O româncă a scos lumea la proteste în Belgia, după ce un student a murit, forţat fiind să înghită un peşte de aur viu. Ritualurile din facultăţi au inflamat societatea

  • Sentinţa uşoară primită de vinovaţi a declanşat protestele în Belgia, unde, în 2018, povestea tânărului Sanda Dia a mişcat opinia publică.
  • El a rămas în aer liber într-o groapă îngheţată ore în şir.
  • Moartea a survenit din cauza insuficienţei cardiace, 4 zile mai târziu.
  • Cazul este de actualitate pentru români, care îşi trimit copiii să studieze în Belgia, iar o studentă de la noi chiar a luat atitudine.
Urmărește
4031 afișări
Imaginea articolului O româncă a scos lumea la proteste în Belgia, după ce un student a murit, forţat fiind să înghită un peşte de aur viu. Ritualurile din facultăţi au inflamat societatea

Chipul lui Sanda Dia, pe un perete

Calvarul lui Sanda Dia, un student belgian care a murit în 2018 după un ritual de iniţiere, emoţionase Belgia. Acum, sentinţa primită de cei care l-au torturat, apreciată de mulţi ca fiind prea uşoară, stârneşte controverse.

Tânărul a fost forţat să bea cantităţi mari de ulei de peşte şi de alcool, să înghită un peşte de aur viu, să stea ore întregi în aer liber într-o groapă îngheţată.

Dia era supus ritualul de aderare la o frăţie de tineret a uneia dintre cele mai prestigioase universităţi din ţară.

În a treia zi de „botez”, trupul său a cedat: s-a prăbuşit şi a murit în spital. Patru ani mai târziu, cei 18 colegi, care spre deosebire de el nu era de origine modestă, au fost condamnaţi la amenzi mici şi serviciu public.

Judecătorii i-au găsit vinovaţi nu de administrarea intenţionată a unei substanţe nocive şi mortale, ci de omor din culpă şi tratament degradant.

Acid a dezvăluit identitatea vinovaţilor

Astfel, s-a dezlănţuit dezbaterea, mai ales în rândul tinerilor, pe reţelele de socializare şi în cercurile studenţeşti, că o astfel de sentinţă indulgentă are tentă rasistă. Potrivit presei belgiene, unii membri ai frăţiei sunt fii ai politicienilor şi ai judecătorilor.

În ultimele zile, sentinţa a dat naştere la demonstraţii şi proteste la Bruxelles, Gent, Louvain şi Anvers. Hashtag-ul „#justiceforsanda” de pe TikTok a avut peste 6,5 milioane de vizualizări. Un Youtuber, Acid, a dezvăluit identitatea unor inculpaţi.

Şi la Gent au fost gravate numele băieţilor, împreună cu inscripţia „Asasinii din Reuzegom” (numele frăţiei) pe pereţii unei străzi numită „strada graffiti-ului” (stradă destinată găzduirii de picturi murale, dar pe care autorităţile municipale le-au curăţat imediat).

Sentinţa inflamează şi politica. Preşedintele creştin-democraţilor flamanzi, Sammy Mahdi, a denunţat într-un videoclip pe TikTok şi Twitter sentinţele prea uşoare, dar şi „vânătoarea de vrăjitoare” împotriva youtuberului care „n-a făcut altceva decât ceea ce fac ziariştii în fiecare zi”.

Răspunsul magistraţilor a fost imediat şi, prin asociaţia lor, au invitat politica să respecte sentinţa, să evite „declaraţiile care tulbură societatea” şi să „facă tot posibilul pentru a reda încrederea cetăţenilor în instituţii”.

O româncă, co-organizatoare de miting

„Toată lumea este supărată şi dezamăgită de sistemul judiciar belgian”, a spus românca Eliza Plesea, o studentă de 22 de ani co-organizatoare a protestul de la Bruxelles, de duminică.

Ea a reamintit că, în Belgia, amenzile pentru neplata biletului de autobuz sunt mai mari decât cele primite de studenţii vinovaţi de moartea lui Sanda Dia.

Unul dintre avocaţii tinerilor, John Maes, a numit sentinţele „echilibrate şi bine motivate”. Dar Jean Kitenge, de asemenea, un organizator al protestelor şi student, consideră că rasa a jucat „cu siguranţă” un rol în moartea lui Dia.

Umilinţele şi situaţiile aberante sunt larg răspândite în riturile de iniţiere ale universităţilor belgiene, dar unii studenţi – a spus el – sunt expuşi unor situaţii extreme, comparativ xu alţii: „Justiţia nu este la fel pentru toată lumea în Belgia”.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici