Oprescu: Valoarea gigacaloriei rămâne neschimbată în această iarnă, cu excepţia a 2.800 de persoane

Valoarea gigacaloriei va rămâne în această iarnă la 170 de lei, cu excepţia a 2.800 de persoane cu venituri peste 1.500 de lei pe membru de familie, diferenţa între preţul real de 318 lei şi 170 de lei fiind suportată de municipalitate, a anunţat, joi, primarul general al Capitalei Sorin Oprescu.

Urmărește
616 afișări
Imaginea articolului Oprescu: Valoarea gigacaloriei rămâne neschimbată în această iarnă, cu excepţia a 2.800 de persoane

Oprescu: Valoarea gigacaloriei rămâne neschimbată în această iarnă, cu excepţia a 2.800 de persoane (Imagine: Catalina Filip/Mediafax Foto)

Edilul şef al Capitalei a spus că şi în această iarnă, probabil până în martie, diferenţa între valoarea preţului real, respectiv 318 lei, şi 170 de lei cât plăteşte populaţia, cu excepţia celor cu venituri mari, va fi suportat de către municipalitate.

Oprescu a mai spus că solicită Executivului să şteargă toate penalităţile "nedrepte" faţă de primării.

"Există datorii istorice din 1995, valoarea penalităţilor este variabilă, poate fi de opt miliarde sau de zece miliarde de lei. Nu am cerut o sumă fixă, aici trebuie expertize. Cerem Executivului ştergerea penalităţilor pentru a putea acorda ajutorul către populaţie", a precizat Oprescu.

Primarul Capitalei a adăugat că prin lege Guvernul ar trebui să aloce 320 de milioane de lei municipalităţii, dar această sumă nu a fost primită niciodată.

"Am primit cel mult o sută de milioane de lei în vremuri bune, în rest, 25, 47 de milioane de lei", a spus Oprescu.

Primarul Sorin Oprescu declara, în 19 septembrie, că preluarea CET-urilor de către municipalitate şi plata liniară ar putea ţine în frâu cheltuielile cu căldura, după eliminarea subvenţiei de la bugetul de stat pentru energia termică.

Bucureştenii plătesc din acest an mai mult pentru energia termică, preţul crescând de la 124 lei/Gcal la 169,88 lei/Gcal, inclusiv TVA. Majorarea a fost aprobată la sfârşitul lunii iulie de consilierii municipali.

Totodată, începând din august 2011 energia termică livrată populaţiei este facturată în tranşe lunare egale pe perioada unui an calendaristic. Plata facturilor de energie termică pentru încălzire se poate face în tranşe egale, însă numai cu acordul asociaţiilor de locatari sau de proprietari. Pentru cei care optează pentru plata în tranşe egale, achitarea se va face conform procedurii propuse de RADET şi avizate de Autoritatea Municipală de Reglementare a Serviciilor Publice.

Guvernul a eliminat subvenţia acoperită de la bugetul de stat pentru energia termică, începând cu iarna 2011-2012, iar primăriile vor decide dacă şi în ce condiţii vor acorda subvenţii din bugetele locale.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici