OFERTE de Paşte şi 1 Mai: Cum vor fi întâmpinaţi turiştii şi ce preţuri au sejururile

Turiştii care îşi petrec sărbătorile de Paşte sau 1 Mai în ţară au opţiuni diverse, cu preţuri care încep de la 50 de lei pe noapte şi ajung la 1.900 de lei în unităţile de cazare.

Urmărește
1455 afișări
Imaginea articolului OFERTE de Paşte şi 1 Mai: Cum vor fi întâmpinaţi turiştii şi ce preţuri au sejururile

OFERTE de Paşte şi 1 Mai: Cum vor fi întâmpinaţi turiştii şi ce preţuri au sejururile (Imagine: Stefan Micsik/Mediafax Foto)

Sejururi la preţuri între 275 şi 1.800 de lei la Buşteni sau Sinaia, de Paşte şi 1 Mai

Pentru Paşte hotelierii au pregătit mese festive cu meniuri tradiţionale, iar pentru 1 Mai ofertele hotelurilor includ grătar în aer liber.

Potrivit reprezentanţilor Asociaţiei pentru Promovarea şi Dezvoltarea Turismului Prahova, tarifele la ofertele de Paşte de anul acesta sunt, în medie, cu zece procente mai mari comparativ cu cele de anul trecut, majorarea fiind justificată prin faptul că hotelierii au diversificat serviciile, incluzând în oferte locuri de joacă pentru copii, transport către biserică în noaptea de Înviere, dar şi alte facilităţi.

Cele mai căutate staţiuni sunt Sinaia şi Buşteni, unde mai mult de jumătate din locurile de cazare sunt rezervate deja pentru perioada sărbătorilor de Paşte.

La Sinaia, un hotel de patru stele a pregătit oferte care includ trei, patru sau cinci nopţi de cazare. Preţurile pornesc de la 1.500 de lei de persoană pentru trei nopţi într-o cameră dublă standard şi ajung până la 3.000 de lei de persoană pentru cinci nopţi de cazare într-un apartament. La acest hotel pachetul turistic include mic dejun, cină de Paşte, acces la centrul SPA şi internet wireless gratuit. Copiii cu vârste de până la zece ani au cazare şi mic dejun gratuite.

Un hotel de trei stele din Sinaia, destinat exclusiv nefumătorilor, vine cu oferte speciale de Paşte, la preţuri care pornesc de la 500 de lei de persoană. Astfel, un pachet turistic care include trei nopţi de cazare cu mic dejun bufet suedez, gustare cu ouă roşii, cozonac şi vin roşu în noaptea de Înviere, vânătoare de ouă şi iepuraşi pentru copii în dimineaţa de Paşte şi prânz tradiţional costă de la 516 lei de persoană şi ajunge la 714 lei de persoană, în funcţie de tipul camerei în care se face cazarea. Pentru cei care aleg pachetul turistic cu patru nopţi de cazare la acest hotel, preţurile pornesc de la 614 lei de persoană şi ajung la 850 de lei de persoană. Oferta include şi câteva gratuităţi, precum accesul la sala de fitness, la camera de joacă pentru copii, parcare monitorizată video şi internet în camere şi în restaurant. La acest hotel copiii cu vârsta de până la patru ani au gratuitate, pentru cei între 5 şi 11 ani părinţii vor plăti 250 de lei pentru trei nopţi de cazare sau 310 lei pentru patru nopţi de cazare, iar pentru copiii de peste 12 ani preţul creşte la 360 de lei pentru pachetele turistice cu trei nopţi de cazare, ajungând la 410 lei pentru patru nopţi de cazare.

Tot la Sinaia, un hotel de trei stele se promovează pe un site de socializare cu oferte pornind de la 500 la 1.800 de lei de persoană, în funcţie de numărul nopţilor de cazare şi de tipul camerei. Astfel, două nopţi de cazare într-o cameră single costă 510 lei, în timp ce închirierea unui apartament pentru patru nopţi în perioada sărbătorilor de Paşte ajunge să coste 1.800 de lei. Pachetele turistice la acest hotel includ mic dejun în ziua de Paşte, "trataţie în cameră", primire tradiţională în noaptea de Înviere, cină festivă cu orchestră live şi program artistic în seara de Paşte, acces la piscină interioară şi exterioară, saună, jacuzzi şi parcare păzită.

La fel ca şi în anii trecuţi, vacanţele la vile sunt semnificativ mai ieftine decât cele la hoteluri. Astfel, la o vilă de trei stele din Sinaia oferta de Paşte, care cuprinde patru nopţi de cazare cu mic dejun şi brunch tradiţional românesc, costă 370 de lei de persoană.

Şi hotelierii din Buşteni au pregătit oferte speciale pentru sărbători, cu pachete turistice pentru două - patru nopţi de cazare.

Astfel, la un hotel de trei stele din staţiune un sejur de Paşte costă de la 275 de lei de persoană pentru două nopţi de cazare în camera dublă şi ajunge la 590 de lei de persoană pentru patru nopţi într-un apartament de lux. Toate pachetele turistice la acest hotel includ mic dejun în sistem buget suedez, "dejun pascal", "trataţie în noaptea de Înviere" şi surprize pentru copii. Copiii sub şase ani beneficiază de gratuitate, iar cei între şase şi 12 ani vor plăti jumătate din tariful pentru adulţi.

Tot în staţiunea Buşteni, preţul unei vacanţe de Paşte la o vilă costă, în funcţie de unitatea de cazare, de la câteva sute de lei la 1.400 de lei.

Astfel, o vilă de trei stele a pregătit o ofertă care include trei nopţi de cazare, pensiune completă, masă festivă în seara de Paştie şi servicii SPA la 470 de lei de persoană. La o vilă de patru stele din Buşteni tarifele încep de la 470 de persoană pentru trei nopţi de cazare în cameră dublă standard şi ajung la 745 de lei de persoană pentru patru nopţi în apartament cu vedere la munte, oferta incluzând cazare cu mic dejun, gustare tradiţională în noaptea de Înviere, masă festivă în ziua de Paşte şi acces la SPA, o oră pe zi, dar şi gratuitate pentru copiii cu vârste de până la şapte ani.

O altă vilă de patru stele din Buşteni a pregătit, pentru Paşte, o ofertă pentru cupluri la preţuri pornind de la 1.200 de lei pentru trei nopţi de cazare cu mic dejun inclus. Oferta acestei vile include cină şi prânz cu produse tradiţionale, meniul incluzând tartă cu miel, drob, vinuri româneşti sau "licori tari din fructe de livadă".

În staţiunea Azuga, o vacanţă la un hotel de trei stele costă 370 de lei de persoană, oferta incluzând trei nopţi de cazare în cameră dublă, mic dejun, dejun în ziua de Paşte, acces limitat la bowling, biliard şi tenis de masă, plimbare cu telegondola şi transport la biserică în noaptea de Înviere. La un hotel de patru stele din aceeaşi staţiune, o vacanţă de Paşte costă de la 138 de euro şi ajunge la 175 de euro de persoană, oferta incluzând trei nopţi de cazare, mic dejun, dejun cu preparate tradiţionale de Paşte, acces la SPA, la internet şi transport gratuit la biserică în noaptea de Înviere.

Turiştii care vor o vacanţă de lux pot alege un hotel de cinci stele din Azuga, unde preţurile pentru trei nopţi de cazare cu mic dejun şi dejun tradiţional de Paşte încep de la 545 de euro pentru două persoane şi ajung, în funcţie de tipul camerei în care se face cazarea, la 740 de euro pentru două persoane. Oferta include o şedinţă de masaj de relaxare de 30 de minute, reduceri la procedurile SPA, loc de joacă pentru copii, acces la piscină, saună şi sala de fitness.

Numărul unităţilor de cazare care au pregătit oferte speciale pentru 1 Mai este mai mic decât al celor care vin cu oferte de Paşte.

Astfel, la Sinaia o vacanţă de 1 Mai care include trei nopţi de cazare cu mic dejun, cină cu foc de tabără şi seară specială în 2 mai costă de la 380 de lei de persoană şi poate ajunge până la 530 de lei de persoană, în funcţie de tipul camerei. Oferta include acces gratuit la sala de fitness, saună, jacuzzi, loc de joacă pentru copii, karaoke şi conexiune la internet.

Tot la Sinaia, un hotel de trei stele are o ofertă pentru 1 Mai care include trei nopţi de cazare şi a patra gratuită. Pachetul turistic costă de la 560 de lei camera dublă şi ajunge la 1.000 de lei pentru un apartament, pe lângă cazare oferta incluzând mic dejun, seară specială cu lansare de lampioane, foc de tabără şi muzică live.

La o vilă de trei stele din Sinaia o minivacanţă de 1 Mai costă 320 de lei de persoană, pachetul turistic incluzând trei nopţi de cazare cu mic dejun şi grătar în ziua de 1 Mai.

La Azuga, la un hotel de trei stele, trei nopţi de cazare cu demipensiune de 1 Mai costă 390 de lei de persoană, iar la un hotel de cinci stele tariful este de 81 de euro pe noapte cazarea fără mic dejun, preţul mesei de dimineaţă fiind de 19 euro de persoană, iar cel al cinei, cu meniu prestabilit, fiind de 25 de euro de persoană.

Pe litoral, tarifele pentru o noapte de cazare, de Paşte, încep de la 50 de lei

Cei care aleg să meargă de Paşte în staţiunea Mamaia vor plăti pentru o noapte de cazare 50 de lei de persoană la un hotel de două stele, fără mic dejun inclus.

Tarifele cresc la hotelurile de trei şi patru stele, cu preţuri care încep de la 88 de lei, respectiv 187 de lei de persoană pe noapte pentru minimum două nopţi de cazare, cu micul dejun şi masa de Paşte incluse. Tot la un hotel de patru stele din Mamaia, dar la preţuri care pornesc de la 448 de lei de persoană pe noapte, turiştii au all inclusive, în tarif fiind incluse şi masa în ziua de Paşte, dar şi accesul la piscină, saună, jakuzzi, fitness. Turiştii care optează pentru acest hotel vor putea beneficia şi de "duş emoţional", "duş cervical", tratamente SPA, masaj cu pietre vulcanice, dar şi excursii la obiective de interes turistic din Dobrogea.

La Eforie, preţurile încep de la 60 de lei de persoană pe noapte, la un hotel de trei stele, cu mic dejun inclus, pentru minimum două nopţi de cazare, şi de la 328 de lei de persoană pe noapte la un hotel de patru stele, unde regimul de cazare este de demipensiune şi include şi un prânz festiv de Paşte, "întâmpinare cu pască, ouă roşii şi cozonac după slujba de Înviere", acces gratuit la piscina interioară, cu apă sărată din Lacul Techirghiol, fitness, saună şi jacuzzi.

În sudul litoralului, în staţiunea Venus, preţul pentru o noapte de cazare la un hotel de cinci stele începe de la 230 de lei de persoană cu demipensiune, pentru minimum trei nopţi de cazare. Turiştii vor avea parte de prânz tradiţional de Paşte, urmat de o seară cu foc de tabără, berbecuţ la proţap şi degustare de vinuri. Şi aici, în noaptea de Înviere turiştii vor fi aşteptaţi cu ouă, pască, cozonac şi vin roşu. În preţ mai intră mic dejun în cameră, la cerere, acces gratuit la saună, sală de fitness, un masaj facial sau de relaxare, plimbări cu trăsura şi echitaţie la herghelia de la Mangalia.

Tot în sudul litoralului, turiştii pot alege un hotel de trei stele din Mangalia, unde au de plătit de la 88 de lei de persoană pe noapte, pentru cel puţin trei nopţi de cazare, având micul dejun inclus.

Reprezentanţii Asociaţiei Litoral - Delta Dunării spun însă că nu au aşteptări foarte mari în ceea ce priveşte numărul turiştilor care aleg să vină la mare de Paşte.

"Sunt oferte de Paşte şi pe litoral, dar nu este un moment de la care chiar să avem aşteptări şi pe care să ne concentrăm atenţia. Nu este o organizare specială, ci pur şi simplu sunt câteva oferte pe care hotelierii le lansează. Sunt familii de români care aleg marea, în România, dar aici trebuie să vedem şi cum se va anunţa vremea. Paştele nu este momentul de la care noi avem aşteptări prea mari, nefiind un moment în care litoralul să fie o destinaţie aleasă de români. De Paşte, la noi în ţară românii merg de obicei în destinaţiile cu tradiţie - Bucovina, Transilvania, Maramureş sau Valea Prahovei, desigur. Iar dacă vor să iasă în afara ţării aleg o destinaţie ieftină şi în apropiere - Bulgaria", afirmă preşedintele Asociaţiei Litoral - Delta Dunării, Corina Martin.

În schimb, hotelierii de pe litoral se aşteaptă la peste 30.000 de turişti de 1 Mai, când se şi deschide oficial sezonul estival.

"La 1 Mai ne aşteptăm să avem peste 30.000 de turişti, cum s-a întâmplat şi în ultimii ani. Dacă vremea va fi frumoasă, sunt convinsă că vom depăşi 30.000 de turişti. Vom avea, bineînţeles, şi foarte multe evenimente: Parada Litoralului Românesc, cu maşini de epocă, maşini de teren, motociclişti, concerte în aer liber şi jocuri pe plajă. Seara se dă startul sezonului de clubbing. Noi vom organiza tot felul de evenimente, spectacole şi petreceri surpriză, şi sunt convinsă că vom da startul sezonului în forţă", mai spune Corina Martin.

Pentru minivacanţa de 1 Mai, tarifele pornesc, în staţiunea Mamaia, de la 56 de lei de persoană pe noapte la un hotel de două stele, 90 de lei de persoană pe noapte la un hotel de trei stele şi de la 105 lei de persoană pe noapte la hotel de patru stele, în preţ fiind inclus micul dejun.

La Eforie, turiştii pot alege un hotel de trei stele, unde tarifele sunt de la 35 de lei de persoană pe noapte, fără mic dejun, sau 69 de lei de persoană pe noapte cu mic dejun. Cei care aleg un hotel de patru stele vor avea de plătit 47 de lei de persoană pe noapte, fără mic dejun.

Tarifele sunt uşor mai mari în staţiunile Neptun - Olimp şi Venus, unde pot depăşi 200 de lei de persoană pentru o noapte de cazare.

Astfel, pentru un hotel de două stele, turiştii vor trebui să scoată din buzunar de la 30 de lei de persoană pentru o noapte, fără mic dejun, pentru minimum patru nopţi de cazare, însă pot opta şi pentru un hotel de trei stele, unde, pentru cel puţin trei nopţi de cazare, dar cu mic dejun inclus, vor trebui să achite de la 50 de lei de persoană pe noapte.

Turiştii care au la dispoziţie un buget mai mare pentru minivacanţa de 1 Mai pot alege un hotel de cinci stele din Venus, unde pentru preţuri care încep de la 230 de lei de persoană pe noapte, pentru minimum trei nopţi de cazare, cu demipensiune, vor avea parte şi de o "petrecere tematică", mic dejun în cameră, la cerere, foc de tabără şi degustare de vinuri, acces gratuit la saună şi sala de fitness, masaj, plimbări cu trăsura, echitaţie la Herghelia Mangalia.

La Poiana Braşov, preţurile pentru un sejur de patru zile, de Paşte, încep de la 121 de euro

Pensiunile şi hotelurile din judeţul Braşov sunt rezervate, în prezent, în proporţie de 70 la sută, însă hotelierii se aşteaptă ca acestea să fie pline, mai ales că ortodocşii şi catolicii vor sărbători Paştele în aceeaşi perioadă.

"Cred că anul acesta vom avea pensiunile pline, ţinând cont că Paştele catolic şi cel ortodox sunt sărbătorite în acelaşi timp. Ne aşteptăm la un aflux mare de turişti în zona Braşovului, la Prejmer sau Râşnov", afirmă Marilena Stoian, preşedintele Asociaţiei Naţionale de Turism Rural, Ecologic şi Cultural (ANTREC).

În judeţul Braşov, ANTREC pune la dispoziţie aproximativ 3.000 de locuri de cazare în Bran, Moeciu, Poiana Mărului, Râşnov, Zărneşti, Săcele sau Buneşti.

Preţurile la pensiunile din reţeaua ANTREC pornesc de la 790 de lei pentru două persoane, pentru un sejur de trei nopţi şi ajung până la 1.200 de lei, în funcţie de numărul de nopţi de cazare.

"În general, cele mai căutate sunt pachetele cu trei nopţi de cazare, cu demipensiune şi masa de Paşte inclusă, iar preţurile pornesc în general de la 790 de lei camera pentru un sejur de trei nopţi, dar ajung şi la 1.000 - 1.200 de lei, în funcţie de câte nopţi de cazare preferă turiştii", spune Ioana Dodiţă, reprezentant ANTREC Braşov.

Turiştii care aleg să petreacă Paştele în judeţul Braşov pot opta şi pentru alte unităţi de cazare.

De exemplu, la o pensiune de două margarete din Râşnov preţul de cazare pentru o persoană este de 45 de lei pentru o noapte, fără masă inclusă, turiştii având la dispoziţie bucătărie utilată unde îşi pot prepara singuri mâncarea. Unitatea se poate închiria unui grup, dar şi individual.

Turişii pot beneficia de o ofertă similară şi la o pensiune de trei margarete din Moeciu de Jos, preţul fiind de 50 de lei pe noapte pentru o persoană, cu pachet pentru minimum patru nopţi.

Cei care nu vor să aibă grija meselor se pot caza la un hotel de trei stele din Bran, unde pensiunea completă şi masa festivă de Paşte costă 185 de lei pe noapte pentru o persoană, cu un sejur de minimum două nopţi.

Şi la Predeal turiştii pot găsi preţuri mici la cazare. Astfel, la o vilă de două margarete preţul pentru camera dublă matrimonială este de 35 de lei pe noapte de persoană, iar camera dublă superioară costă 38 de lei pe noapte pentru o persoană. Tot în Predeal, la o pensiune de două margarete de la Cota 1200 pachetul de Paşte, cu minimum trei nopţi cazare şi masa festivă inclusă, porneşte de la 60 de lei pe noapte de persoană.

Celor care optează pentru pensiuni de trei margarete, tot la Predeal, li se oferă pachete cu cazare, mic dejun şi cină festivă la preţuri între 150 şi 170 de lei pe noapte de persoană, pentru minimum trei nopţi.

Cea mai scumpă staţiune din judeţul Braşov rămâne Poiana Braşov. Aici, la o vilă de trei margarete tariful pentru o noapte de cazare este de 100 de lei de persoană, fără masă inclusă, cu posibilitatea închirierii întregii vile, care are opt locuri disponibile, la preţul de 500 de lei pe noapte.

Hotelierii din Poiană vin cu diverse oferte, în special pentru familiile cu copii, pentru care au pregătit diverse surprize de Iepuraş.

De exemplu, la un hotel de patru stele preţurile pornesc de la 121 de euro pentru un pachet cu trei nopţi de cazare în cameră dublă pentru o persoană şi ajung la 248 de euro de persoană pentru cinci nopţi de cazare în apartament. Turiştii care aleg această variantă vor fi întâmpinaţi în noaptea de Paşte cu ouă roşii, cozonac, pască şi vin roşu, iar copiii vor primi cadouri.

Un alt hotel de trei stele oferă un pachet cu trei nopţi de cazare la preţul de 128 de euro de persoană cu mic dejun inclus, iar după slujba de Înviere la biserica de lemn din Poiana Braşov turiştii vor fi întâmpinaţi cu produse tradiţionale de Paşte.

Tot la un hotel de patru stele din staţiune, preţurile sunt între 189 de euro şi 419 euro de persoană pentru sejururi de cinci sau şapte nopţi. Pachetul include, cazarea, cină specială de Înviere, "dejun pascal tradiţional" şi cină cu petrecere, precum şi acces zilnic la piscină, saună, fitness şi jacuzzi. Pentru cei mici, în fiecare seară, începând cu ora 20.30, vor fi organizate "petrecere cu personaje din poveşti", "club pascal de creaţie cu concurs de ouă încondeiate cu diplome şi premii" sau "vânătoare de ouă" în prima zi de Paşte. De asemenea, la sosire turiştii vor găsi în apartamente cadouri surpriză şi coşuri cu fructe.

La o vilă de trei margarete din Poiană, preţurile sunt între 99 şi 113 euro de persoană în cameră dublă pentru trei nopţi de cazare, cu mic dejun inclus şi "demipensiune în sistem fişă cont de 9 euro de persoană pentru o masă pe zi". În noaptea de Înviere, turiştii pot asista la slujba de la bisericuta de lemn "Naşterea Sfântului Ioan Botezatorul", după care sunt aşteptaţi la vilă cu o gustare cu ouă roşii, cozonac şi vin. Pentru dejunul festiv din prima zi de Paşte turiştii mai trebuie să plătească 20 de euro de persoană şi 10 euro pentru copii, la restaurantul din vilă.

De asemenea, un hotel de cinci stele din staţiune oferă un sejur de Paşte la tarife care încep de la 149 de euro pe noapte de persoană, în ofertă fiind incluse mese festive, acces la saună, jacuzzi şi piscină, precum şi surprize pentru copii.

Turiştii care preferă să petreacă sărbătorile în oraş, la Braşov, pot găsi cazare la o pensiune de trei margarete la preţul de 399 de lei de persoană pentru trei nopţi. O altă vilă de trei margarete are ofertă doar pentru închirierea întregii pensiuni, tariful de cazare fiind 50 de lei de persoană pe noapte pentru un grup de minimum 12 persoane şi maximum 20 de persoane.

La un hotel de patru stele din Braşov, oferta de Paşte este de 290 de lei de persoană pentru două nopţi de cazare sau 400 de lei de persoană pentru trei nopţi, cu mic dejun inclus, gustare dupa slujba de Înviere, masă festivă în ziua de Paşte, dar şi acces la saună şi fitness.

În ceea ce priveşte minivacanţa de 1 Mai, reprezentanţii Asociaţiei Naţionale de Turism Rural, Ecologic şi Cultural spun că proprietarii pensiunilor se concentrează acum mai mult pe pachetele turistice de Paşte şi nu au lansat încă ofertele pentru 1 Mai.

De asemenea, nici hotelierii nu au venit deocamdată cu oferte pentru 1 Mai, ci doar pentru perioada de Paşte, unde data de intrare este 18 aprilie, iar cea de ieşire 25-26 aprilie.

Paşte în Mărginimea Sibiului, la preţuri care încep de la 60 de lei o noapte de cazare

Turiştii care aleg judeţul Sibiu pentru sărbătorile de Paşte au la dispoziţie oraşe istorice, cetăţi medievale, staţiuni de munte, staţiuni balneo-climaterice şi, cel mai probabil, unul dintre puţinele locuri din România unde în 20 aprilie va mai fi zăpadă: Bâlea Lac.

Experienţa ultimilor ani a demonstrat că municipiul Sibiu, Mărginimea Sibiului, Bâlea Lac, staţiunile Pălnitiş, Ocna Sibiului şi Bazna atrag turiştii de sărbători.

Oferta unităţilor de cazare din aceste zone este extrem de diversă, dar, în general, toată lumea propune turiştilor mâncăruri tradiţionale, muzică live interpretată de cântăreţi din zonă, posibilitatea de a participa la slujba de Înviere şi, mai ales, oportunitatea de a admira peisaje extraordinare. Nu toate unităţile de cazare şi-au stabilit încă o ofertă pentru Paşte, iar unele nici nu o vor face deoarece experienţa i-a învăţat pe mulţi că, de Paşte, cererea nu este la fel de mare ca de Crăciun sau Revelion.

Cei care au pregătit totuşi oferte pentru perioada sărbătorilor le-au postat fie pe site-ul propriu, fie pe site-urile turistice şi, potrivit acestora, în ultima săptămână din luna martie peste 70 de unităţi de cazare din judeţul Sibiu aveau o ofertă specială pentru Paşte.

Pentru perioada 18-21 aprilie, cel mai mic preţ din judeţ este 45 de lei cazarea pentru o noapte, la o cabană din Ocna Sibiului, iar cel mai mare, peste o sută de euro pe noapte de persoană, la un han din cadrul Muzeului în aer liber din Dumbrava Sibiului.

Cabana respectivă, din Ocna Sibiului, construită integral din lemn, este amplasată într-o zonă liniştită din staţiune, la câteva minute de lacurile sărate, şi dispune de 16 locuri distribuite în patru camere cu băi proprii şi două camere cu baie comună. Cabana are o bucătărie complet utilată, un living mare, grătar şi se închiriază doar integral, unui singur grup de turişti, pentru minimum două nopţi. Cei care vor să se cazeze aici plătesc 45 de lei pe noapte de persoană şi au asigurată doar cazarea. La rezervare, turiştii trebuie să achite un avans de minimum 20 la sută.

Pe site-urile turistice mai există o singură altă unitate din Ocna Sibiului cu ofertă pentru Paşte: un hostel de trei stele, amplasat pe malul Lacului Verde, care oferă turiştilor posibilitatea de a admira toate lacurile sărate de la Ocna Sibiului, dar şi o "cură de aerosoli naturali".

Hostelul dispune de zece locuri în camere duble cu baie proprie, televizor, frigider, aer condiţionat şi balcon. Pentru cazare şi pensiune completă, turiştii trebuie să plătească 190 de lei pe noapte de persoană, în preţ fiind incluse masa festivă cu preparate de casă din bucătăria tradiţională ardelenească, specifice sărbătorii de Paşte, dar şi băuturi alcoolice şi non-alcoolice, cozonac de casă, fructe, saleuri, alune prăjite. În seara primei zile de Paşte, turiştii sunt invitaţi la grătar în aer liber. Pentru rezervare la această unitate, doritorii trebuie să plătească un avans de 50 la sută, iar pachetul minim este de trei nopţi.

Cele mai multe oferte sunt însă în Mărginimea Sibiului - denumirea generică dată unui număr de 18 localităţi: Boiţa, Sadu, Râu Sadului, Tălmaciu, Tălmăcel, Răşinari, Poplaca, Gura Râului, Orlat, Fântânele, Sibiel, Vale, Sălişte, Galeş, Tilişca, Rod, Poiana Sibiului şi Jina, atestate încă din perioada paleoliticului mijlociu.

La Gura Râului, cea mai ieftină ofertă este de 60 de lei pe noapte de persoană, la o casă de vacanţă, cea mai scumpă fiind de 225 de lei de persoană pe noapte, la o pensiune de trei margarete. Casa de vacanţă are 12 locuri în şase camere duble, cu baie proprie. Unitatea se închiriază doar integral, pentru minimum trei nopţi, preţul total pentru întreaga perioadă fiind de 2.160 de lei. În preţ intră doar cazarea, turiştii având la dispoziţie bucătărie şi grătar pentru a-şi găti singuri.

Cei care doresc mai mult confort şi mese pregătite pot alege pensiunea de trei margarete, care are 12 locuri în şase camere, fiecare dotată cu internet, minibar, aer condiţionat, frigider, încălzire centrală, televizor şi balcon. La preţul de 225 de lei de persoană pe noapte, turiştii beneficiază de pensiune completă, în ziua de Paşte existând masă festivă compusă din ciorbă de miel, stufat de miel, friptura de miel, cozonac, pască, tort de fructe şi băuturi, dar şi o gustare cu produse tradiţionale de Paşte, după întoarcerea de la biserică.

Comuna Răşinari, aflată la circa zece kilometri de Sibiu, este o altă destinaţie turistică preferată de cei care doresc să viziteze atât Mărginimea Sibiului, cât şi municipiul Sibiu.

Cazarea la Răşinari, de Paşte, costă între 150 şi 185 de lei, la pensiuni de trei margarete. Pentru 150 de lei pe noapte de persoană două astfel de unităţi oferă cazare şi demipensiune, fiind inclusă masa festivă care cuprinde drob, ouă roşii, ciorbă de miel, friptură de miel, pui, porc cu garnitură şi salată, dar şi dulciuri şi băuturi.

La o altă pensiune de trei margarete, turiştii beneficiază de cazare şi pensiune completă la preţul de 185 de lei pe noapte de persoană. Sejurul este de minimum trei nopţi, în perioada 18-21 aprilie, iar unitatea pune la dispoziţia turiştilor şi meniu de post pentru vineri seara.

La Sibiel, tarifele sunt între 160 şi 200 de lei pe noapte de persoană.

Astfel, o unitate de cazare cu cinci camere, un salon cu o capacitate de 15-20 de persoane, o bucătarie, parcare în curte şi loc pentru grătar îşi ademeneşte turiştii cu mâncături tradiţionale pregătite din ingrediente naturale, dar şi cu "liniştea şi frumuseţea locului" şi aerul curat de munte.

Mai multe pensiuni de trei şi patru margarete din Sibiel au preţuri cuprinse între 197 şi 200 de lei pe noapte de persoană.

De exemplu, o unitate de trei margarete situată pe malul râului Sibiel îndeamnă turiştii să se "elibereze de stress-ul cotidian" ascultând susurul apei. Pensiunea are şapte camere, iar din patul oricăreia din ele se vede muntele plin cu verdeaţă, susţin proprietarii, care îşi aşteaptă turiştii cu călăreţi, muzică populară cu solist vocal şi grup de dansatori, la cerere. Cazarea şi demipensiunea costă 197 de lei de persoană pe noapte la această unitate.

O pensiune de patru margarete le propune turiştilor camere amenajate diferit, cu aer de muzeu al meşteşugurilor şi tradiţiilor româneşti, în fiecare cameră regăsindu-se obiecte vechi: oale şi obiecte specifice olăritului, obiecte din lemn executate de cei mai pricepuţi tâmplari, icoane pe sticlă, lemn, dar şi o frescă. Aici, cazarea cu demipensiune costă 198 de lei de persoană pe noapte.

Alte trei pensiuni oferă condiţii similare: sejur de trei nopţi, demipensiune, masă festivă de Paşte, la 200 de lei de persoană pe noapte. La două dintre ele, turiştii vor avea parte de o seară românească, care constă în "tocăniţă de miel la ceaun, cocoloş cu brânză, muzica şi dans din Mărginime susţinute de formaţie de muzică populară".

Turiştii sunt atraşi la Sibiel de "cel mai mare muzeu de icoane pe sticlă din Europa", Muzeul "Zosim Oancea".

Cei care vor însă să fie cu adevărat la munte pot alege cea mai înaltă staţiune montană din ţară - Păltiniş, unde se poate schia, se pot parcurge trasee accesibile, se pot vizita Schitul şi Casa memorială Constantin Noica.

La Păltiniş, tarifele la cazare sunt cuprinse între 50 de lei de persoană pe noapte, într-o unitate unde se oferă doar cazare, şi 1.170 de lei de persoană pe sejur, la un hotel de patru stele. Pe lângă trei nopţi de cazare, demipensiune şi masă festivă, hotelul oferă turiştilor "program de divertisment", acces nelimitat la un club pentru copii şi la Spa şi wi-fi gratuit.

Zona Bâlea Lac va atrage turiştii care doresc zăpadă. În prezent, stratul de nea măsoară un metru şi jumătate şi, chiar dacă în timpul zilei temperaturile sunt destul de ridicate, noaptea este frig, zăpada având şanse să reziste până de Paşte, chiar dacă stratul va fi mai puţin consistent. La peste 2.000 de metri altitudine se ajunge doar cu telecabina, Transfăgăraşanul fiind închis oficial până la 1 iunie.

La Bâlea Lac există două posibilităţi de cazare - Cabana Bâlea şi Cabana Paltinul. La prima dintre ele, doritorii se pot caza cu preţuri cuprinse între o sută şi 310 lei pe noapte. Proprietarii au pregătit şi un meniu de Paşte, turiştii putând să aleagă ce doresc să mănânce şi să plătească pentru ceea ce consumă.

În funcţie de evoluţia vremii, cei care ajung la Bâlea de Paşte vor putea vedea Hotelul de Gheaţă şi Biserica sau doar rămăşiţele acestora, dacă va fi prea cald.

Cu o varietate de locuri de vizitat sau de trasee care pot fi urmate, dar şi datorită evenimentelor cuturale renumite, municipiul Sibiu este o altă destinaţie turistică din judeţ.

Preţurile în oraş pornesc de la 60 de lei de persoană pe noapte, la o pensiune care oferă doar cazare, şi ajung până la 500 de lei pe noapte de persoană la un han din Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului. Acesta este de fapt o pensiune care reconstituie un han din Veştem, judeţul Sibiu, unde turiştii pot înnopta "într-un decor ce aminteşte de civilizaţia românească de acum 150 de ani". Aici, turiştii beneficiază de cazare, pensiune completă, vizitarea muzeului care se întinde pe aproape o sută de hectare şi participarea la Slujba de Înviere la Biserica din Bezded, din cadrul aceluiaşi muzeu.

Sejur la Arieşeni, all inclusive, între 550-650 de lei la pensiune de patru margarete

O pensiune de patru margarete din Albac oferă turiştilor sejururi de patru zile la preţuri între 300 şi 600 de lei pentru cazare, demipensiune şi masa festivă de Paşte, care include produse tradiţionale precum miel la cuptor, drob, tocăniţă de oaie la ceaun, ouă încondeiate, cozonaci, prăjituri de casă şi băuturi alcoolice din zonă, precum afinată sau merişorată. Proprietarii pensiunii le promit turiştilor că vor putea participa la obiceiuri tradiţionale din zonă şi la slujba de Înviere la Biserica lui Horea din Albac, iar pentru cei petrecăreţi - focuri de tabără şi grătar în aer liber.

La Arieşeni, o pensiune de patru margarete oferă turiştilor pachete all inclusive cu trei nopţi de cazare la preţul de 550 de lei şi cu patru nopţi de cazare la 650 de lei, ambele având inclusă masa de Paşte. Pensiunea încearcă să atragă turiştii cu acces gratuit la saună şi jacuzzi, dar şi cu internet în camere.

La Rimetea, localitate cu populaţie majoritar maghiară şi căutată de turiştii străini, pensiunile au preţuri medii de 200 de lei de persoană pe noapte, pentru cazare şi demipensiune.

Astfel, o pensiune de trei margarete din Rimetea oferă turiştilor care aleg să petreacă Paştele în localitate un program care cuprinde vizite la mănăstirile din zonă, dar şi la Salina Turda, în Cheile Turzii sau la Cetatea Colţeşti, obiective aflate în apropiere. De asemenea, proprietarii pensiunii vor pregăti pentru turişti mâncăruri tradiţionale din miel, vită, pasăre sau porc.

Şi la Vidra, o pensiune de trei margarete vine cu un program interactiv, pentru ca turiştii să nu se plictisească. Astfel, ei pot participa la vopsitul ouălor în mod tradiţional sau la obiceiuri vechi care se păstrează în zonă, precum Craii sau Prăgşorul.

Aici, pachetul turistic costă 590 de lei pentru patru nopţi de cazare, cu pensiune completă şi masa specială de Paşte. Pensiunea, care are opt camere cu băi, poate fi închiriată şi integral, la un preţ de aproximativ 2.000 de lei pe noapte.

La Arieşeni, o pensiune clasificată la două margarete încearcă să îşi atragă turiştii cu alternativa tradiţională a celebrului jacuzzi, respectiv ciubărul de lemn. Pensiunea îi îmbie pe turişti la o baie "la ciubăr" în aer liber, o invenţie specifică zonei, considerată de localnici un "jacuzzi moţesc".

Şeful ANTREC Alba, Emil Comşa, spune că în acest an ofertele pensiunilor turistice din Alba pentru sărbătorile de Paşte sunt similare celor din anii trecuţi, însă preţurile sunt mult mai mici.

"Ofertele sunt aproape la fel ca şi cele de anii trecuţi, ca durată şi pachete de servicii, cu menţiunea că majoritatea pachetelor au mai scăzut ca preţ. Astfel, avem pensiunile de două margarete, în care închirierea se face la cheie pentru 14-16 persoane, iar valoarea pachetului nu depăşeşte 150 de lei de persoană. Grupul de persoane care vine trebuie să îşi prepare singur hrana. Alte pensiuni, de trei margarete, oferă pachete de trei zile cu pensiune completă la un preţ de 300 de lei. Pensiunile de patru margarete oferă servicii all inclusive pentru patru zile, iar pachetul de servicii costă 600 de lei. Vilele turistice cu caracteristici hoteliere de două şi trei stele oferă pachete de servicii cu demipensiune pentru patru zile, cu valori cuprinse între 350 şi 400 de lei", arată Comşa.

El adaugă că în acest an proprietarii de pensiuni încearcă să îşi atragă turiştii cu preparate şi băuturi tradiţionale, dar şi cu mici spectacole puse în scenă de grupuri folclorice de cântăreţi, instrumentişti sau dansatori.

De asemenea, spune Comşa, Alba a beneficiat în acest an şi de vizibilitatea pe care a avut-o la Târgul Naţional de Turism al României, unde delegaţia a numărat peste 150 de persoane care au oferit reprezentaţii artistice inedite. Ca urmare, el se aşteaptă ca în acest an gradul de ocupare în timpul sărbătorilor în pensiunile din judeţ să fie mai mare decât anul trecut.

"Până acum, avem rezervări de circa 60 la sută şi cererile pe care le primim zilnic ne fac să credem că vom avea un grad de ocupare de circa 90-95 la sută, faţă de anul trecut când în perioada Sărbătorilor de Paşte am avut un grad de ocupare de 80 la sută", susţine Emil Comşa. 

Managerul unei agenţii de turism din Alba Iulia, Iuliana Makkai, afirmă însă că ofertele pentru Paşte în ţară nu au foarte mare căutare, turiştii căutând sejururi în străinătate pentru perioada sărbătorilor, pentru minivacanţa de 1 Mai sau pentru concediu, iar una dintre destinaţiile foarte căutate, care rivalizează la preţul pachetelor turistice cu România, este Grecia.

Citeşte continuarea materialului...

Citește mai departe:

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Citește mai departe:

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici