Omul de afaceri sucevean Severin Tcaciuc, reţinut

Omul de afaceri sucevean Severin Tcaciuc, condamnat în lipsă în România la şase ani de detenţie, a fost iar reţinut în vederea extrădării din Austria, pe numele său fiind emise trei mandate de executare a pedepsei pentru insultă, furt şi pentru agresarea unui poliţist aflat în exerciţiul funcţiunii.

Urmărește
114 afișări
Imaginea articolului Omul de afaceri sucevean Severin Tcaciuc, reţinut

Omul de afaceri sucevean Severin Tcaciuc, reţinut (Imagine: Mediafax Foto)

Ambasadoarea României la Viena, Silvia Davidoiu, a declarat, pentru MEDIAFAX, că Ambasada a aflat această informaţie în cursul dimineţii de miercuri, autorităţile austriece nefăcând deocamdată o informare oficială pe această temă.

Tcaciuc se află în prezent în custodia autorităţilor austriece.

Oficialul român a spus că în cazul Tcaciuc, fiind urmărit de Interpol, toate procedurile tehnice vor fi efectuate prin intermediul Biroului Interopol din România.

Potrivit sursei citate, în săptămânile precedente, Severin Tcaciuc s-a interesat la Consulatul românesc de la Viena, în legătură cu modul de obţinere a unor servicii consulare, el beneficiind de acest drept precum orice cetăţean român.

Omul de afaceri Severin Tcaciuc a părăsit România în 28 februarie 2003, prin Vama Borş, cu aproximativ trei ore înainte ca poliţiştii suceveni să transmită solicitarea de interzicere a ieşirii din ţară. După scandalul provocat de plecarea lui Tcaciuc din ţară, şefii Poliţiei sucevene au fost sancţionaţi.

Suceveanul Tcaciuc a fost cercetat în mai multe dosare pentru mai multe infracţiuni economico-financiare. El a fost arestat la sfîrşitul lui mai 2001 şi eliberat din arest la începutul lunii decembrie a aceluiaşi an.

De la prima arestare, Tcaciuc a fost pus în liberate de mai multe ori de instanţele sucevene, însă de fiecare dată Parchetul Curţii de Apel Suceava emitea un nou mandat de arestare pe numele lui, în dosare privind comiterea altor infracţiuni.

Comisarii Gărzii Financiare Suceava au constatat că firmele omului de afaceri sucevean Severin Tcaciuc au produs statului, în anii 2000-2001, un prejudiciu de peste 40 de miliarde de lei, ulterior Parchetul l-a deferit justiţiei.

După ce a plecat în Austria, Severin Tcaciuc a promis, în repetate rânduri, că se va întoarce în România pentru a se prezenta în faţa instanţei. Mai mult, el acordă regulat interviuri presei române şi trimite memorii în care acuză oameni politici pentru situaţia sa, după schimbarea de putere acuzaţiile îndreptându-se împotriva PSD şi mai ales a fostului preşedinte executiv al acestui partid, Octav Cozmâncă.

La sfârşitul anului 2004, Ministerul Federal al Justiţiei din Republica Austria a informat Ministerul român al Justiţiei că Severin Tcaciuc a fost arestat provizoriu, în 16 noiembrie 2004, în vederea extrădării în România, dar autorităţile judiciare austriece l-au pus ulterior pe Tcaciuc în libertate sub supraveghere.

Autorităţile române au înaintat câteva cereri de extrădare, dar niciuna din ele nu a avut succes.

Prima cerere de extrădare a fost adresată de Ministerul Justiţiei autorităţilor austriece în 2 decembrie 2004, fiind formulată în vederea executării unei condamnări la doi ani închisoare. Tcaciuc primise această pedeapsă printr-o sentinţă penală pronunţată în 2003, de Judecătoria Suceava. Sentinţa a rămas definitivă printr-o decizie penală pronunţată de Tribunalul Suceava, Tcaciuc fiind găsit vinovat de furt calificat.

În 6 decembrie 2004, Ministerul Justiţiei a transmis o a doua cerere de extrădare, pentru executarea unei alte pedepse de doi ani închisoare. Condamnarea este cuprinsă într-o sentinţă penală pronunţată de Judecătoria Bistriţa şi rămasă definitivă printr-o decizie penală din 2004, a Curţii de Apel Cluj. Prin această sentinţă, Severin Tcaciuc a fost găsit vinovat de ultraj şi condamnat la doi ani de închisoare.

Ministerul Justiţiei a mai transmis autorităţilor austriece, în 2005, o altă cerere de extrădare a lui Tcaciuc Severin, pentru a-l încarcera pe omul de afaceri, condamnat de patru ori la închisoare, în România, pentru ultraj, furt calificat şi alte infracţiuni de evaziune fiscală.

Ultima cerere de extrădare a lui Severin Tcaciuc datează din 7 iunie 2006 şi a fost transmisă de Ministerul Justiţiei în baza solicitării Curţii de Apel Târgu Mureş, privind un dosar în care suceveanul este acuzat de evaziune fiscală şi instigare la evaziune fiscală.

Între timp, Severin Tcaciuc a fost pus în libertate de autorităţile austriece, însă şi instanţele române au finalizat unele procese ale acestuia.

El s-a interesat recent la Consulatul de la Viena de anumite proceduri privind plecarea din Austria, susţin surse judiciare.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici