Olguţa Vasilescu: Cei care nu au cotizat 10 ani la pensie trebuie să beneficieze de legislaţie proprie / Ministrul Muncii: I-am trimis lui Cîţu punctul meu de vedere despre Legea salarizării

Ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, a declarat, luni, că cei care nu au un stagiu minim de cotizare de 10 ani la pensie vor avea o legislaţie proprie, precizând că la ora actuală se lucrează în acest sens.

Urmărește
3263 afișări
Imaginea articolului Olguţa Vasilescu: Cei care nu au cotizat 10 ani la pensie trebuie să beneficieze de legislaţie proprie / Ministrul Muncii: I-am trimis lui Cîţu punctul meu de vedere despre Legea salarizării

Olguţa Vasilescu: Cei care nu au cotizat 10 ani la pensie trebuie să beneficieze de legislaţie proprie

„Generic li se spune pensionari (celor care nu au cotizat minim 10 ani la bugetul de pensii – n.r). De fapt, beneficiază de aşa numita pensie minim garantată şi neavând stagiu minim de cotizare de 10 ani nu sunt nici la ora actuală catalogaţi ca pensionari. Ne gândim şi la ei ca dovadă că anul trecut s-a crescut cu 30% pensia minim garantată de la 400 la 520 de lei. Anul acesta, de asemenea, avem bugetată o creştere de încă 30% până la suma de 640 de lei, dar este foarte adevărat că vor trebui să beneficieze de o legislaţie proprie pentru că nu pot creşte pe punctul de pensie la fel ca toţi ceilalţi pensionari care sigur vor trebui să aibă pensii mai mari pentru că au cotizat mai mult. În ceea ce priveşte programul de guvernare noi avem prevăzut foarte clar 30% în primii 2 ani şi câte 10% în ceilalţi doi ani până în anul 2020. Dar în ceea ce priveşte pensionarii care au un stagiu de cotizare de peste 10 ani, aici va fi o discuţie separată pe Legea pensiilor. Ei vor creşte pe punctul de pensie şi pentru ei majorările trebuie să fie altele decât în cazul pensiei minim garantate”, a declarat Vasilescu, la Parlament.

În ceea ce priveşte pragul de minimum 10 ani pentru cotizare, Vasilescu a precizat că e posibil să fie modificat.

„În Europa, în general, este vorba de un stagiu minim de cotizare de 15 ani, însă legislaţia pe care am avut-o anterior, ne-a dus către această variantă de zece ani, dar sigur, legea va fi în dezbatere publică, va trece prin cele două Camere ale Parlamentului. Este foarte clar că poate să suporte modificări. Vom vedea, e prematur să discutăm. Voiam doar să clarific faptul că nu abandonăm nicio persoană şi că cei care generic sunt numiţi acum pensionari, de fapt şi în aceste momente sunt pe indemnizaţia socială minimă şi nu au statutul de pensionari, la fel ca toţi ceilalţi”, a declarat ministrul.

Referitor la Legea pensiilor, Vasilescu a spus că este una amplă şi care trebuie să fie bine analizată şi lucrată, refuzând să avanseze un termen în care va fi finalizată.

„Din punctul meu de vedere e o lege care trebuie să stea mult în dezbatere publică. E o lege care trebuie să aibă acordul tuturor factorilor politici pentru că dacă ne apucăm să o schimbăm după 4 ani e clar că nu va fi bine şi nu va ajuta nimănui. E o lege care de acum înainte va trebui să funcţioneze cu acordul politic al tuturor”, a susţinut Olguţa Vasilescu.

Ministrul Muncii: I-am trimis lui Cîţu punctul meu de vedere despre Legea salarizării

Ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, a anunţat, luni, că nu se va prezenta la dezbaterea organizată de Comisia economică a Senatului referitor la stabilitatea economică a ţării, adăugând că i-a transmis punctul său de vedere preşedintelui Comisiei şi speră să nu mai fie necesar să se prezinte.

Întrebată dacă va participa la dezbaterea de marţi, organizată de Comisia economică din Senat, Vasilescu a răspuns: „Mâine am o discuţie cu sindicatele, deci aveam deja programată această întâlnire. Am scris preşedintelui comisiei (Florin Cîţu - n.r) punctul meu de vedere, pentru că mi s-a solicitat prezenţa pe două puncte, e vorba de Legea salarizării şi activitatea ITM, i-am ataşat legislaţia în vigoare şi tot ceea ce s-a întâmplat până acum, ca să văd dacă mai este necesară prezenţa mea. Eu sper că nu, pentru că a primit un material foarte bine documentat”.

Comisia economică organizează, marţi, dezbaterea privind impactul asupra mediului de afaceri şi, implicit, asupra stabilităţii economice a ţării, a controalelor la companii private, pe care reprezentanţi ai sindicatelor şi Inspectoratelor teritoriale de muncă intenţionează să le facă, pentru a verifica daca sunt situaţii în care acestea profită de modificările salariale instituite prin Codul fiscal, în defavoarea angajaţilor, la care a fost invitat şi ministrul Muncii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici