Operaţia bebeluşului adus de la Giuleşti la Cluj înainte de incendiu s-a încheiat după zece ore

Operaţia băieţelului născut prematur, având o malformaţie congenitală cardiacă, şi adus la un spital din Cluj-Napoca de la Maternitatea Giuleşti, cu puţin timp înainte de izbucnirea incendiului de la Terapie Intensivă, s-a încheiat, vineri seară, intervenţia durând peste zece ore.

Urmărește
35 afișări
Imaginea articolului Operaţia bebeluşului adus de la Giuleşti la Cluj înainte de incendiu s-a încheiat după zece ore

Operaţia bebeluşului adus de la Giuleşti la Cluj înainte de incendiu s-a încheiat după zece ore (Imagine: Mediafax Foto)

Prefectul judeţului Cluj, Florin Stamatian, care este şi medic, a declarat, vineri seară, corespondentului MEDIAFAX, că a discutat cu doctorii de la Institutul Inimii, care i-au spus că micuţul Dragoş Matei a fost transferat la Secţia de Reanimare, urmând să fie ţinut sub supraveghere peste noapte.

"Am vorbit cu medicii de la Institutul Inimii şi ei mi-au spus că micuţul a fost operat, iar intervenţia a durat peste zece ore. Starea bebeluşului este stabilă şi a fost mutat la Secţia de Reanimare, unde va fi ţinut sub observaţie până dimineaţă", a spus Stamatian.

Intervenţia chirurgicală a început vineri, la ora 9.00.

Chirurgul Manuel Chira, specializat în chirurgie cardiovasculară, cel care l-a operaz pe micuţ, declara, corespondentului MEDIAFAX, înainte de intervenţie, că acesta suferă de o malformaţie congenitală cardiacă foarte complexă şi cu un risc foarte mare de deces.

"Diagnosticul este ventricol drept cu dublă cale de ieşire cu vase mari transpuse. Este o malformaţie congenitală cardiacă foarte complexă şi cu un risc foarte mare de deces în operaţie sau în evoluţia post operatorie imediată. Este o operaţie deosebit de dificilă, deosebit de lungă. Dacă nu ar fi operat, băieţelul nu ar fi trăit mai mult de trei-patru luni. Aşa mai are o şansă", afirma Chira.

Acesta preciza că malformaţia respectivă este destul de rară, motiv pentru care nu au fost efectuate decât câteva astfel de intervenţii pe an la nivel naţional.

"Riscul este foarte mare. E greu de apreciat care sunt şansele de reuşită ale unei astfel de intervenţii, când nu avem o cazuistică pe sute de cazuri. Este o malformaţie destul de rară. Se fac doar câteva astfel de operaţii pe an în România", sublinia chirurgul clujean.

Potrivit acestuia, băieţelul Dragoş Matei cântăreşte trei kilograme şi a fost adus, săptămâna trecută, la Cluj de la Maternitatea Giuleşti, de unde fusese externat cu câteva ore înaintea izbucnirii incendiului la secţia de Terapie Intensivă.

"Băieţelul a fost externat de la Maternitatea Giuleşti cu câteva ore înaintea izbucnirii incendiului de la secţia de Terapie Intensivă. S-a vorbit cu dr. Toma de la Giuleşti, iar micuţul a fost adus la Cluj, unde a fost internat, iniţial, la secţia de Neonatologie a Clinicii de Obstretică-Ginecologie nr. 1, unde a mai luat în greutate şi a ajuns la trei kilograme, apoi l-am preluat noi să-l operăm la Institutul Inimii", spunea Manuel Chira.

Cinci bebeluşi au murit în urma incendiului produs în 16 august, în Secţia de Terapie Intensivă prematuri. Alţi şase bebeluşi răniţi, printre care două perechi de gemeni, sunt internaţi din 16 august la Spitalul "Grigore Alexandrescu".

În acest caz a fost arestată, marţi, asistenta Florentina Cîrstea, de la Maternitatea Giuleşti. Procurorii susţin în propunerea de arestare preventivă că asistenta Florentina Cîrstea şi-a ignorat şi sfidat atribuţiile de serviciu când a lăsat nesupravegheat în mod nejustificat salonul de la Maternitatea Giuleşti şi a fost într-un alt salon şi la toaletă, moartea bebeluşilor fiind violentă.

Asistenta a formulat recurs, care se va judeca la Tribunalul Bucureşti.

Procurorii au început, miercuri, urmărirea penală faţă de Spitalul "Panait Sârbu" - Maternitatea Giuleşti, sacţiunile putând merge până la desfiinţarea unităţii sanitare, a anunţat Marius Iacob, şeful Secţiei Urmărire Penală şi Criminalistică din cadrul PICCJ.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici