- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (22.12.2013, 16:50)
- Elvira Gheorghita
OBIECTIVELE programelor de sănătate în 2014: Reducerea mortalităţii infantile şi a cazurilor de ciroză
Principalele obiective ale programelor naţionale de sănătate sunt reducerea mortalităţii infantile, diminuarea cazurilor de ciroză hepatică şi cancer la ficat, precum şi realizarea celor trei programe etalon, pentru cancer, diabet şi transplant, a anunţat, duminică, ministrul Eugen Nicolăescu
Urmărește
618 afișări
OBIECTIVELE programelor de sănătate în 2014: Reducerea mortalităţii infantile şi a cazurilor de ciroză (Imagine: Shutterstock)
"Vrem ca din 2014 să introducem 21 de programe naţionale de sănătate, care să poată fi organizate şi finanţate precis şi coerent. Programele reprezintă priorităţi de politică publică a Ministerului Sănătăţii. Dorim ca aceste programe să fie realizate unitar, uniform, printr-o singură structură. În urmă cu două săptămâni, prin hotărâre de guvern, s-a aprobat înfiinţarea direcţiei în cadrul Ministerului Sănătăţii - Agenţia Naţională de Programe. După 7 ianuarie, vom putea să înfiinţăm această direcţie, care să treacă la elaborarea şi implementarea programelor naţionale de sănătate", a mai spus ministrul Sănătăţii.
Potrivit lui Nicolăescu, pe lângă programele naţionale de sănătate deja existente, vor fi şi unele noi.
"Pentru prima oară, (programele - n.r.) se vor realiza în România sub o formă foarte precisă şi foarte coerentă. Avem trei obiective. Primul este reducerea mortalităţii infantile, prin vaccinarea antipneumococică şi introducerea programului de chirurgie cardiologică pediatrică pentru secţiile specializate de la Târgu Mureş şi 'Marie Curie'. În felul acesta, vom putea să decontăm costurile reale ale acestor intervenţii chirurgicale şi vom stimula echipele medicale şi cât mai mulţi copii vor putea să trăiască urmare a acestor intervenţii. Un al doilea obiectiv este scăderea mortalităţii prin diminuarea cazurilor de ciroză hepatică şi cancer hepatic, ca urmare a introducerii programului de depistare şi tratament a hepatitelor virale şi cronice", a explicat ministrul Sănătăţii.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Schimbare majoră în învăţământul liceal din România. Ministerul Educaţiei transferă către şcoli şi elevi decizia privind numărul de ore pentru fiecare materie
-
„Moment istoric”. Gazul rusesc a fost înlocuit cu gaz european în Transnistria. Liderul separatist de la Tiraspol i-a mulţumit Ursulei von der Leyen
-
România pierde surprinzător în faţa Bulgariei şi retrogradează în Cupa Davis
Un alt obiectv vizează creşterea calităţii vieţii pentru unele categorii de persoane, cum ar fi cele suferind de hemofilie şi talasemie, prin realizarea unor programe distincte în acest domeniu.
"De asemenea, trei programe, respectiv cancer, diabet şi transplant, ne dorim ca până la sfârşitul lui 2014 să ajungă programe etalon, ca urmare a aplicării unui alt tip de management, respectiv să mărim domeniul de intervenţie, dar şi calitatea terapiilor. Aş mai spune că toate programele naţionale de sănătate, mai ales cele noi, dar şi cele pe care le vom îndrepta spre statutul de etalon, s-au elaborat ţinând cont de propunerile asociaţiilor de pacienţi, pe baza protocoalelor încheiate în acest an. Vrem ca programele etalon să le organizăm cap-coadă, adică de la început până la sfârşit, încercând să plecăm de la prevenţie şi să încheiem cu paliaţia, acolo unde este cazul, sau cu bolnavul tratat care să plece acasă şi să urmeze o viaţă normală", a mai spus ministrul.
Hotărarea de Guvern privind aprobarea pachetului programelor naţionale de sănătate este în dezbatere publică de duminică şi până la 22 ianuarie.
Potrivit notei de fundamentare a proiectului de act normativ, se urmăreşte astfel "asigurarea cadrului legislativ pentru derularea pachetului programelor naţionale de sănătate, în sensul definirii clare în cadrul fiecărui program a ansamblului de servicii medicale, preventive şi curative, acordate atât persoanelor care au calitatea de asigurat în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate, precum şi persoanelor care nu realizează venituri din muncă pensie sau alte surse care prezintă patologii cu impact major asupra stării de sănătate".
Citește pe www.zf.ro: Presa olandeză: Poliţia crede că a identificat hoţii tezaurului dacic, precum şi locaţia unde s-ar afla. ”Este vorba de cel puţin trei autori”
Citește pe www.zf.ro: Se naşte un nou pol imobiliar în Bucureşti. Preţurile apartamentelor din această zonă au explodat cu 30% în doar doi ani VIDEO
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Presa olandeză: Poliţia crede că a identificat hoţii tezaurului dacic, precum şi locaţia unde s-ar afla. ”Este vorba de cel puţin trei autori”
Cine este tânăra care a preluat conducerea afacerii de sute de milioane fondată de părinţi? Businessul include şi o reţea de 80 de magazine
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Părinții Alexandrei Măceșanu au cerut ELIBERAREA lui Gheorghe Dincă! Care e motivul HALUCINANT: cer la schimb…
CANCAN.RO
Cât costa acum 25 de ani un apartament din Cluj care se vinde cu 150.000 de euro acum. Suma era incredibil de mică
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 22:50
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 1074. Preşedintele Lituaniei cere implicarea Ucrainei în negocierile de pace şi o apărare regională mai puternică / Trump sugerează că el şi Putin ar putea face paşi „semnificativi” pentru a opri războiul din Ucraina
-
ieri, 22:34
Cel mai bogat om din India îşi propune să construiască cel mai mare centru de date din lume