Oprea: Sesizarea Curţii de Conturi, încercare de compromitere a fostei conduceri a IICCMER

Fostul preşedinte al IICCMER Marius Oprea consideră că decizia Guvernului de a se adresa Curţii de Conturi după ce SGG a descoperit nereguli la institut este o încercare de compromitere, pentru a se camufla decizia de înlocuire a sa şi a avertizat că este dispus să dea în judecată Guvernul.

Urmărește
45 afișări
Imaginea articolului Oprea: Sesizarea Curţii de Conturi, încercare de compromitere a fostei conduceri a IICCMER

Oprea: Sesizarea Curţii de Conturi, încercare de compromitere a fostei conduceri a IICCMER (Imagine: Victor Ciupuliga/Publimedia)

Guvernul a sesizat Curtea de Conturi asupra activităţii foştilor directori PNL ai Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului (IICCMER), reclamând costuri nejustificate de conducere în deplasări externe, contracte de achiziţii nelegale, venituri neîncasate şi date lipsă în gestiune. În perioada 2009-1 martie 2010, conducerea institutului a fost asigurată de Marius Oprea (ca preşedinte), Lucia Hossu-Longin (secretar general ) şi Stejărel Olaru (director general), este precizat distinct în raportul de control. Institutul Național pentru Memoria Exilului Românesc a fost condus de către Dinu Zamfirescu.

"Este pur şi simplu o perdea de fum prin care ei încearcă să camufleze această decizie politică, pentru că schimbarea intempestivă a noastră a fost privită impopular de multe medii, dar şi un act de vendetă anunţat de domnul Tismăneanu cu o lună în urmă, pe blogul său", a declarat Oprea, duminică, pentru MEDIAFAX.

El a menţionat că, deşi a fost demis în week-end, chiar cu o zi înainte de a intra într-un concediu de o săptămână, s-a abţinut să dea Guvernul în judecată pentru a nu se interpreta că se agaţă de scaun.

"Având în vedere afirmaţiile publice anterioare ale domnului Tismăneanu, potrivit cărora întreg Aliotmanul nu se poate împiedica de un ciot, cât şi ameninţările anterioare cu acest control, răspund tot cu un vers din Scrisoarea a III-a, şi anume că eu îmi apără sărăcia şi nevoile şi neamul. Cu alte cuvinte, acum sunt dispus să dau în judecată Guvernul pentru calomnierea mea publică, voi contesta modul în care am fost demis, cât şi conţinutul acestui raport", a precizat Marius Oprea.

El a menţionat că majoritatea deplasărilor le-a făcut la invitaţia unor parteneri sau colocvii internaţionale, iar aceştia asigurau o parte din cheltuieli.

"O singură deplasare am făcut-o fără o invitaţie prealabilă, la Frankfurt, unde am purtat negocieri cu John Ross, director adjunct la Europa Liberă, pentru a achiziţiona la un preţ extreme de mic, practic numai costul manoperei, toate microfilmele din arhiva lor care se află la Institutul Hoover, de la Universitatea Stanford, SUA, şi care acum se află la institutul român", a susţinut fostul dircetor al IICCMER.

Referitor la acuzaţiile potrivit cărora nu a făcut şedinţe de consiliu, Oprea a invocat diverse probleme de sănătate ale unora dintre membri.

"Doina Cornea, Petre Mihai Băcanu şi Andrei Pleşu au fost bolnavi şi a fost foarte greu să reunim toţi membrii board-ului, dar am ţinut un contact permanent cu ei prin e-mail, nu am luat decizii de capul nostru privind liniile directoare ale institutului. După părerea mea este vorba doar de o răfuială personală a actualei conduceri, acest control fiind anunţat acum o lună de Vladimir Tismăneanu pe blogul lui", susţine Marius Oprea.

În opinia sa, demersul Guvernului "este doar o încercare de compromitere a fostei conduceri pentru a camufla caracterul politic al deciziei de înlocuire" a acesteia. Oprea consideră că performanţa realizată de echipa sa nu poate fi negată, ca şi recunoşterea de care se bucură acum institutul.

"Nu am depăşit bugetul, nu am cheltuit bani aiurea, dimpotrivă am atras foarte mari sume de bani la institut, de la Konrad Adenauer, ambasadele SUA şi Olandei la Bucureşti etc.", susţine el.

Marius Oprea afirmă că SGG trebuia să se ocupe de auditarea institutului, dar anul trecut nu s-a făcut niciun audit, control şi nici nu s-a primit vreo îndrumare.

"Noul Guvern ne-a lăsat cu totul şi cu totul de izbelişte. De unde să cunosc eu toate reglementările care se schimbă precum cămăşile la Guvern. De ce doamna Andreescu nu a binevoit să ne facă nici măcar o vizită vreodată? De ce atunci când le-am cerut unele îndrumări ni s-a spus că, citez, ei nu au nicio treabă cu noi. Ei doar ne dau bani. Nu am avut parte de nicio asistenţă din partea lor. Nu ne-au dat voie nici măcar să angajăm un achizitor şi ne-au lăsat fără bani pentru electricitate şi căldură în mijlocul iernii, în noiembrie şi decembrie", a relatat fostul preşedinte al IICCMER.

Întrebat dacă este dispus să returneze anumite sume de bani care ar fi considerat că au fost cheltuite nejustificat sau fără aprobare, Oprea a precizat că nu intenţionează să dea vreo sumă înapoi.

"Trebuia să mi-i impute atunci. Eu nici nu am de unde. Să se uite în declaraţia mea de avere. Sunt şomer şi nu am bani. De ce nu au făcut aceste observaţii la vremea respectivă?", s-a arătat contrariat Marius Oprea.

Acuzaţiile de ilegalitate sunt incluse într-un raport de control întocmit de inspectorii Secretariatului General al Guvernului (SGG) privind activitatea Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului (IICCMER) în 2009 şi primele două luni ale anului 2010, obţinut de MEDIAFAX.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici