Omul de afaceri grec Ioannis Papalekas, acuzat de complicitate la delapidare în dosarul SIF - surse

Omul de afaceri grec Ioannis Papalekas a fost pus oficial sub acuzare de DIICOT, pentru complicitate la delapidare în dosarul SIF, în care au fost arestaţi şeful SIF Banat-Crişana, Dragoş Bîlteanu, şi Najib El Lakis, membru în CA al societăţii, au declarat miercuri, pentru MEDIAFAX, surse judiciare.

Urmărește
1301 afișări
Imaginea articolului Omul de afaceri grec Ioannis Papalekas, acuzat de complicitate la delapidare în dosarul SIF - surse

Omul de afaceri grec Ioannis Papalekas (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

Potrivit surselor citate, Papalekas a venit marţi la sediul central al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT), unde anchetatorii i-au adus la cunoştinţă acuzaţia în dosarul SIF, respectiv cea de complicitate la delapidare.

Omul de afaceri a dat o declaraţie în dosar, iar miercuri a revenit în faţa anchetatorilor, pentru a depune mai multe înscrisuri în apărarea sa, au mai spus aceleaşi surse.

Ioannis Papalekas controlează compania Globalworth, care a preluat de la omul de afaceri Raul Doicescu clădirea de birouri UniCredit HQ din zona Piaţa Presei, unde îşi are sediul banca UniCredit Ţiriac, tranzacţia, de 43 milioane euro, fiind avizată de Consiliul Concurenţei.

Papalekas este considerat unul dintre cei mai activi investitori imobiliari din România în ultimii ani.

Şeful SIF Banat-Crişana, Dragoş Bîlteanu, şi Najib El Lakis, membru în Consiliul de Administraţie al societăţii, au fost arestaţi preventiv în 10 decembrie, în dosarul privind manipularea pieţei de capital şi delapidarea societăţilor de investiţii financiare, alte trei persoane fiind cercetate sub control judiciar.

Tribunalul Bucureşti a emis mandate de arestare preventivă pentru 30 de zile pentru Dragoş Bîlteanu, preşedinte al Consiliului şi director general al SIF Banat-Crişana şi Najib El Lakis, membru în Consiliul de Administraţie al SIF Banat-Crişana.

De asemenea, instanţa a decis cercetarea sub control judiciar a celorlalte trei persoane care fuseseră reţinute în acest dosar - Adrian Victor Prodan, avocatul Nicolae Mergeani, membri în Consiliul Reprezentanţilor Acţionarilor SIF Muntenia şi Stere Gardan.

Decizia Tribunalului Bucureşti nu este definitivă, putând fi contestată la Curtea de Apel Timiş.

Dragoş Bîlteanu - preşedinte al Consiliului şi director general al SIF Banat-Crişana, Najib El Lakis - membru în Consiliul de Administraţie al SIF Banat-Crişana, Adrian Victor Prodan, avocatul Nicolae Mergeani, membri în Consiliului Reprezentanţilor Acţionarilor SIF Muntenia, şi Stere Gardan fuseseră reţinuţi de procurorii DIICOT, care au audiat, în acest caz, 25 de persoane suspectate că ar fi delapidat patrimoniul SIF Banat-Crişana (SIF1) şi SIF Muntenia (SIF4), de unde au transferat bani prin intermediul unor offshore-uri, dar şi că s-ar fi implicat în operaţiuni de manipulare a pieţei de capital.

Potrivit DIICOT, în perioada 2012-2014, membrii grupării au constituit un grup infracţional care urmărea obţinerea de sume de bani de la SIF Banat Crişana SA şi SIF Muntenia SA Bucuresti, prin delapidarea acestora (în modalitatea însuşirii/traficării). Ulterior, banii au fost transferaţi prin intermediul mai multor offshore-uri, controlate tot de către membrii grupului în mod direct sau prin persoane interpuse, în vederea reciclării, pentru a ascunde provenienţa acestora.

"În acest scop, aceştia au folosit persoane juridice nerezidente, precum şi persoane juridice de naţionalitate română, la care asociaţi au fost avocaţi care au deţinut pentru aceştia acţiunile SIF 1, asigurându-le sustragerea de la o eventuală decizie de concertare în condiţiile art. 2861 din Legea 297/2004, precum şi disimularea originii ilicite a sumelor de bani, obţinute prin delapidare", a precizat DIICOT, într-un comunicat de presă.

De asemenea, există suspiciuni că membrii grupării s-au implicat şi în operaţiuni de manipulare a pieţei de capital, prin realizarea mai multor tranzacţii în datele de 12, 13 şi 16 septembrie 2013, în cadrul Bursei de Valori Bucureşti.

Anchetatorii spun că mecanismele bursiere au fost grav afectate, întrucât operaţiunile au vizat majorarea artificială a preţului acţiunilor SIF Banat - Crişana SA până la un nivel semnificativ mai mare decât cel de pe piaţa principală, dând astfel semnale false cu privire la cererea şi preţul instrumentelor financiare, pentru ca, după operaţiunile de pe piaţa "deal", preţul acţiunilor în cauză să revină la nivelurile iniţiale.

Beneficiarii acestor operaţiuni ar fi fost liderii grupării, care şi-au consolidat poziţia în interiorul SIF Banat Crişana SA, prin deţinerile directe/indirecte peste limita impusă de art. 2861 din Legea 297/2004.

Vicepreşedintele responsabil de piaţa de capital la Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), Mircea Ursache, a declarat, pentru MEDIAFAX, că ASF a sesizat autorităţile în legătură cu anumite tranzacţii derulate în septembrie 2013 cu acţiunile SIF Banat-Crişana.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici