Oprescu: Terasele neautorizate de pe terenul din Herăstrău care a revenit la PMB vor fi dezafectate

Terasele şi construcţiile amplasate pe terenul de şapte hectare din Herăstrău, care revin în proprietatea municipalităţii Capitalei, după decizia Curţii de Apel Bucureşti, vor fi inventariate şi cele care nu au autorizaţie vor fi dezafectate, a declarat, marţi, primarul Sorin Oprescu.

Urmărește
1376 afișări
Imaginea articolului Oprescu: Terasele neautorizate de pe terenul din Herăstrău care a revenit la PMB vor fi dezafectate

Oprescu: Terasele neautorizate de pe terenul din Herăstrău care a revenit la PMB vor fi dezafectate (Imagine: Bogdan Baraghin/Arhiva Mediafax Foto)

"Mulţumesc justiţiei! Astăzi s-a făcut dreptate! Este o decizie istorică, prima dată în ultimii 25 de ani. Cea mai mare victorie a Primăriei Municipiului Bucureşti. Prin decizia definitivă şi irevocabilă a instanţei, cele şapte hectare din parcul istoric Herăstrău revin bucureştenilor", a declarat primarul Capitalei, Sorin Oprescu.

El a menţionat că, în acest caz, completul de judecată a constatat nulitatea absolută a certificatului de atestare a dreptului de proprietate asupra terenurilor, emis de Ministerul Tineretului şi Sportului, precum şi nulitatea absolută a contractului de vânzare - cumpărare încheiat în data de 28iulie 2003, între SC BTT SA şi SC Domino 94 Impex SRL, cu privire la imobilul teren din Şoseaua Nordului 7-9, Sector 1.

"Pentru a fi foarte clar pentru toată lumea, prin decizia de astăzi a instanţei, cele şapte hectare de teren din Parcul Herăstrău revin în administrarea Primăriei Municipiului Bucureşti. Astfel, Patrimoniul Capitalei a fost reîntregit", a mai spus edilul.

Întrebat ce se întâmplă cu terasele din Herăstrău, construite în acea zonă, primarul Capitalei a precizat că acestea vor fi inventariate pentru a se vedea care au autorizaţie şi care nu, lucru care nu a putut fi făcut până acum, întrucât terenul nu era în proprietatea municipalităţii.

Oprescu a precizat că terasele şi construcţiile de pe acest teren, care sunt legale şi care îşi demonstrează utilitatea, vor rămâne acolo, iar celelalte, care nu au autorizaţie, vor fi dezafectate.

Primarul a mai adăugat că se va avea în vedere şi refacerea pe acest teren a obiectivelor folosite în trecut de bucureşteni, cum ar fi Clubul de yahting.

El a mai precizat că aşteaptă motivarea deciziei de la Curtea de Apel Bucureşti pentru ca municipalitatea să poată prelua în patrimoniu acest teren şi să fie făcute intabulările necesare.

Primarul Capitalei a amintit că, încă din anul 2009, Primăria Municipiului Bucureşti a intrat în proces alături de Clubul de Yachting Sportul Studenţesc, având calitatea de interveninent accesoriu, instanţa admiţând cererea Municipalităţii de a-şi apăra un teren care-i aparţine înca de pe vremea lui Carol I.

"Precizez că terenul în litigiu, la momentul emiterii Certificatului de atestare, era parte integrantă a Parcului Herăstrău – monument istoric, fiind domeniul public al Municipiului Bucureşti. Nu este pentru prima dată când, în calitate de ales al bucureştenilor, lupt pentru recuperarea patrimoniului oraşului. Anumite terenuri, pe care s-a construit ilegal, au fost redate spaţiului verde, prin dispoziţie de Primar general, conform legii 50/1991. Bucureştenii beneficiază de încă 30.000 de metri pătraţi de spaţiu verde, în parcurile din Administraţia Municipalităţii. Mai mult decât atât, am redat bucureştenilor peste 120.000 de metri pătraţi de spaţiu verde, în afara parcurilor Capitalei. Am obţinut acest spaţiu verde prin desfiinţarea, în şase ani, a circa 2.000 de construcţii civile, construite ilegal pe domeniul public", a mai spus Sorin Oprescu.

Şapte hectare de teren din Parcul Herăstrău revin în proprietatea municipalităţii Capitalei, după ce Curtea de Apel Bucureşti a decis să anuleze documentele prin care Biroul de Turism şi Tranzacţii SA (BTT) a primit un certificat de proprietate asupra terenului.

Astfel, Curtea de Apel Bucureşti a dat câştig de cauză Primăriei Capitalei şi Clubului Sportiv Studenţesc, în procesul în care aceştia reclamau faptul că cele şapte hectare de teren din Parcul Herăstrău au trecut în proprietatea privată, în mod ilegal, în urma unui ordin de ministru în anul 1999.

În urma analizării actelor depuse la dosar, judecătorii au constatat "nulitatea absolută a certificatului de atestare a dreptului de proprietate asupra terenurilor seria M 15 numărul 0053/ 22 decembrie 1999 emis de catre Ministerul Tineretului şi Sportului".

De asemenea, instanţa a constatat şi "nulitatea absolută a contractului de vânzare cumpărare autentificat sub nr. 2152/ 28 iulie 2003 de către notarul public Marincă Eugen încheiat între SC Biroul de Turism pentru Tineret SA şi SC Domino 94 Impex SRL cu privire la imobilul teren din Şoseaua Nordului numărul 7-9, sector 1".

În urma deciziei, cele şapte hectare de teren din Parcul Herăstrău vor reveni în administrarea municipalităţii.

Decizia CAB este irevocabilă.

În 1999, printr-un ordin al ministrului Tineretului şi Sportului de atunci, Crin Antonescu, Biroul de Turism şi Tranzacţii SA a primit un certificat de proprietate asupra terenului în suprafaţă de şapte hectare din Parcul Herăstrău.

În 2002, reprezentanţii Clubului de yahting sportiv Sportul Studenţesc au dat în judecată BTT şi Ministerul Tineretului şi Sportului.

La sfârşitul anului 2008 Tribunalul Bucureşti - Secţia a IV-a civilă a constatat nulitatea absolută a certificatului de atestare a dreptului de proprietate asupra terenurilor, emis de Ministerul Tineretului, precum şi nulitatea contractului de vânzare-cumpărare.

Ulterior, BTT şi SC Domino Impex SRL au făcut recurs. Din 2009, Primăria Municipiului Bucureşti a intrat în proces alături de Clubul de yahting Sportul Studenţesc, având calitatea de intervenient accesoriu.

În 2014, Tribunalul Bucureşti a respins acţiunea CSS şi Primăriei Capitalei.

"Respinge ca nefondat apelul formulat de apelantul reclamant Clubul Sportul Studenţesc. Respinge ca nefondată cererea de intervenţie accesorie formulată de intervenientul Municipiul Bucureşti prin Primarul General. Obligă apelantul reclamant la plata către intimatul pârât Biroul de Turism pentru Tineret SA a sumei de 48.626, 72 lei, reprezentând cheltuieli de judecată, şi la plata către intimatul intervenient accesoriu SC. Domino 94 Impex SRL a sumei de 100.800 lei, cu titlu de cheltuieli de judecată", a decis Tribunalul Bucureşti în 3 aprilie 2014.

Decizia tribunalului a fost contestată la Curtea de Apel Bucureşti.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici