Oficiali români au discutat cu reprezentanţi ai Comisiei Europene despre incluziunea romilor

Secretarul de stat pentru afaceri europene, Luminiţa Odobescu, împreună cu Damian Drăghici, consilierul de stat al prim-ministrului, au avut luni, la Bruxelles, întrevederi cu oficiali ai Comisiei Europene pe tema incluziunii sociale a populaţiei de origine romă.

Urmărește
134 afișări
Imaginea articolului Oficiali români au discutat cu reprezentanţi ai Comisiei Europene despre incluziunea romilor

Oficiali români au discutat cu reprezentanţi ai Comisiei Europene despre incluziunea romilor

Potrivit unui comunicat MAE, demnitarii români au prezentat stadiul şi perspectivele implementării Strategiei Guvernului României în acest domeniu, semnalând menţinerea unui angajament politic ferm, la cel mai înalt nivel, pentru continuarea în ritm susţinut a punerii în practică a acţiunilor agreate.

De asemenea, au semnalat intenţia autorităţilor române de a revizui Strategia naţională cu luarea în considerare a observaţiilor Comisiei Europene. Ei au pus accent pe cooperarea cu autorităţile locale şi cu societatea civilă în implementarea strategiei naţionale.

Odobescu şi Drăghici au prezentat o serie de proiecte de succes vizând incluziunea cetăţenilor care aparţin minorităţii roma, printre care cele privind activitatea mediatorilor şcolari şi a celor sanitari. Ei au solicitat sprijinul Comisiei Europene în promovarea bunelor practici la nivel european.

Totodată, oficialii români au pledat pentru consolidarea coordonării la nivel comunitar în promovarea unor măsuri eficiente de incluziune socială a populaţiei roma, în condiţiile menţinerii angajamentului tuturor statelor membre în acest domeniu, se precizează în comunicatul MAE.

De asemenea, ei au reiterat disponibilitatea de a sprijini Comisia Europeană pentru dinamizarea cooperării la nivel UE, exprimând apreciere pentru iniţiativele avansate în acest sens. Cei doi demnitari au prezentat deschiderea autorităţilor române de a participa la activitatea tehnică a unui grup pilot care ar avea ca scop promovarea schimbului de experienţă şi identificarea de soluţii eficiente de incluziune, care ar putea constitui exemple la nivel european, se evidenţiază în comunicatul MAE.

Reprezentanţii CE au apreciat angajamentele asumate de autorităţile române în acest domeniu şi "au pus accent pe necesitatea implementării efective a măsurilor prevăzute în Strategia naţională, precum şi pe revizuirea periodică a acesteia, în funcţie de rezultatele înregistrate". Ei şi-au manifestat disponibilitatea de a sprijini procesul naţional în special pe partea de evaluare şi recomandări şi au subliniat importanţa implicării autorităţilor locale în implementarea eficientă a Strategiei.

De asemenea, oficialii CE au dat asigurări legate de angajamentul Comisiei cu privirea la continuarea promovării dimensiunii europene a problematicii, se mai relatează în comunicat.

Prin Cadrul European pentru strategiile naţionale de integrare a romilor, adoptat la 19 mai 2011, de Consiliul UE Ocupare, Afaceri sociale, Sănătate şi Protecţia consumatorilor, se solicită statelor membre prezentarea de strategii sau seturi de măsuri pentru asigurarea incluziunii sociale a romilor. Sunt vizate, în principal, accesul la locuri de muncă, educaţie, servicii de sănătate şi locuinţă.

Strategia Guvernului României de incluziune a cetăţenilor români aparţinând minorităţii romilor pentru perioada 2011-2020 a fost adoptată prin HG 1221/14 decembrie 2011, fiind înaintată ulterior Comisiei Europene. Strategia este comprehensivă, acoperind atât cele patru domenii agreate la nivel european, cât şi alte aspecte, precum combaterea discriminării şi cultura.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici