O primărie din judeţul Cluj cere declararea stării de alertă, pentru că nu mai are unde depozita deşeurile

Primăria comunei Floreşti a cerut, luni, acordul Prefecturii Cluj pentru declararea stării de alertă din cauza imposibilităţii depozitării deşeurilor menajere colectate de la populaţie într-o rampă autorizată, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Urmărește
1546 afișări
Imaginea articolului O primărie din judeţul Cluj cere declararea stării de alertă, pentru că nu mai are unde depozita deşeurile

O primărie din judeţul Cluj cere declararea stării de alertă, nu mai are unde depozita deşeurile

Potrivit unui comunicat al Primăriei Floreşti transmis, luni, semnat de primarul Horea Şulea, operatorul de salubritate din comună a fost notificat de societatea care administrează rampa pe care se depozitau până acum deşeurile de suspendarea contractului, motivând că rampa s-a umplut şi nu mai poate primi noi transporturi.

“Am solicitat Prefecturii Cluj acordul pentru declararea stării de alertă pe raza omunei Floreşti, ca urmare a situaţiei serviciilor de salubritate, situaţie concretizată prin imposibilitatea depozitării deşeurilor menajere de la populaţie într-o rampă autorizată. Operatorul de salubritate din Floreşti, Quatro Eco Salub, a fost notificat de către SC Salprest Rampă de suspendarea contractului care permitea operatorului depozitarea deşeurilor în rampa acestei societăţi. Aceasta a motivat suspendarea contractului prin faptul că rampa pe care o operează s-a umplut şi nu mai poate primi noi transporturi. Transportul deşeurilor menajere la rampe din alte judeţe cu autospecialele de colectare este imposibil având în vedere că aceste transporturi ar dura aproximativ 10 ore per autospecială”, se arată în documentul citat.

Horea Şulea a subliniat în comunicat că operatorul de servicii de salubritate, Quatro Eco Salub, se confruntă cu un blocaj financiar din cauza datoriilor pe care asociaţiile de proprietari, via firmele de administraţie, le au la operator, acestea ajungând la aproximativ 500.000 lei.

“Problema este una acută, fiind similară la nivelul întregului judeţ, Clujul neavând în acest moment o rampă autorizată de depozitare a deşeurilor menajere. Comuna Floreşti, cu o populaţie înregistrată de peste 30.000 de locuitori (35-40.000 locuitori în total) are cel mai mult de suferit de pe urma acestei situaţii”, a menţionat Şulea.

Primarul Floreştiului, Horea Şulea, a declarat, luni, corespondentului MEDIAFAX că starea de alertă va permite primăriei să treacă peste nişte etape de avizări de la diverse instituţii în vederea înfiinţării unei platforme pe care să fie descărcate din autospeciale deşeurile colectate de la populaţie şi apoi încărcate în containere şi transportate pe o rampă din Oradea.

Purtătorul de cuvânt al Prefecturii Cluj, Ana Danciu, a declarat, luni, corespondentului MEDIAFAX că solicitarea Primăriei Floreşti va fi analizată în regim de urgenţă.

“Va trebui să aibă loc şi o verificare a situaţiei în teren. Vom face demersuri şi la Consiliul Judeţean Cluj pentru găsirea unei soluţii, în condiţiile în care acesta gestionează proiectul Centrului de Management Integrat al Deşeurilor (CMID), finanţat din fonduri europene”, a spus Danciu.

Consiliul Judeţean Cluj a început în 2012 un proiect de construire a Centrului de Management Integrat al Deşeurilor (CMID) pe un teren situat în comuna Feleacu de lângă Cluj-Napoca, care trebuia să preia toate deşeurile din judeţ şi care trebuia finalizat în octombrie 2014. Contractul a fost atribuit prin licitaţie asocierii dintre firmele SC Confort SA, Atzwanger SPA, SC Ladurner Impianti SRL, SC Vel Service SA, valoarea contractului, finanţat din fonduri europene, fiind de 107,5 milioane de lei. În acelaşi an, liderul asocierii, SC Confort SA, firmă din Timişoara, a intrat în insolvenţă, iar lider al asocierii a devenit firma Atzwanger. La sfârşitul anului 2014,Consiliul Judeţean Cluj a reziliat contractul, invocând executarea unor lucrări neconforme, iar în ianuarie 2015 a depus o plângere penală împotriva firmelor care execută lucrările la centru.

Reprezentanţii CJ Cluj anunţaseră că proiectul privind Centrul de Management Integrat al Deşeurilor este în curs de revizuire şi că noul termen pentru finalizarea lucrărilor era 31 decembrie 2015, dar acesta a fost prelungit, ultimul termen avansat fiind anul 2019.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici