Omul care a convins-o pe Prinţesa Diana să ajute România. Graham Perolls: "Dacă aş fi fost în Guvernul de la Bucureşti aş fi făcut din sănătate o prioritate"

A ajuns în România din întâmplare. A luat-o pe urmele lui Dracula în zonele turistice din Transilvania şi s-a îndrăgostit irecuperabil de această ţară. Şi-a făcut prieteni români şi n-a rezistat să-şi aducă aici şi rudele, devenind un adevărat ambasador al României în ţara lui, Marea Britanie.

Urmărește
762 afișări
Imaginea articolului Omul care a convins-o pe Prinţesa Diana să ajute România. Graham Perolls: "Dacă aş fi fost în Guvernul de la Bucureşti aş fi făcut din sănătate o prioritate"

Omul care a convins-o pe Prinţesa Diana să ajute România. Graham Perolls: "Dacă aş fi fost în Guvernul de la Bucureşti aş fi făcut din sănătate o prioritate"

S-a întors aici aproape în fiecare an şi a asistat la momente cheie din istoria noastră recentă. A ajuns aici în primele zile de după Revoluţie, în ianuarie 1990 şi a vrut să meargă într-un spital din Braşov, să vadă care este situaţia din unităţile sanitare ale unei ţări despre care ştia că s-a confruntat cu probleme mari. Pe holurile spitalului a văzut cum un tânăr murea în chinuri groaznice pentru că medicii nu aveau morfină şi şi-a dat seama că trebuie să facă ceva, să ajute cumva, să aducă un lucru bun într-o lume care nu funcţiona cum trebuie. Şi-a folosit experienţa şi a reuşit să aducă în România un lucru la care nimeni nu visa.

Numele lui este Graham Perolls. S-a născut în Kent, în Marea Britanie, şi este omul care a înfiinţat primul centru de îngrijire paliativă din România, Hospice Casa Speranţei. Povestea lui Graham Perolls începe pe când avea puţin peste 20 de ani. Un moment critic din viaţa lui avea să-i deschidă calea către domeniul în care activează astăzi.

„Când aveam puţin peste 20 de ani, tatăl meu a fost diagnosticat cu cancer şi acesta este felul în care am intrat în contact cu mişcarea de tip hospice, oamenii care se ocupă de asta ne-au salvat dintr-o situaţie foarte dificilă şi eu am devenit foarte interesat de mişcarea hospice. Dar, după ce a murit tatăl meu, am preluat afacerea lui, deci am fost foarte ocupat pentru câţiva ani, apoi m-am căsătorit. Totuşi, după asta, am decis că vreau să-mi dedic timpul şi să înfiinţez un centru hospice în oraşul meu natal, în Regatul Unit.  Deci, în 1984, am înfiinţat Ellenor Hospice, care se află şi astăzi acolo, deci am experienţa înfiinţării unui astfel de centru în Regatul Unit”, îşi aminteşte Graham cum un moment tragic s-a transformat într-o idee care avea să ajute mii de familii să-şi găsească liniştea în clipele de cumpănă din vieţile lor.

Cu aproape 10 ani înainte de deschiderea primului său centru hospice în oraşul natal, Graham Perolls a ajuns în România, din întâmplare, după cum spune chiar el. A fost noroc sau ghinion? N-avea să afle până n-a aterizat pe tărâm transilvănean. Şi-a aflat atunci ce înseamnă să te îndrăgosteşti la prima vedere de nişte locuri despre care nici n-aveai habar până atunci. Agentul de turism urma să aranjeze pentru Graham şi pentru prietenul său o călătorie în Spania sau Portugalia, însă nicio ofertă nu se potrivea cu cerinţele lor. Aşa au ajuns să răspundă pozitiv la întrebarea „Ce ziceţi de o săptămână în Transilvania?”. Iar acea călătorie a însemnat mai mult decât locuri incredibil de frumoase. Acea călătorie a însemnat începutul unei prietenii pe viaţă, care i-a schimbat viaţa lui Graham Perolls.

„Turul ne-a purtat în multe locuri asociate cu Dracula. Unul dintre aceste locuri a fost Castelul Bran, iar apoi am mers în Braşov. În timpul acelei zile din 1975 ne-am rătăcit şi a venit la noi un tânăr băiat care ne-a întrebat dacă ne poate ajuta şi a spus că ne va duce înapoi la hotel. Ne-a spus că era proaspăt căsătorit şi ne-a invitat să o cunoaştem pe soţia lui. Aşadar, am ajuns într-un micuţ apartament din Braşov, iar cei doi au devenit primii mei prieteni români şi, ca rezultat al acestei prietenii, m-am întors. Mi-am adus sora, prietena şi un alt prieten în 1977, am venit din nou în ’78”, îşi aminteşte Graham cu zâmbetul pe buze.

Citiţi continuarea articolului pe gandul.info

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici