Omul de afaceri Ciprian Nistor, trimis în judecată în dosarul disjuns din cel al lui Sergiu Lucinschi

Omul de afaceri Ciprian Nistor a fost trimis în judecată de DNA pentru că a primit 30.000 euro de la o persoană pentru a obţine informaţii dintr-o cauză a DIICOT, fiind acuzat într-un dosar disjuns din cel în care a fost deferit justiţiei Sergiu Lucinschi, fiului fostului preşedinte al Moldovei.

Urmărește
2823 afișări
Imaginea articolului Omul de afaceri Ciprian Nistor, trimis în judecată în dosarul disjuns din cel al lui Sergiu Lucinschi

Omul de afaceri Ciprian Nistor, trimis în judecat în dosarul disjuns din cel al lui Sergiu Lucinschi (Imagine: Shutterstock)

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie- Secţia de Combatere a Corupţiei l-au trimis în judecată pe omul de afaceri Cipran Nistor, în stare de arest în altă cauză, pentru complicitate la luare de mită.

Dosarul va fi judecat de magistraţii Tribunalului Bucureşti.

Potrivit rechizitoriului, pe 19 februarie 2015, Ciprian Nistor a primit de la o persoană, denunţător în cauză, 30.000 de euro pentru a obţine date şi informaţii dintr-un dosar penal aflat în instrumentarea Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT), care îl privea pe denunţător.

"În realizarea aceleiaşi rezoluţii infracţionale, în zilele de 12 februarie 2015 şi 30 martie 2015, inculpatul Nistor Ciprian i-a înmânat inculpatului Comăneanu Constantin, ofiţer de poliţie judiciară, delegat să lucreze în cadrul D.I.I.C.O.T., suma totală de 10.000 de euro (de fiecare dată câte 5.000 de euro), sumă ce reprezenta recompensa pentru ajutorul acordat persoanei denunţătoare, în sensul oferirii, prin încălcarea atribuţiilor de serviciu, de date şi informaţii dintr-un dosar penal aflat în instrumentarea D.I.I.C.O.T. care îl privea pe acesta din urmă şi în care ofiţerul de poliţie fusese delegat pentru a efectua acte de urmărire penală, fiind depistaţi în flagrant la data de 30 martie 2015", se precizează în rechizitoriu.

Conform anchetatorilor, înainte de flagrant, pe 10 martie, Ciprian Nistor a încheiat cu denunţătorul un contract comercial fictiv de prestare servicii IT. Apoi, omul de afaceri i-a dat denunţătorului o factură în valoare de 220.000 euro, ce reprezenta, în fapt, o altă tranşă a sumei solicitate ca preţ al obţinerii de informaţii din acelaşi dosar penal.

Dosarul omului de afaceri Ciprian Nistor a fost disjuns de DNA, pe 26 iunie, din cauza în care au fost trimişi în judecată Sergiu Lucinschi, fiul fostului preşedinte al Republicii Moldova şi Radu Pricop, ginerele fostului preşedinte Traian Băsescu.

Procurorii DNA au trimis Curţii de Apel Bucureşti dosarul în care pe omul de afaceri Sergiu Lucinschi este acuzat de şantaj, trafic de influenţă, fals în declaraţii şi instigare la fals intelectual, iar avocatul Radu Pricop, de complicitate la şantaj şi instigare la fals în declaraţii. Anchetatorii au cerut instanţei să menţină şi în timpul judecării cauzei măsura controlului judiciar în cazul lui Lucinschi şi Pricop.

În cazul lui Tudoran Remus Jurj, magistrat la DIICOT, cercetat în acelaşi dosar, procurorii DNA au dispus continuarea anchetei într-un dosar separat, pentru infracţiunea de complicitate la şantaj.

Potrivit rechizitoriului procurorilor, în perioada decembrie 2014 - martie 2015, Sergiu Lucinschi, cu complicitatea avocatului Radu Petru Pricop, a constrând un om de afaceri, denunţător în cauză, să îi dea patru milioane de euro, sumă pe care acesta nu i-o datora lui Lucinschi. Banii au fost ceruţi în contextul în care firma la care Lucinschi era asociat şi acţionar a introdus la DIICOT o plângere penală, "dând, în mod intenţionat, unor afaceri comerciale nerentabile, o încadrare juridică penală". Sergiu Lucinschi i-ar fi spus omului de afaceri că dacă este de acord să îi dea cei patru milioane de euro ceruţi, va retrage plângerea de la DIICOT.

Potrivit unor surse judiciare, Alexandru Horpoş, asociat la SC Straco Group SRL, este omul de afaceri de la care Sergiu Lucinschi ar fi cerut patru milioane de euro pentru a-şi retrage plângerea formulată la DIICOT, care face obiectul unui dosar penal, pentru mai multe infracţiuni, printre care şi gestiune frauduloasă.

Anchetatorii susţin că Sergiu Lucinschi a pretins că are influenţă, prin intermediul unor persoane importante, asupra organelor judiciare implicate în instrumentarea unor cauze penale care-l priveau pe omul de afaceri, aflate în lucru la acelaşi procuror, respectiv Tudoran Remus Jurj.

Avocatul Pricop Radu este acuzat că, în perioada decembrie 2014 - martie 2015, l-ar fi sprijinit în activitatea infracţională pe Sergiu Lucinschi, prin formularea mai multor soluţii nelegale, menite să justifice remiterea banilor către fiul fostului preşedinte al Republicii Moldova Petru Lucinschi.

În documentele anchetatorilor, obţinute de MEDIAFAX, se mai arată că în perioada ianuarie 2015-martie 2015, Remus Tudoran Jurj, în calitate de procuror DIICOT, având în instrumentare două dosare penale care îl priveau pe Horpoş, l-ar fi sprijinit constant pe Sergiu Lucinschi, prin dirijarea unor momente ale anchetei penale într-o manieră fie favorabilă, fie nefavorabilă omului de afaceri cercetat, în funcţie de cum decurgeau discuţiile pentru remiterea banilor.

Astfel, în 19 februarie 2015, procurorul Jurj a emis, cu încălcarea dispoziţiilor legale, o ordonanţă prin care i-a permis omului de afaceri părăsirea pentru cinci zile a teritoriului României, cu destinaţia Zambia.

Ulterior, în 6 martie 2015, cu prilejul prelungirii măsurii controlului judiciar în cazul omului de afaceri, într-una dintre cauze, procurorul DIICOT i-ar fi comunicat lui Horpoş că are în lucru şi alt dosar penal şi că, dacă cele sesizate se vor confirma, va lua măsurile care se impun.

Anchetatorii au mai stabilit că ofiţerul de poliţie de la DIICOT Constantin Comăneanu, care desfăşura activităţi specifice în acel dosar, i-ar fi solicitat o sumă de bani, printr-un intermediar, omului de afaceri şantajat de Lucinschi, afirmând că poate influenţa modul de soluţionare a cauzei.

Constantin Comăneanu a fost trimis în judecată într-un dosar separat, pentru luare de mită.

Dosarul lui Comăneanu este judecat de Tribunalul Bucureşti.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici