ONG-uri: Descentralizarea dă autorităţilor locale putere absolută privind mediul şi patrimoniul

Reprezentanţii mai multor ONG-uri susţin că, prin forma actuală a proiectului descentralizării, autorităţile administraţiei locale vor avea "putere absolută" în domeniile mediului şi patrimoniului, controlul asupra activităţii fiind imposibil.

Urmărește
896 afișări
Imaginea articolului ONG-uri: Descentralizarea dă autorităţilor locale putere absolută privind mediul şi patrimoniul

ONG-uri: Descentralizarea dă autorităţilor locale putere absolută privind mediul şi patrimoniul (Imagine: Petre Bitoiu/Mediafax Foto)

Coaliţia pentru Mediu, din care fac parte peste 70 de ONG-uri, a anunţat, miercuri, că, dacă proiectul va rămâne în această variantă, va face o sesizare la Guvernul României pentru a opri acest proiect şi va sesiza şi Comisia Europeană.

"Autorităţile locale vor putea demola clădiri de patrimoniu sau vor face proiecte prin care normele de mediu vor fi afectate şi, atâta timp cât autorizaţiile şi avizele necesare vor fi emise tot de ele, nu se va putea face nimic. Dacă se încalcă legea, instituţia de control care ar trebui să reclame astfel de abateri de la lege ar fi tot în subordinea autorităţii care a făcut greşeala", a declarat Dan Trifu, vicepreşedintele Eco-Civica.

Atribuţiile Ministerului Culturii de avizare a intervenţiilor asupra monumentelor istorice şi a zonelor istorice sunt transferate direcţiilor judeţene pentru cultură, care vor fi în subordinea consiliilor judeţene.

"Este evident ca directiile judeţene nu vor contrazice proiectele consiliilor judeţene în subordinea cărora se află", arată Coliţia pentru Mediu.

De asemenea, agenţiile judeţene de protecţia mediului trec în subordinea consiliilor judeţene, "deci nu îşi vor exercita corect funcţia de avizare a proiectelor avansate de administraţiile locale în subordinea cărora se află".

"De exemplu, Primăria Capitalei iniţiază un proiect, al cărei beneficiar este tot ea. Practic, primăria îşi va acorda singură avizul de mediu, avizul de la cultură şi autorizaţia de construcţie. Nu va mai exista niciun fel de control. Autoritatea locală va avea putere absolută", a declarat, Roxana Wring, preşedinte al Asociaţiei ProDoMo.

Ea a mai reclamat că nu există un studiu de impact pentru acest proiect de descentralizare. "De fapt, în expunerea de motive a acestui proiect de lege se arată că se promovează prosperitatea. Poate prosperitatea baronilor locali", a spus Wring.

Astfel, instituţiile care ar trebui să reclame eventuale probleme se vor afla în subordinea consiliilor judeţene şi vor avea un buget stabilit de aceste instituţii, dar şi directori numiţi politic, mai spun reprezentanţii ONG-urilor.

"Este clar că nu se vor reclama şi acuza singuri în astfel de cazuri. Se încurajează astfel corupţia şi abuzul", a mai arătat vicepresedintele Eco - Civica.

Reprezentanţii ONG-urilor au făcut referie la o directivă europeană aprobată în data de 9 octombrie ce priveşte evaluarea proiectelor de mediu, care, în expunerea de motive, precizează că agenţiile de mediu din anumite state nu sunt suficient de independente, recomandarea generală fiind cea pentru o mai mare independenţă, dar şi pentru evitarea conflictului de interese.

"Noi mergem în direcţia total opusă. Dacă legea va fi votată aşa, vom avea o lege care contravine unei directive europene. (...) Vom fi primii care vom sesiza Comisiei Europene acest lucru", a declarat Nicușor Dan

În susţinerea argumentelor lor, reprezentanţii societăţii civile au dat mai multe exemple de proiecte ale administraţiilor locale cărora Ministerul Culturii li s-a opus: blocul de 40 de metri înălţime ce urma să fie construit în spatele Palatului Ştirbei, din Calea Victoriei, clădirea cu o înălţime de 37 de metri ce urma să fie construită peste Banca Marmorosch Blank din strada Doamnei, clădirea de şapte etaje peste Casa Spiru Haret din strada Gheorghe Manu nr. 7 din Capitală şi PUZ-ului Peninsulei Constanţa.

Guvernul va aproba pe 14 noiembrie proiectul de bugetul pentru anul viitor şi proiectul de lege privind descentralizarea, urmând ca, foarte probabil pe 19 noiembrie, Executivul să îşi angajaze în Parlament răspunderea pentru descentralizare, a anunţat, miercuri, premierul Victor Ponta.

Potrivit proiectului, direcţiile judeţene pentru cultură şi patrimoniu, direcţiile judeţene pentru sport şi tineret, palatele copiilor sunt transferate la consiliile judeţene, în vreme ce cluburile copiilor şi cluburile sportive şcolare sunt transferate consiilor locale.

De asemenea, toate sălile şi grădinile de "spectacol cinematografic", în total 133, dar şi imobilele, aflate în domeniul privat al statului şi în administrarea Regiei Autonome de Distribuţie a Filmelor, "România Film", vor trece, libere de sarcini, în administrarea consiliilor locale comunale, orăşeneşti, municipale şi ale sectoarelor municipiului Bucureşti, după caz.

În proiectul descentralizării, se prevede că o cotă-parte de 50% din sumele colectate la Fondul Cultural Naţional / Fondul Cinematografic se face venit la bugetele judeţelor, cu destinaţia finanţării nerambursabile a programelor, proiectelor şi acţiunilor culturale.

Direcţiile judeţene pentru cultură şi patrimoniu vor avea dreptul, în condiţiile legii, de a concesiona, a da în folosinţă gratuită instituţiilor de utilitate publică sau a închiria monumentele istorice proprietate publică a statului.

Pe lângă Direcţiile judeţene pentru cultură şi patrimoniu se vor înfiinţa comisiile judeţene ale monumentelor istorice, ca organisme ştiinţifice de specialitate, fără personalitate juridică, cu rol consultativ în domeniu protejării monumentelor istorice.

De la bugetul de stat se alocă către bugetele locale o cotă de 70% din sumele încasate din redevenţele obţinute din concesionarea monumentelor istorice aflate pe teritoriul unităţilor administrativ-teritoriale respective.

"Angajarea directorilor generali sau, după caz, a directorilor aşezămintelor culturale şi a instituţiilor publice care funcţionează în subordinea autorităţilor administraţiei publice centrale, precum şi a directorilor generali sau, după caz, a directorilor aşezămintelor culturale care funcţionează în subordinea autorităţilor administraţiei publice locale se face pe baza susţinerii unui concurs de proiecte de management, câştigătorii urmând să încheie un contract de management, în conformitate cu prevederile legii", se arată în proiectul descentralizării.

Agenţiile judeţene pentru protecţia mediului, respectiv a municipiului Bucureşti, precum şi Filiala regională a Agenţiei Naţionale pentru Pescuit şi Acvacultură, sunt transferate consiliilor judeţene şi respectiv Consiliului General al Municipiului Bucureşti (CGMB).

Totodată, "titularul dreptului de administrare a plajelor cu destinaţie turistică este consiliul local pe a cărui rază teritorială se află", acestuia revenindu-i dreptul de administrare a lucrărilor de întreţinere şi ecologizare a plajelor.

De asemenea, direcţiile pentru agricultură, oficiile pentru studii pedologice şi agrochimice şi casele agronomului se reorganizează într-o singură structură a direcţiilor agricole, care trec în subordinea şi sub autoritatea consiliilor judeţene sau a CGMB.

Agenţiile judeţene pentru plăţi şi inspecţie socială şi a municipiului Bucureşti trec din subordinea Ministerului Muncii în cea a consiliilor judeţene sau CGMB, sub denumirea de Direcţiile judeţene pentru plata beneficiilor de asistenţă socială.

Direcţiile de sănătate, centrele judeţene de aparatură medicală, centrele de diagnostic şi tratament şi centrele medicale şi ambulatoriile de specialitate sunt reorganizate sub forma direcţiilor de sănătate publică sub autoritatea consiliilor judeţene sau CGMB, potrivit proiectului de lege.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici