- Home
- Social
- PLOIEŞTI, (24.09.2015, 18:44)
- Daciana Ilie
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Omul de afaceri Ovidiu Semenescu, reţinut, după ce a fost audiat la DNA Ploieşti în dosarul vizând compania Apa Nova
Omul de afaceri Ovidiu Semenescu a fost reţinut, joi seară, pentru trafic şi cumpărare de influenţă, după ce a fost adus la sediul DNA Ploieşti, pentru a fi audiat în calitate de suspect în dosarul de corupţie în care este implicată compania Apa Nova, informează Direcţia Naţională Anticorupţie.
Urmărește
1401 afișări
Omul de afaceri Ovidiu Semenescu, dus la audieri la DNA Ploieşti în dosarul vizând compania Apa Nova
UPDATE 20:25 - Omul de afaceri Ovidiu Semenescu a fost reţinut
Omul de afaceri Ovidiu Semenescu, adus, joi după-amiază, la sediul DNA Ploieşti, pentru a fi audiat în calitate de suspect în dosarul de corupţie în care este implicată compania Apa Nova, a fost reţinut pentru trafic şi cumpărare de influenţă, informează Direcţia Naţională Anticorupţie.
Potrivit Serviciului Teritorial Ploieşti al DNA, procurorii anticorupţie au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi reţinerea pentru 24 de ore, joi seară, a lui Ovidiu Traian Semenescu, după ce, în cursul aceleiaşi seri, au fost reţinuţi şi Vlad Moisescu şi Costin Berevoianu.
ULTIMELE ȘTIRI
-
COVID a fost scăpat dintr-un laborator din China, potrivit FBI. Agenția nu a avut voie să-l informeze pe Biden
-
Ambulanţă implicată într-un accident grav pe DN 2, în Vrancea: o persoană a murit, mai multe sunt rănite/ Încă o persoană a murit
-
Incendiu într-o parcare din Sectorul 2 al Capitalei: Două maşini, afectate
-
România la limită: Deficit bugetar uriaş, pensii şi salarii îngheţate, taxe ridicate – Ce urmează?
Procurorii anticorupţie menţionează că Semenescu, administrator al unor societăţi comerciale şi reprezentant neoficial al unui grup de firme străin din care face parte şi SC Apa Nova SA la data faptelor, a fost reţinut pentru două infracţiuni de trafic de influenţă şi două infracţiuni de cumpărare de influenţă.
Conform sursei citate, Vlad Octavian Moisescu, aflat sub control judiciar în altă cauză, şi Costin Berevoianu, consilier personal al primarului general al Capitalei în perioada 2008 - 2015, au fost reţinuţi pentru trafic de influenţă.
Costin Berevoianu, Vlad Moisescu şi Ovidiu Semenescu au fost scoşi încătuşaţi, joi seară, din sediul DNA Ploieşti, ei urmând să îşi petreacă noaptea în arestul Poliţiei Judeţene Prahova, situat în municipiul Câmpina.
La ieşirea din sediul DNA, Berevoianu şi Moisescu au negat că ar fi făcut trafic de influenţă sau că ar fi luat bani pentru a-şi folosi influenţa în favoarea Apa Nova.
În acest context, întrebat cum explică faptul că este din nou audiat la DNA Ploieşti, Moisescu, cercetat sub control judiciar în dosarul de corupţie al primarului suspendat Andrei Chiliman, a răspuns: ”Aşa este la Ploieşti”.
Omul de afaceri Ovidiu Semenescu nu a făcut nicio declaraţie.
Citeşte şi: Costin Berevoianu şi Vlad Moisescu, REŢINUŢI de DNA Ploieşti pentru trafic de influenţă, după ce au fost audiaţi în dosarul în care este vizată Apa Nova
Procurorii arată că, în perioada 2008-2015, Semenescu, Moisescu şi Berevoianu şi-au traficat influenţa pe care o aveau la reprezentanţii unor instituţii publice din România (în principal, la Primăria Generală, Consiliul General ale municipiului Bucureşti, Primăria şi Consiliul Local ale Sectorului 1 Bucureşti) în beneficiul agenţilor economici care fac parte dintr-un grup de firme străin, obţinând în schimb de la reprezentanţii acestora sume importante de bani.
Plata banilor a fost ascunsă sub forma unor contracte încheiate cu societăţi aparţinând sau care sunt controlate de persoanele menţionate, contracte al căror obiect nu a fost prestat în realitate. Concret, în perioada respectivă, Ovidiu Semenescu, folosindu-se de relaţia preferenţială pe care o avea cu Vlad Moisescu, şi anume "ascendentul relaţional al acestuia din urmă la nivelul Primăriei şi Consilului Local al Sectorului 1 Bucureşti", a facilitat derularea activităţii specifice firmelor pe care le reprezenta, pe raza sectorului 1, cum ar fi încheierea unor contracte cu instituţiile publice, obţinerea unor avize, hotărâri de consiliu favorabile, evitarea luării unor măsuri nefavorabile.
Urmare a acestei înţelegeri, Moisescu a facilitat, în perioada respectivă, emiterea unor hotărâri de consiliu şi încheierea unor acte adiţionale, peste 11 la număr, prin asigurarea votului unor consilieri din cadrul Consiliului General, care vizau majorarea de tarife, finalizarea şi operarea staţiei de epurare Glina finanţată din fonduri europene, treceri de imobile în proprietatea SC Apa Nova SA, reabilitarea şi modernizarea fântânilor arteziene din municipiul Bucureşti etc.
Spre exemplu, arată procurorii anticorupţie, în perioada ianuarie - aprilie 2011, Vald Moisescu s-a asigurat că va fi aprobat un act adiţional la un contract de concesiune semnat de SC Apa Nova Bucureşti SA cu Primăria Municipiului Bucureşti, privind obţinerea, de către firma respectivă, a unor majorări extraordinare ale tarifului de alimentare cu apă, respectiv de canalizare, aspecte ce au permis operatorului bucureştean creşterea substanţială a veniturilor/profitului, de la cifra de afaceri netă - 493.644.646 lei, profit net - 85.732.079 lei în 2011, la cifra de afaceri netă 666.912.331 lei şi profitul net-118.135.449 lei în 2012.
"În acelaşi context, inculpatul Berevoianu Costin, în calitate de consilier al primarului general al capitalei, a susţinut din această poziţie interesele grupului de firme reprezentat neoficial de inculpatul Semenescu Ovidiu-Traian. Practic, în calitate de consilier al primarului, el a coordonat serviciile comunale de apă, canal, servicii în care era implicată şi compania SC Apa Nova SA. În schimbul influenţei exercitate, inculpaţii Moisescu Vlad-Octavian şi Berevoianu Costin au primit de la grupul de firme reprezentat neoficial de inculpatul Semenescu Ovidiu Traian, diferite sume de bani sub paravanul unor contracte (spre exemplu, de consultanţă) încheiate în mod formal, fără ca obiectul lor să fie prestat în realitate", precizează DNA în comunicatul citat.
În cazul lui Moisescu, adaugă DNA, caracterul fictiv al contractelor a rezultat şi din faptul că unele plăţi erau efectuate înaintea semnării contractului, unele contracte erau semnate de persoane care nu aveau calitate în firmă, erau efectuate plăţi la o zi după încheierea contractului sau fără existenţa vreunui astfel de document, au existat contracte semnate după efectuarea plăţii.
"Pe de altă parte, pentru intervenţiile făcute în interesul grupului de firme pe care-l reprezenta neoficial, inculpatul Semenescu Ovidiu Traian a încasat diferite sume de bani în trei modalităţi directe de plată încheierea unor contracte de consultanţă, încheierea unor contracte privind activităţi de promovare a imaginii în domeniul sportului, încheierea unor contracte de publicitate prin intermediul unei companii achiziţionate de inculpat special pentru a crea încă un mod de scurgere a banilor din SC Apanova SA şi celelalte companii din grup, sub forma unor acţiuni de promovare. Ca un exemplu elocvent precizăm că, la fiecare aprobare de către Consiliul General al Municipiului Bucureşti a actelor adiţionale la contractul de concesiune care stăteau la baza majorărilor de tarif, se efectuau plăţi către societăţi controlate de către inculpatul Semenescu Ovidiu Traian", mai notează procurorii.
Potrivit DNA, celor trei inculpaţi li s-a adus la cunoştinţă calitatea procesuală, urmând ca vineri să fie prezentaţi Tribunalului Prahova cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.
În cauză, procurorii au beneficiat de sprijinul Serviciului Român de Informaţii.
Joi după-amiază, la intrarea în sediul DNA Ploieşti, Ovidiu Semenescu nu a făcut nicio declaraţie.
Citeşte şi: Procurorii DNA Ploieşti ridică documente într-un caz de trafic de influenţă şi cumpărare de influenţă la Apa Nova. Companie: Documentele cerute de DNA sunt contracte comerciale cu subantreprenori
La DNA Ploieşti au fost audiaţi, timp de câteva ore, şi fostul trezorier al PNL Vlad Moisescu şi fostul consilier al lui Sorin Oprescu Costin Berevoianu.
Procurorii DNA Ploieşti au ridicat, joi, documente de la Apa Nova, Primăria Sectorului 1 şi Primăria Capitalei, într-un dosar care vizează fapte de corupţie ce ar fi fost comise de persoane din conducerea societăţii, printre cei vizaţi în acest caz fiind şi fostul şef al Regiei de Apă-Canal a Capitalei Costin Berevoianu, declarau surse judiciare.
De asemenea, procurorii DNA Ploieşti au făcut, joi, percheziţii şi la cinci locuinţe şi sedii de firme care au legătură cu faptele vizate.
Directorul general adjunct al Apa Nova, Epsică Chiru, declara că procurorii DNA au cerut ”anumite contracte pentru perioada 2008-2015” şi adăuga, referitor la contractul de concesiune pentru servicii de furnizare apă şi canalizare în Bucureşti, că acesta a fost ”făcut în toată transparenţa”.
”În ceea ce ne priveşte nu am fost anunţaţi în legătură cu nicio audiere a vreunei persoane din cadrul Apa Nova Bucureşti. Nu se fac verificări în birouri, domnii au fost invitaţi într-una din sălile de întâlniri din sediu şi aşteaptă să li se pună la dispoziţie documentele”, a afirmat Epsică Chiru.
Întrebat dacă fostul şef al Regiei de Apă-Canal a Capitalei Costin Berevoianu are legătură cu contractul de concesiune apă-canal, el a răspuns: ”A fost un contract de concesiune care a fost făcut în toată transparenţa, sub consultanţa International Finance Corporation, care face parte din grupul Băncii Mondiale”.
Epsică Chiru a precizat că Berevoianu a fost directorul general al predecesorului Apa Nova, respectiv Regia Generală de Apă Bucureşti, şi care la vremea respectivă a fost alături de persoane din conducerea municipiului Bucureşti în Comitetul de pilotaj.
De asemenea, întrebat dacă în ultimii opt ani Berevoianu a mai avut legătură cu Apa Nova, el a spus: ”Din câte ştiu eu, numai dacă presupunem o legătură ipotetică, în sensul că dânsul a fost consilierul primarului general pentru probleme de utilităţi publice, Apa Nova fiind una dintre utilităţile publice din Bucureşti”.
Citeşte şi: DECLARAŢIA DE AVERE a fostului consilier al lui Sorin Oprescu: Costin Berevoianu are 13 terenuri, 11 locuinţe, trei firme, un ponton şi acţiuni de peste 350.000 de lei
Costin Berevoianu a fost şef al Regiei de apă-canal a Capitalei înainte de concesionarea acestui serviciu către compania franceză Veolia, iar ulterior a fost consilier al primarului general Sorin Oprescu şi reprezentant în Consiliul de Administraţie al RADET.
După concesionarea serviciilor de apă şi canal, Berevoianu a ocupat funcţii de conducere în cadrul Apa Nova.
Vlad Moisescu este cercetat în dosarul primarului suspendat al Sectorului 1, Andrei Chiliman, aflat sub control judiciar, privind atribuirea preferenţială de lucrări unor firme de la care aceştia ar fi primit "comisioane" de 10% din valoarea contractelor încheiate. În acest caz mai sunt cercetaţi consiliera personală a lui Chiliman, Ioana Costescu, şi consilierul local al Sectorului 1 Ion Brad.
Compania Apa Nova face parte din grupul Veolia şi furnizează servicii de alimentare cu apă şi canalizare în Bucureşti şi în alte oraşe mari din ţară, între care municipiul Ploieşti.
Apa Nova a încheiat, în anul 2000, un contract de concesiune pentru servicii de furnizare apă şi canalizare în municipiul Bucureşti, contract valabil pe o perioadă de 25 de ani.
Potrivit site-ului companiei, acţionarii societăţii Apa Nova Bucureşti sunt Municipiul Bucureşti, care deţine 16,31% din capitalul societăţii, Veolia Eau-Compagnie Générale Des Eaux, cu 73,69%, şi salariaţii societăţii, prin Asociaţia ESOP, cu 10%.
Citește pe alephnews.ro: Finlanda și Estonia lansează patrule navale în urma suspiciunii de sabotaj rusesc în cazul Estlink 2. Rutte: „NATO va spori prezența în Marea Baltică”
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Citește și: Costin Berevoianu, Vlad Moisescu şi Ovidiu Semenescu, REŢINUŢI de DNA Ploieşti pentru trafic de influenţă, după ce au fost audiaţi în dosarul vizând Apa Nova
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Drumul spre distracția de Revelion e aglomerat: Rute alternative și sfaturi esențiale pentru un drum sigur spre munte
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
De la anul „ultra-bogaţilor”, la cel în care trebuie să ne confruntăm cu consecinţele deceniilor de acumulări de datorii. Ce s-ar putea întâmpla în 2025?
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
PROSPORT.RO
Ce a putut să scrie o tânără pe salata boeuf, de Crăciun? Au râs cu lacrimi când au văzut mesajul genial
CANCAN.RO
Cristina Demetrescu ne spune care sunt cele 2 zodii care își vor schimba radical viața în 2025
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 15:13
-
astăzi, 15:11
Marcel Ciolacu: Guvernul României este solidar cu poporul azer