- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (24.03.2018, 06:00)
- Ana Obretin
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Video ORA Pământului 2018 | Lumina, stinsă simbolic în 180 de ţări, inclusiv România/ Cum s-a serbat în Bucureşti şi în ţară | GALERIE FOTO, VIDEO
Oameni din peste 7.000 de oraşe, din 180 de ţări, inclusiv România, vor stinge simbolic lumina sâmbătă, de la 20.30, timp de o oră - Ora Pământului, cea mai mare mişcare de mediu voluntară din toate timpurile. Lumina va fi stinsă, între 20.30 şi 21.30, la Palatul Cotroceni, Palatul Victoria, Casa Poporului şi în zeci de instituţii din ţară, precum şi la ambasadele româneşti.
Urmărește
8976 afișări
VEZI MAI JOS GALERIE FOTO
În 2018, în România, 25 de oraşe - Adjud, Arad, Aiud, Bacău, Braşov, Brăila, Bistriţa, Bucureşti, Buzău, Constanţa, Făgăraş, Drobeta Turnu Severin, Iaşi, Moineşti, Oradea, Oneşti, Panciu, Râmnicu Vâlcea, Reşiţa, Roman, Roşiorii de Vede, Satu Mare, Sibiu, Sighişoara, Tulcea, Turda, Vaslui, Vulcan - au anunţat organizarea unor activităţi cu ocazia Earth Hour, potrivit site-ului ora-pamantului.ro.
ULTIMELE ȘTIRI
-
O navă a Rusiei s-a scufundat în largul Spaniei în urma unei explozii. De ce analișii privesc accidentul cu suspiciune
-
Nou record al numărului de investitori activi la Bursa de Valori
-
Cum sărbătoresc europenii Crăciunul? Tradiţii unice şi fascinante din diferite culturi
-
Israelul vrea ca grupul rebel Houthi să fie desemnat organizaţie teroristă
Astfel, sâmbătă, în toată ţara vor avea loc mai multe evenimente şi activităţi organizate pentru a sărbători Ora Pământului, precum ture cu bicicletele, concerte în aer liber şi nu numai, lista acestora fiind actualizată constant pe ora-pamantului.ro şi pe pagina de Facebook WWF Romania.
Ora Pământului, la Bistriţa: Oamenii au produs energie verde, pedalând biciclete
Ora Pământului a fost sărbătorită la Bistriţa cu lampioane, tur pe biciclete şi specatcol de sunet şi lumină, bistriţenii fiind invitaţi să producă energie verde pedalând pe trei biciclete amplasate în centrul oraşului pentru a lumina zona, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Zeci de bistriţeni au sărbătorit Ora Pământului, cu tururi pe bicicletă în jurul oraşului, au instalat lampioane luminoase în zona centrală, au pedalat pe trei biciclete eco pentru a produce energie verde şi au urmărit un spectacol de sunet şi lumină.
Evenimentele organizate de Primăria Bistriţa pentru a marca Ora Pământului au debutat cu „spectacolul gulguţelor”, voluntarii Asociaţiei „Cercetaşii bistriţeni” amplasând sute de lampioane cercetăşeşti în zona pietonală a oraşului, înainte ca municipalitatea să întrerupă iluminatul public timp de o oră.
Primarul municipiului Bistriţa, Ovidiu Creţu, ajutat de o tânără ecologistă, a numărat secundele până la ora la care s-a întrerupt iluminatul public în oraş, iar apoi tinerii iubitori de mişcare aer liber pedalat pentru pământ, într-un tur ciclist de-a lungul întregului oraş, desfăşurat sub sigla „Connect2Earth”.
În fruntea bicicliştilor s-au aflat doi dintre campionii oraşului la sportul pe două roţi - Matei Filip şi Levente Ianosi, desemnaţi ambasadorii Bistriţei în proiectul Mobilităţii durabile „CitiZEN”.
Timp de o oră, bistriţenii prezenţi în zona centrală Bistriţei au pedalat pentru energia verde pe cele trei biciclete inedite, generatoare de energie electrică şi au reuşit să ilumineze zona centrală a oraşului cu energie verde, în paralel fiind susţinut un spectacol de sunet şi lumină de două dintre trupele consacrate din Bistriţa – The Boulevrad Acoustic şi Trupa Sirius.
Guvernul, în întuneric timp de o oră
Lumina în Palatul Victoria va fi stinsă, sâmbătă, timp de o oră, între 20.30 şi 21.30, Guvernul României alăturându-se astfel, şi în 2018, instituţiilor publice şi organizaţiilor din ţară şi din întreaga lume care marchează „Ora Pământului”.
„Guvernul doreşte să reconfirme în acest fel atenţia pe care o acordă problemelor de mediu şi de eficienţă energetică, obiectivul pe care şi l-a propus prin Programul de guvernare fiind de redefinire a politicilo energetice ale României, punând accent pe cercetare, inovare şi pe promovarea noilor tehnologii privind stocarea energiei, reţelelor inteligente sau măsurilor de eficienţă energetică în întreg sistemul”, potrivit unui comunicat de presă.
De asemenea, acestui demers al Guvernului i se alătură ministere şi alte instituţii guvernamentale.
Anul acesta, la împlinirea a 11 ani de la debutul „Orei Pământului”, peste 6500 de oraşe vor lua parte la această acţiune.
Palatul Cotroceni se alătură campaniei
Iluminatul Palatului Cotroceni va fi înterupt, sâmbătă, timp de o oră, între 20.30 şi 21.30, Administraţia Prezidenţială alăturându-se astfel, şi în 2018, instituţiilor publice şi organizaţiilor din ţară şi din întreaga lume care marchează „Ora Pământului”.
„Administraţia Prezidenţială se alătură, pentru al patrulea an consecutiv, campaniei „Earth Hour” - Ora Pământului. În acest sens, sâmbătă, 24 martie a.c., în intervalul orar 20:30-21:30, iluminatul Palatului Cotroceni va fi întrerupt”, potrivit unui comunicat de presă.
Casa Poporului stinge luminile
Luminile interioare şi exterioare de la Palatul Parlamentului vor fi stinse sâmbătă seara, între 20.30 şi 21.30, în acest fel instituţia alăturându-se acţiunilor din 6.500 de oraşe din întreaga lume dedicate Zilei Pământului.
"Camera Deputaţilor se alătură, şi în acest an, celei mai mari acţiuni voluntare de mediu, „Earth Hour – Ora Pământului în România”, ca partener al organizaţiei internaţionale „World Wide Fund for Nature”. Pentru a marca acest eveniment, iluminatul interior şi exterior al Palatului Parlamentului va fi întrerupt sâmbătă, 24 martie, între orele 20.30 – 21.30", se arată într-un comunicat de presă remis MEDIAFAX.
Camera Deputaţilor participă la acest eveniment de la prima ediţie a acestuia în România.
Anul trecut, instituţii emblematice din România, precum Palatul Cotroceni, Palatul Parlamentului, Guvernul României şi Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU) din Bucureşti s-au alăturat evenimentului.
Sediile MAE şi ambasadelor româneşti din străinătate vor fi în întuneric de Ziua Pământului
Luminile în sediile MAE, ale misiunilor diplomatice, oficiilor consulare şi institutelor culturale româneşti din străinătate vor fi stinse, sâmbătă, timp de o oră, între 20.30 şi 21.30, pentru a marca „Ora Pământului”.
„Ministerul Afacerilor Externe se alătură, şi în acest an, iniţiativei internaţionale <<Ora Pământului>> (<<Earth Hour>>), în cadrul demersurilor din întreaga lume de conştientizare a consecinţelor schimbărilor climatice asupra mediului înconjurător şi a calităţii vieţii. Campania de anul acesta se desfăşoară sub sloganul #Connect2Earth şi aduce în discuţie importanţa biodiversităţii. Astfel, sâmbătă, 24 martie, în intervalul 20.30-21.30, vor fi stinse timp de o oră luminile în sediile MAE, ale misiunilor diplomatice, oficiilor consulare şi institutelor culturale româneşti din străinătate, cu scopul simbolic de a atrage atenţia asupra necesităţii protejării mediului şi a resurselor planetei şi asupra responsabilităţii fiecăruia dintre noi”, potrivit unui comunicat.
În Bucureşti, "conversaţia" despre biodiversitate are loc printr-un program variat, în cadrul unui eveniment organizat de WWF. La Palatul Universul (Beans & Dots şi Mezanin), sâmbătă, de la ora 19.00, va avea loc proiecţia mediumetrajului "Sălbăticia din Carpaţi, bogăţie pentru oameni", urmând ca participanţii să îşi dăruiască energia naturii în paşi de dans cu Swing Dance Society. Rockabella şi Blue Noise aduc muzică, fără să se folosească de surse de energie electrică, iar The Bat - We love IMPRO este un spectacol parcă scris pentru natură şi Ora Pământului, potrivit organizatorilor.
De asemenea, adevăraţii VeloPrieteni România organizează o tură cu bicicletele, punctul de întâlnire fiind Rondul Bicicliştilor din Parcul Izvor, la ora 20.30. Traseul va cuprinde Parcul Izvor, Unirii, Piaţa Romană, Piaţa Victoriei, Charles de Gaulle, Bulevardul Kiseleff, Calea Victoriei şi retur la Izvor.
Totodată, în Bucureşti şi în toată ţara vor avea loc evenimente organizate de Corul Naţional de Cameră Madrigal - Marin Constantin, prin Programul Naţional Cantus Mundi. Lista oraşelor şi coordonatorilor poate fi consultată pe https://www.cantusmundi.com/ro/.
De-a lungul ediţiilor anterioare, sute de mii de români au stins luminile pentru o oră, în ultima sâmbătă din luna martie. Clădiri simbolice, castele, monumente şi instituţii au întrerupt iluminatul şi au găzduit evenimente tematice. Printre reuşitele importante ale mişcării "Earth Hour" în România se numără faptul că Palatul Parlamentului, cea mai mare clădire civilă din lume, care într-o oră consumă cât un oraş de 20.000 de locuitori, stinge luminile în fiecare an de Ora Pământului.
Evenimentul Ora Pământului (Earth Hour) a fost organizat pentru prima dată de World Wide Fund - Australia în Sydney, pe 31 martie 2007, fiind brand înregistrat de organizaţia WWF la nivel global. Peste 2,2 milioane de oameni şi 2.000 de sedii de companii din Sydney au stins luminile pentru o oră în acea seară, ca semn al conştientizării problemei schimbărilor climatice. Implicarea oamenilor de pe tot globul a făcut în doar câţiva ani ca Earth Hour să devină cel mai mare eveniment de mediu din istorie, potrivit WWF.
Evenimentul Earth Hour este marcat de fiecare dată în ultima sâmbătă din luna martie, care este foarte aproape de echinocţiu, astfel încât toate oraşele au parte de întuneric în intervalul 20.30 - 21.30.
Mesajul este acelaşi, peste tot: problemele cauzate de schimbările climatice şi de extraconsum sunt atât de grave, actuale şi complexe, încât este nevoie urgentă de acţiune, la nivel global. Iar vocea comună a miliarde de oameni de pe tot globul ajunge chiar şi la cele mai înalte foruri ale decidenţilor.
Din 2011, Earth Hour a intrat în etapa "Mai mult decât o oră pentru planetă (Beyond the Hour)", în care oamenii de pretutindeni sunt îndemnaţi nu numai să stingă lumina pentru o oră, ci să se angajeze în acţiuni de mediu în fiecare zi şi să-şi schimbe comportamentul pentru a avea un impact mai mic asupra naturii.
În România, Earth Hour se sărbătoreşte din anul 2009, fiind parte astfel din comunitatea globală de peste două miliarde de oameni. De la un început relativ timid de nouă oraşe la prima ediţie, Earth Hour a devenit o întrecere anuală în iniţiative pozitive, o dată importantă în calendarul primăriilor, un gest simbolic replicat în casele oamenilor din întreaga ţară şi un eveniment popular în viaţa comunităţilor mici şi mari.
Anul acesta, pentru a zecea oară consecutiv în România, WWF încurajează indivizi şi organizaţii, companii, instituţii publice şi centre culturale din toată ţara să stingă lumina timp de o oră, sâmbătă, de la 20.30.
Începând cu acest an, evenimentul pune un accent şi mai mare pe implicarea activă a tinerilor în construirea unui viitor în armonie cu natura. În acest sens, aceasta este prima ediţie Earth Hour în care WWF îşi uneşte forţele cu Cercetaşii României.
Citeşte şi: Un mall din Bucureşti va dona Primăriei Generale un teren pe care a realizat o bandă de circulaţie
Citeşte şi: Caz revoltător | Medic despre o femeie care nu primeşte pensie de boală deşi nu-şi poate folosi braţul drept: Regret că nu i-am amputat mâna
Citeşte şi: ANM: Zăpada portocalie nu este un fenomen ciudat. În România, concentraţii mici de nisip saharian
Citeşte şi: EXPLOZIA din Cehia | Muncitor din Prahova, printre victimele tragediei de la uzină chimică din Cehia: ”Era lăcătuş. Foarte liniştit, foarte muncitor şi foarte cinstit”
Citeşte şi: Berzele, în PERICOL din cauza vremii. Veterinarii le dau sfaturi oamenilor să le hrănească pentru a SUPRAVIEŢUI şi cum să procedeze în cazul în care sunt îngheţate
Citește pe alephnews.ro: Netanyahu a declarat că există progrese în negocierile cu Hamas în Gaza. O rachetă lansată de Houthi a fost interceptată deasupra Israelului
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Citește și: Un mall din Bucureşti va dona Primăriei Generale un teren pe care a realizat o bandă de circulaţie
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
De Crăciun, dăruiește din suflet: Prințul William urmează pașii caritabili ai mamei sale, prințesa Diana
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Warren Buffett a spus cândva că o casă poate să fie un coşmar dacă ochii cumpărătorului sunt mai mari decât portofelul său. Totuşi, crede că investiţia sa de 31.500 de dolari este una dintre cele mai bune
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe