Omul de afaceri Florin Măran şi alte cinci persoane, reţinuţi de DNA în dosarul de evaziune fiscală

Omul de afaceri timişorean Florin Măran şi alte cinci persoane au fost reţinuţi, în noaptea de marţi spre miercuri, de procurorii DNA, pentru evaziune fiscală, spălare de bani şi aderare la grup infracţional, în urma percheziţiilor din Bucureşti şi judeţele Timiş, Mehedinţi, Olt, Argeş şi Iaşi.

Urmărește
1672 afișări
Imaginea articolului Omul de afaceri Florin Măran şi alte cinci persoane, reţinuţi de DNA în dosarul de evaziune fiscală

Omul de afaceri Florin Măran şi alte cinci persoane, reţinuţi de DNA în dosarul de evaziune fiscală (Imagine: Shutterstock)

Mai multe persoane, între care şi omul de afaceri Florin Măran, au fost duse, marţi, la audieri, la sediul DNA Timişoara, în urma percheziţiilor din Bucureşti şi cinci judeţele, într-un caz de evaziune fiscală şi spălare de bani, transmite corespondentul MEDIAFAX.

După mai multe ore de audieri, Florin Măran şi alte cinci persoane au fost reţinuţi pentru 24 de ore de procurorii anticorupţie, pentru evaziune fiscală, spălare de bani şi aderare la grup infracţional organizat.

TITLURILE ZILEI

Cei şase urmează să fie prezentaţi, miercuri, instanţei cu propunere de arestare preventivă.

Procurorii DNA Timişoara au făcut, marţi, 37 de percheziţii în Bucureşti şi în judeţele Timiş, Mehedinţi, Olt, Argeş şi Iaşi, într-un dosar penal de evaziune fiscală, spălare de bani şi aderare la un grup infracţional organizat.

În judeţul Timiş percheziţiile au avut loc în mai multe localităţi din zona Lugoj şi Făget, dar şi la locuinţa omului de afaceri Florin Măran din localitatea Dumbrăviţa, precum şi la firme deţinute de acesta. Florin Măran deţine firmele Tehnocer şi Dateco.

Potrivit unor surse judiciare, percheziţiile din Mehedinţi au avut loc în Strehaia, la persoane suspectate că ar fi falsificat facturi pentru oameni de afaceri.

Potrivit unor documente ale anchetatorilor obţinute de MEDIAFAX, în perioada 2010-2012, firma SC Tehnocer SRL, la care Florin Măran este asociat şi administrator, ar fi înregistrat facturi false emise de mai multe societăţi comerciale cu sedii în Mehedinţi, Iaşi, Botoşani şi Hunedoara, care cuprindeau date nereale privind livrarea de diferite bunuri şi servicii. Acest fapt a determinat diminuarea profitului obţinut de firmele lui Măran şi implicit a impozitului pe profit datorat statului, pe de o parte, iar pe de altă parte a fost mărită artificial TVA deductibilă.

O parte din aceste aşa-zise tranzacţii au fost înregistrate în documentele depuse de către firmele furnizoare la Administraţia Financiară şi "există indicii rezonabile potrivit cărora şi acestea sunt fictive, că s-au realizat doar pentru deducerea de TVA de către cumpărător şi că sumele ce fac obiectul acestor tranzacţii fictive au fost însuşite de reprezentanţii societăţilor implicate în aceste operaţiuni economice", se arăta în documentul citat.

Totodată, conform sursei citate, o parte din bani, reprezentând contravaloarea facturilor fictive, au fost plătiţi din conturile firmei lui Florin Măran prin virament bancar către reprezentanţii legali ai firmelor furnizoare, cu drept de semnătură în bancă. Aceştia, după ce ridicau banii, îşi însuşeau o parte din sumă, iar restul o transferau fie direct, fie prin transfer bancar, furnizorilor de facturi falsificate.

În urma unei inspecţii fiscale făcute de reprezentanţii ANAF, s-a constatat că au avut astfel loc mai multe operaţiuni comerciale frauduloase şi a fost calculat un prejudiciu cauzat statului român de 14.724.026 de lei, din care 8.068.947 de lei - TVA şi 5.445.208 de lei - impozit pe profit.

Potrivit documentului citat, ulterior, un specialist din cadrul DNA a stabilit că, din prejudiciul cuprins în actul de verificare întocmit de ANAF, suma de 7.542.268,97 lei, din care TVA de 5.167.814,78 lei şi impozit pe profit de 2.374.454,19 lei, reprezintă prejudiciul cauzat bugetului statului prin evaziune fiscală, prin facturile falsificate. Totodată, reprezentantul DNA a stabilit că operaţiunile frauduloase ar fi fost făcute doar cu o parte din firmele pe care ANAF le-a găsit implicate în acest caz.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici