monte Carlo este cunoscut în întreaga lume, iar artiştii de la Circul Globus au câştigat de-a lungul timpului numeroase trofee la acest festival internaţional. Cu toate că, aşa cum este cazul oricărui mare oraş european, ne confruntăm cu foarte multe probleme în ceea ce priveşte infrastructura sau construcţiile sau creşterea calităţii vieţii cetăţenilor, nu cred că avem dreptul să uităm nicio secundă obligaţiile noastre morale în ceea ce priveşte domeniul cultural.(...) Este o investiţie care poate să fie considerată mare, dar nu este atât de mare dacă este să comparăm simbolul pe care îl reprezintă principele Rainier de Monaco şi faptul că îi dedicăm acest ansamblu monumental”, a declarat primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, la inaugurarea monumentului dedicat prinţului Rainier de Monaco.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Pe 22 decembrie Revoluția ajungea la București. Ce evenimente au marcat noaptea din 21 spre 22 decembrie
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
USR i-a transmis lui Klaus Iohannis că mandatul lui s-a încheiat. Elena Lasconi: PSD şi PNL nu au înţeles nimic din votul cetăţenilor
-
Iohannis, optimist că va desemna premierul după votarea preşedinţilor din cele două camere
Prezent la evenimentul din Parcul Circului, ministrul Culturii, Lucian Romaşcanu, a spus că nicio investiţie în cultură nu este nepotrivită.
„Circul este parte a patrimoniului cultural mondial. Trebuie sărbătorit. Legat de controversele care există atunci când se fac investiţii în cultură, că de ce în cultură şi nu în altă parte, nicio investiţie în cultură nu este nelalocul ei”, a declarat ministrul Culturii.
De asemenea, principele Radu Duda consideră că omagierea lui Rainier este o cinste pe care ne-o facem nouă înşine, nu principatului Monaco.
„Probabil este prima oară în istoria noastră contemporană când, după al II-lea Război Mondial, Capitala noastră dezveleşte statuia unui suveran dintr-o dinastie europeană. Contrastul este atât de izbitor cu statuile pe care noi le-am ridicat între 1948 şi 1989 încât e de la sine înţeles că ziua de astăzi este un foarte frumos nou început. Dar pe de altă parte, este şi un prilej de a aduce un respectuos omagiu unui om care nu numai că a stat aproape jumătate de secol la conducerea ţării sale, a dat un exemplu foarte devreme, când familiile regale nu erau atât de implicate în acţiuni sociale, de fel în care poţi să-ţi ajuţi societatea nu doar reprezentând formal statul, ci şi ajutând domeniile vitale ale dezvoltării societăţii. Una dintre ele este ştiinţa şi arta. (...) Faptul că Bucureştiul astăzi îl omagiază este o cinste pe care nu o facem noi principatului Monaco, ci ne-o facem şi nouă înşine”, a spus principele Radu Duda.
Bucureştenii care au participat la eveniment s-au bucurat de ansamblul de statui dedicate circului şi de cea a prinţului Rainier, însă au spus că nu ştiu cine este cel din urmă, căruia i-a fost dedicat întregul demers.
„Nu ştiu, habar n-am. Stau şi mă uit la ele acum. Mă bucur că nu le-au mai făcut în parc. Au luat nişte locuri de parcare, e drept, ceea ce nu cred că a bucurat foarte tare locatarii şi nici pe cei care vizitează parcul. Văd că sunt copii care se plimbă pe acolo, dar mai mult, nu”, a declarat Cristina.
Pe de altă parte, Ion a reuşit să afle din discursurile demnitarilor cui i-a fost închinat omagiul din Parcul Circului: „Rainier de Monaco a înfiinţat circul, să înţeleg, nu?”.
Procedurile pentru realizarea monumentului au fost demarate în anul 2011, când Guvernul, condus la acea dată de Emil Boc, a alocat suma de 300.000 de lei, din Fondul de rezervă pentru realizarea monumentului „Prinţul Rainier III de Monaco”, statuie menită să reprezinte arta circului şi, totodată, un tribut adus celui care a transformat circul în spectacol.
În luna decembrie 2011, a fost realizată statuia din bronz a Prinţul Rainier III de Monaco, în valoare de 868.000 lei, dar finanţarea pentru restul lucrării a încetat inexplicabil. Consiliul General al Municipiului Bucureşti a decis să nu mai dea bani pentru acest ansamblu monumental, astfel că statuia deja realizată a ajuns să zacă într-un depozit.
O altă problemă a apărut după ce deja o parte din bani fuseseră alocaţi şi se începuse realizarea sculpturilor. Autorităţile locale au constatat că nu pot monta acest ansamblu monumental în locul pe care l-au ales fiindcă în subteran sunt conducte de gaze, de termoficare şi cabluri electrice de mari dimensiuni, care ar fi trebuit toate relocate, pe banii primăriei, iar costurile ar fi fost enorme. Astfel, s-a decis ca sculpturile să nu mai fie amplasate în faţa Circului Globus, ci în parcul din spatele acestuia. Acum, după ce câteva zeci de persoane s-au revoltat, autorităţile au mutat din nou locul de amplasare a statuilor, de data aceasta pe aleea din faţa sălii de spectacole.
Amplasarea şi inaugurarea ansamblului monumental erau estimate de Primăria Generală a Capitalei pentru luna iulie 2017, dar din cauza întârzierilor provocate de lipsa avizelor şi a nemulţumirilor cetăţenilor faţă de amplasamentul statuilor, cel mai probabil proiectul va fi definitivat în luna octombrie.
Citeşte şi: Comisia juridică: Termen de 14 zile pentru analizarea solicitării DNA în cazul Rovanei Plumb
Citeşte şi: Dosarul FERMA de porci Salcia | Marian Drăgulescu, procurorul care l-a trimis în judecată pe Ilie Dragne, se mută la DNA
Citeşte şi: Tarcea: Dezbaterea legilor justiţiei, mimată. Astăzi m-aş gândi serios dacă votul meu ar mai fi pozitiv
Citeşte şi: Sechestru pe apartamentul mamei Anei Maria Pătru, care a fost citată ca martor la DNA Ploieşti
Citeşte şi: Pensionări pe bandă rulantă la MApN | Ministrul Fifor caută soluţii pentru ocuparea a 3.000 de funcţii rămase VACANTE
Citește pe alephnews.ro: Klaus Iohannis convoacă partidele la consultări pentru formarea Guvernului. Se decid șefii de la Senat și Camera Deputaților
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Suspectul atacului de la Târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania a fost arestat preventiv. Patru femei și un băiat au decedat iar peste 200 de persoane au fost rănite
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe