Oprescu: Fuziunea RADET-ELCEN, în calendar. Urmează avizele unor ministere şi apoi HG

Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, a declarat, vineri, că fuziunea RADET-ELCEN este "în calendar", urmând consultarea Ministerelor Justiţiei şi Finanţelor, pentru avizele necesare, iar apoi aprobarea prin hotărâre de guvern.

Urmărește
524 afișări
Imaginea articolului Oprescu: Fuziunea RADET-ELCEN, în calendar. Urmează avizele unor ministere şi apoi HG

Sorin Oprescu (Imagine: Gabriel Petrescu/Mediafax Foto)

"Suntem în calendar. Ministrul Energiei a dat draftul la consultarea organelor legislative, mă refer la consultarea Ministerului Justiţiei, apoi a Ministerul Finanţelor, după care va intra în hotărâre de guvern", a spus Oprescu, răspunzând unei întrebări privind estimarea momentului în care RADET, distribuitorul de energie termică al Capitalei, va fuziona cu producătorul acesteia, ELCEN.

În ceea ce priveşte proiectul de hotărâre privind tariful pentru distribuţia energiei termice, care prevedea o majorare a acestuia, edilul a arătat că documentul respectiv a fost retras din dezbaterea publică deoarece nu era suficient fundamentat de către iniţiatorul său, respectiv RADET.

Oprescu a mai spus că aşteaptă fundamentarea efectivă a creşterii preţului, dar şi avizul Autorităţii Municipale de Reglementare a Serviciilor Publice (AMRSP) în privinţa majorării.

"În privina scumpirii preţului la gigacalorie, am făcut în fiecare an, timp de şase ani de zile, eforturi şi înţeleg să le fac şi în continuare împreună, cu Executivul, pentru a păstra aceeaşi proporţionalitate, adică 170 de lei să fie plătiţi sub formă de subvenţie de către PMB pentru cei 1,8 milioane de abonaţi", a mai spus primarul general.

Primarul Capitalei a adăugat că, în cazul în care avizul AMRSP va fi unul pozitiv creşterii preţului la distribuţia energiei termice, care ar scumpi şi gigacaloria, municipalitatea va suporta, prin subvenţie, majorarea de tarif pentru consumatorii casnici, care, astfel, nu vor plăti mai mult pentru căldură.

"Singurii care ar putea plăti mai mult pentru energia termică sunt consumatorii non-casnici", a mai spus Sorin Oprescu.

Proiectul de hotărâre privind aprobarea tarifelor de transport şi distribuţie a energiei termice a fost retras din dezbatere publică, în 26 august, de Sorin Oprescu, potrivit căruia nu este justificată o discuţie despre majorare ţinând cont că, în prezent, calendarul unificării ELCEN-RADET este în etapele finale.

"După analiza hotărârii de Consiliu iniţiată de RADET Bucureşti în urmă deciziei nr. 3506 a Autorităţii Naţionale de Reglementare a Energiei, Primarul General, Sorin Oprescu a decis retragerea din dezbaterea publică a proiectului de HCGMB privind aprobarea tarifelor de transport şi distribuţie a energiei termice livrată prin puncte termice urbane de transport pentru consumatorii cu puncte termice proprii şi a preţurilor locale medii de facturare a energiei termice pentru consumatorii non-casnici, practicate de RADET Bucureşti", s-a arătat într-un comunicat remis MEDIAFAX de Primăria Municipiului Bucureşti (PMB).

Potrivit sursei citate, primarul general Sorin Oprescu a constatat că proiectul supus dezbaterii publice nu a fost avizat de Autoritatea Publică de Reglementare a Serviciilor Publice, care, conform statutului, în conformitate cu art. 15, cap. 4, din HCGMB 339/2009, reglementează "stabilirea şi asigurarea aplicării unor politici de preţuri în domeniul serviciilor energetice pentru stimularea echilibrată a producţiei, transportului şi distribuţiei energiei".

În plus, a arătat municipalitatea, proiectul nu a fost supus unei analize a Consiliului Consultativ, care are în componenţa să specialişti în domeniul energetic.

Primarul general susţine că este cu atât mai oportună reconsiderarea acestui proiect de hotărâre a Consiliului General al Municipiului Bucureşti (CGMB), cu cât constituirea Sistemului Integrat de Producere, Transport, Distribuţie a Energiei Termice (SACET) este în ultima fază. "Ţinând cont că, la ora actuală, calendarul unificării dintre ELCEN şi RADET se află în etapele finale, nu este justificată o discuţie despre majorarea tarifului la transportul şi distribuţia energiei termice. În momentul în care va apărea o singură entitate, respectiv Sistemul Integrat de Producere, Transport, Distribuţie a Energiei Termice - SACET, toate neconcordanţele între deciziile autorităţilor naţionale şi ale celor locale vor dispărea. Municipalitatea va fi în măsură atunci să controleze tarifele, în beneficiul cetăţenilor", a declarat edilul, citat în comunicat.

În prezent, preţul gigacaloriei în Capitală este de 341 de lei, din care populaţia plăteşte circa 170 de lei, iar municipalitatea suportă, prin subvenţie de la bugetul local, 171,18 lei, adică peste 50% din cost. Subvenţia acordată de Primăria Municipiului Bucureşti pentru plata gigacaloriei a fost de 561,4 milioane de lei în 2011, de 526,8 milioane de lei în 2012 şi de 487 milioane de lei în 2013.

Proiectul privind aprobarea tarifelor de transport şi distribuţie a fost supus dezbaterii publice la propunerea RADET Bucureşti, care, la 14 martie, a primit avizul Autorităţii Naţionale de Reglementare Servicii Comunitare (ANRSC), obligatoriu pentru majorarea tarifelor. RADET a solicitat ANRSC majorarea tarifelor de transport şi distribuţie că urmare a creşterii tarifelor de producţie începând cu 1 ianuarie 2014, prin decizia nr 3506 din 27.11.2013 a Autorităţii Naţionale de Reglementare a Energiei (ANRE).

Conform proiectului, tariful pentru transportul şi distribuţia energiei termice în Capitală ar fi putut creşte cu 10,7% pentru consumatori casnici şi cu 21,41% pentru non-casnici.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici