Oprea cere sancţiuni după ce veteranii n-au putut arbora drapelul pe clădirea Primăriei Sf. Gheorghe

Ministrul Afacerilor Interne, Gabriel Oprea, solicită prefectului de Covasna să verifice respectarea legii şi să dispună sancţiuni, după ce, marţi, veteranii de război nu au fost lăsaţi de către reprezentanţii Primăriei Sfântu Gheorghe să arboreze drapelul naţional pe clădirea instituţiei.

Urmărește
19459 afișări
Imaginea articolului Oprea cere sancţiuni după ce veteranii n-au putut arbora drapelul pe clădirea Primăriei Sf. Gheorghe

Oprea cere sancţiuni după ce veteranii n-au putut arbora drapelul pe clădirea Primăriei Sf. Gheorghe (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)

Vicepremierul Gabriel Oprea a cerut prefectului judeţului Covasna, Sebastian Cucu, să ia toate măsurile legale la Primăria Sfântu Gheorghe, pentru a permite derularea acestui demers, şi să sancţioneze, conform legii, "o astfel de atitudine în faţa unei solicitări venite din partea unor veterani ai Armatei Române".

"În calitate de viceprim-ministru pentru securitate naţională şi de ministru al Afacerilor Interne, solicit Primăriei şi Consiliului Local din Sfântu Gheorghe să acţioneze în litera şi spiritul Constituţiei şi să arboreze drapelul naţional pe toate instituţiile publice locale. De asemenea, solicit Prefecturii să verifice, prin prisma atribuţiilor ce-i revin, respectarea legilor statului român de către Primăria şi Consiliul Local din Sfântu Gheorghe, inclusiv în privinţa incidentului semnalat astăzi în presă, când veteranii români nu au fost lăsaţi să arboreze drapelul naţional pe clădirea Primăriei din localitate", a declarat Oprea, citat într-un comunicat al MAI.

El mai apreciază că România este "un model de toleranţă şi de respectare a drepturilor minorităţilor, inclusiv şi mai ales în ceea ce priveşte relaţiile cu minoritatea maghiară" şi tocmai din acest motiv priveşte "cu maximă preocupare ceea ce se întâmplă la Sfântu Gheorghe", considerând că "refuzul oricărui ales local de a arbora drapelul naţional pe instituţia pe care o conduce reprezintă o provocare nejustificată la adresa tuturor cetăţenilor români, indiferent de etnie".

"În România, respectarea simbolurilor naţionale nu este opţională şi nu poate fi condiţionată nici de componenţa etnică a unei comunităţi şi nici de bunul plac al unor aleşi locali", a mai spus Oprea.

Acţiunea veteranilor de război din Armata României este o activitate desfăşurată în contextul în care Guvernul a declarat anul 2015 ca fiind Anul Veteranilor de Război, prin Hotărârea de Guvern numărul 164/2015.

Veteranii de război susţin că nu au fost lăsaţi, marţi, să arboreze drapelul românesc pe sediul Primăriei Sfântu Gheorghe, cu prilejul împlinirii a 71 de ani de când oraşul a fost eliberat de sub ocupaţie străină în timpul celui de-al doilea război mondial.

Evenimentul a fost marcat printr-o ceremonie militară şi religioasă în faţa Primariei Sfântu Gheorghe, unde ostaşii Armatei Române au arborat pe 8 septembrie 1944 tricolorul ca simbol al libertăţii.

Preşedintele Asociaţiei Veteranilor de Război Covasna, Ioachim Grigorescu, a spus că veteranii au intrat în primărie cu drapelul, însă nu au fost lăsaţi să îl arboreze.

Sfântu Gheorghe a fost primul oraş din Ardealul de Nord eliberat de sub ocupaţie străină de Armata Română, în 1944.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici