- Home
- Social
- TÂRGU MUREŞ, (15.05.2014, 19:16)
- Pacala Dana , Ela Giurgea
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Omul de afaceri Dorel Tamaş, condamnat la patru ani de închisoare pentru mai multe infracţiuni
Omul de afaceri Dorel Tamaş, dat în urmărire internaţională, a fost condamnat la patru ani de închisoare pentru infracţiuni legate de afaceri imobiliare, iar Doina Scutea, fost decan al Baroului Alba, acuzată că l-ar fi ajutat, a fost achitată, decizia Curţii de Apel Târgu Mureş nefiind definitivă.
Urmărește
1141 afișări
Omul de afaceri Dorel Tamaş, condamnat la patru ani de închisoare pentru mai multe infracţiuni (Imagine: Adrian Stoicoviciu/Mediafax Foto)
Curtea de Apel Târgu Mureş s-a pronunţat, joi, în dosarul în care au fost trimişi în judecată de DNA omul de afaceri Dorel Cristian Tamaş, fostul decan al Baroului Alba Doina Scutea, acuzată că l-ar fi ajutat să comită mai multe infracţiuni economice, şi alţi inculpaţi - Anca Gherman, Radu Soare, Delia Angela Soare şi Crinela Cătălina Pop, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Astfel, Curtea de Apel Târgu Mureş l-a condamnat pe Dorel Tamaş la câte doi ani de închisoare pentru două înşelăciuni, la câte un an de închisoare pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată, în legătură cu două firme, şi la patru ani de închisoare şi doi ani de interzicere a dreptului de a ocupa o funcţie publică, pentru delapidare.
ULTIMELE ȘTIRI
-
FastGlioma ajută neurochirurgii în detectarea tumorilor reziduale. Cum funcționează sistemul cu Inteligență Artificială
-
Mişcarea prin care românii ar putea avea un preţ mult mai mic la gaz din 2026. ”Ne-am putea decupla de la acest mecanism”
-
Ion Cristoiu: Despre cum prostea presa poporul român
-
O nouă pandemie nu mai aşteaptă după colţ ci e deja aici. Care este afecţiunea tăcută de care suferă tot mai mulţi români
Tamaş va executa în final pedeapsa cea mai grea, de patru ani de închisoare şi doi ani interzicerea dreptului de a ocupa o funcţie publică.
Purtătorul de cuvânt al Curţii de Apel Târgu Mureş, Viorela Bejan, a precizat că omul de afaceri a lipsit de la pronunţare şi, din câte ştie, ar fi plecat din ţară de mai mult timp.
Potrivit unor surse locale, omul de afaceri Dorel Tamaş s-ar afla în Dubai, unde şi-ar fi transferat o parte din avere. De altfel, şi la momentul începerii anchetei pe numele său a fost emis un mandat de arestare în lipsă, întrucât nu a fost găsit.
Purtătorul de cuvânt al Poliţiei Judeţene Alba, Luminiţa Prodan, a declarat, joi, corespondentului MEDIAFAX că Dorel Tamaş este dat în urmărire la nivel naţional şi internaţional, existând informaţii că s-ar afla în afara graniţelor României.
"Avem date că această persoană se află în afara graniţelor ţării şi urmează să facem demersuri pe canalele de cooperare internaţională în vederea identificării şi extrădării acesteia pentru executarea pedepsei. Nu am început aceste demersuri pentru că nu am primit încă de la instanţă mandatul de executare a pedepsei închisorii ", a precizat Luminiţa Prodan.
Doina Scutea, fost decan al Baroului Alba, acuzată că l-ar fi ajutat pe Tamaş, a fost achitată privind complicitatea la înşelăciune.
Totodată, notarul Anca Gherman a fost condamnată la doi ani de închisoare cu suspendare pentru complicitate la înşelăciune şi fals în înscrisuri sub semnătură privată. Aceeaşi pedeapsă, cu suspendare, au primit-o şi Radu Soare, acuzat de înşelăciune şi fals în înscrisuri sub semnătură privată, şi Angela Delia Soare, pentru înşelăciune. Totodată, Crinela Cătălina Pop a primit o pedeapsă de un an de închisoare cu suspendare, pentru înşelăciune şi fals în înscrisuri sub semnătură privată.
Instanţa l-a obligat pe Tamaş să plătească unei firme, printr-un administrator judiciar, peste două milioane de lei despăgubiri civile şi, în solidar cu ceilalţi inculpaţi, încă aproape 1.000 de lei comisioane bancare către BCR şi 3.000 de lei cheltuieli judiciare.
De asemenea, instanţa a decis confiscarea de la omul de afaceri a sumei de 1.080.000 de lei şi a menţinut măsurile asigurătorii asupra a cinci imobile din Alba Iulia, între care şi un spaţiu comercial.
Hotărârea Curţii de Apel Târgu Mureş poate fi atacată cu apel în termen de 10 zile de la comunicare.
Dosarul a ajuns la această instanţă după ce a fost strămutat de la Curtea de Apel Alba Iulia, în februarie 2012.
În iulie 2011, procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Alba Iulia i-au trimis în judecată pe Dorel Cristian Tamaş, administrator al SC Ardeleana SA, pentru înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, două infracţiuni de complicitate la înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, spălare de bani, în formă continuată, delapidare, în formă continuată, două infracţiuni de fals în înscrisuri sub semnătură privată; Doina Scutea, decan al Baroului Alba, pentru complicitate la înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave; Anca Gherman, notar public, pentru complicitate la înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave şi fals în înscrisuri sub semnătură privată; Crinela Cătălina Pop, administrator SC Monoprod SRL Alba Iulia, pentru înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave şi fals în înscrisuri sub semnătură privată; Radu Soare, administrator al SC Asisan Junior Agent de Asigurare SRL Alba Iulia, pentru înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave şi fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată; Delia Angela Soare, asociat al SC Asisan Junior Agent de Asigurare SRL Alba Iulia, pentru înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave.
Potrivit rechizitoriului, în 14 mai 2008, Tamaş, în calitate de administrator al SC Ardeleana SA şi o societate comercială din Cluj-Napoca au încheiat un antecontract de vânzare cumpărare cu privire la vânzarea Hotelului Continental din oraş. Preţul tranzacţiei a fost stabilit la zece milioane de euro, din care a fost achitată suma de două milioane de euro cu titlu de avans, diferenţa urmând să fie plătită la finalizarea vânzării.
Cu această ocazie, Tamaş le-a ascuns viitorilor proprietari că în cursul anilor 2001 şi 2003 au fost iniţiate proceduri de retrocedare a acelui imobil, în baza Legii 10/2001, de către Colegiul Reformat Debrecen şi separat de către Eparhia Reformată din Ardeal. De asemenea, Tamaş le-a ascuns viitorilor cumpărători că proprietarul imobilului, SC Ardeleana SA, îşi asumase obligaţia de a închiria locuri de parcare de la Primăria municipiului Cluj-Napoca, obligaţie care ar fi revenit cumpărătorilor după perfectarea vânzării.
În acest context, Doina Scutea a participat la negocierea contractului, alături de Tamaş, şi, susţinând în mod nereal că reprezintă interesele SC Ardeleana SA în calitate de avocat, le-a creat reprezentanţilor firmei care intenţiona să cumpere hotelul convingerea că imobilul nu are probleme juridice şi că aspectele consemnate în Cartea Funciară corespund situaţiei reale.
După încasarea avansului de două milioane de euro, pentru a ascunde provenienţa ilicită a acestei sume, Tamaş şi-a însuşit suma totală de 702.750 de lei sub pretextul că plăteşte salariile a doi angajaţi şi a achitat un credit de 1.488.406 de euro.
Independent de aceste fapte, în cursul anului 2008, Tamaş, împreună cu inculpaţii Soare Angela-Delia, Soare Radu, notarul Anca Gherman şi Pop Crinela-Cătălina, persoane apropiate acestuia, a pus în practică un mecanism financiar prin care i-a indus în eroare pe reprezentanţii Băncii Comerciale Române - Sucursala Alba, pentru ca Tamaş să obţină beneficii materiale în mod injust.
Societăţile comerciale reprezentate de inculpaţii Soare Angela-Delia, Soare Radu şi Pop Crinela-Cătălina încheiau în mod fictiv antecontracte de vânzare - cumpărare a unor imobile aflate în proprietatea lui Tamaş, pentru care obţineau credite ipotecare de la BCR - Sucursala Alba.
Întrucât imobilele erau deja ipotecate, respectivele credite erau garantate cu sumele de bani obţinute din închirierea lor sau din comercializarea unor mărfuri. În acest scop, Tamaş le-a pus la dispoziţie inculpaţilor Soare Angela-Delia, Soare Radu şi Pop Crinela-Cătălina două antecontracte de vânzare-cumpărare fictive şi un contract de închiriere. Contractul de închiriere a fost întocmit în fals de notarul Gherman şi avea ca obiect închirierea unuia dintre imobile de către biroul său notarial.
După ce creditele în valoare totală de 1.080.000 de lei (echivalentul a aproximativ 301.920 euro) erau acordate şi banii erau încasaţi de Tamaş, inculpaţii Soare Angela-Delia, Soare Radu şi Pop Crinela-Cătălina nu mai finalizau vânzările, iar firmele pe care le reprezentau intrau în insolvenţă sau în faliment.
De asemenea, în perioada mai-decembrie 2008, Tamaş, în calitate de administrator al SC Ardeleana SA Alba Iulia, şi-a însuşit nejustificat suma de 4.258.491,89 lei din patrimoniul societăţii.
Banca Comercială Română s-a constituit parte civilă cu suma de 116.901.866,66 lei reprezentând prejudiciul efectiv produs şi beneficiul nerealizat.
Expert Insolvenţă SPRL Hunedoara, în calitate de administrator judiciar al SC Ardeleana SA Alba Iulia, a comunicat că se constituie parte civilă cu 2.047.292,48 lei reprezentând prejudiciul efectiv produs de Tamaş prin însuşirea sumelor de bani din patrimoniul societăţii.
În vederea recuperării pagubei create, procurorii au instituit sechestru asigurător asupra unor clădiri şi terenuri aparţinând lui Tamaş şi SC Ardeleana SA.
În mai 2011, procurorii anticorupţie au dispus reţinerea Doinei Scutea, iar apoi Curtea de Apel Alba Iulia a dispus obligarea de a nu părăsi ţara pe un termen de 30 de zile.
Citeşte şi:
Decanul Baroului Alba, reţinut după ce a ajutat un om de afaceri să comită infracţiuni economice
În 1 aprilie 2011, la solicitarea procurilor anticorupţie, Curtea de Apel Alba Iulia a dispus arestarea preventivă în lipsă a lui Tamaş.
Scutea a mai fost trimisă în judecată de procurorii Serviciului Teritorial Alba Iulia al DNA, în 31 ianuarie 2011, în alt dosar.
Citește pe alephnews.ro: Sectorul tech e „zguduit” de prezența lui Elon Musk. Ce impact are noua Administrație Trump asupra marilor companii
Citește pe www.zf.ro: Încă o insolvenţă zguduie piaţa: Unul dintre cele mai cunoscute branduri româneşti a cedat şi a intrat în insolvenţă
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Israelul a distrus o facilitate nucleară iraniană. Aceasta era considerată inactivă după închiderea oficială din 2003
Încă o insolvenţă zguduie piaţa: Unul dintre cele mai cunoscute branduri româneşti a cedat şi a intrat în insolvenţă
Povestea româncei care a creat una dintre cele mai importante afaceri româneşti, cu care a devenit şi miliardară in euro
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
S-a despărțit cuplul anului din tenisul mondial. Gestul rusoaicei Anna Kalinskaya, după ce Jannik Sinner a dat o declarație ciudată despre relația lor
PROSPORT.RO
Regina Întunericului rupe tăcerea, la o zi după înmormântarea secretă a lui Prigoană: 'Nu și-a dorit să fie văzut mort!'
CANCAN.RO
Cât a plătit acest bucureștean, în localul lui Mugur Mihăiescu, pentru un singur ou ochi și o porție de mămăligă, cu brânză și smântână
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 10:01
Tomac, după nominalizarea lui Marco Rubio secretar de stat SUA: adoptă linia „pace prin putere”
-
astăzi, 09:53
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 997. Sprijinul bugetar extern al Ucrainei depăşeşte 100 de miliarde de dolari de la începutul războiului / Companii din Kazahstan furnizează echipamente de război electronic Rusiei, în ciuda sancţiunilor