- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (21.06.2011, 15:20)
- Liviu Dadacus , Liviu Dadacus ,
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Ordonanţa privind recalcularea pensiilor militare, adoptată de Cameră. Opoziţia va contesta legea la CC
Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat marţi cu 168 de voturi "pentru", 116 voturi "împotrivă" şi 7 abţineri, proiectul de lege privind aprobarea OUG nr. 1/2011 referitoare la recalcularea pensiilor militare, opoziţia anunţând că va depune imediat o sesizare la Curtea Constituţională.
Urmărește
1451 afișări
Ordonanţa privind recalcularea pensiilor militare, adoptată de Cameră. Opoziţia va contesta legea la CC (Imagine: Catalina Filip/Mediafax Foto)
Proiectul de lege, dezbătut în procedură de urgenţă, face parte din categoria legilor organice, Camera Deputaţilor fiind forul decizional.
Proiectul de lege a primit Raport de adoptare din partea Comisiei de muncă a Camerei Deputaţilor.
Dezbaterea proiectului a durat aproximativ două ore şi jumătate, în condiţiile în care plenul a decis, la propunerea liderului grupului PDL, Mircea Toader, prelungirea programului de lucru până la finalizarea dezbaterii pe articole, motivul invocat fiind acela că legea este una foarte importantă.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Centrul Global de Angajament (GEC) din cadrul Departamentului de Stat al SUA, acuzat de republicani că-i cenzurează pe americani, se închide după ce a rămas fără finanțare. Elon Musk l-a catalogat ca fiind „cel mai mare infractor din SUA”
-
ISU Tulcea, despre incidentul aviatic: nu au fost înregistrate apeluri la 112
-
MApN: în judeţul Tulcea a fost detectată o ţintă aeriană de mici dimensiuni
-
Azerbaidjanul „se aşteaptă ca partea rusă să recunoască” doborârea avionului de pasageri
În cadrul dezbaterilor generale, reprezentanţii opoziţiei au criticat în termeni duri OUG nr. 1/2011, acuzând deputaţii din arcul guvernamental că, deşi au iniţiat, susţinut şi votat o serie de amendamente în Comisia de apărare, care ar fi corectat actul normativ, nu le-au mai susţinut şi în şedinţa Comisiei de muncă, al cărei raport favorabil nu mai include amendamentele respective.
Deputatul PSD Eugen Bejinariu a acuzat faptul că, prin această OUG, în Armată au fost inversate ierarhiile, el apreciind că Guvernul Emil Boc, susţinut de PDL şi de preşedintele Traian Băsescu, "îşi bate joc de oameni".
Bejinariu a precizat, în acord cu deputatul liberal Victor Paul Dobre, că PSD şi PNL vor susţine adoptarea amendamentelor propuse de opoziţie în Comisia de apărare.
Reprezentanul grupului parlamentar al UDMR, Kerekes Karoly, a sugerat că proiectul de lege ar putea fi retrimis la Comisia de muncă, pentru a se vedea cum se rezolvă "nedreptatea" creată de faptul că legea ar restabili pensiile "torţionarilor" şi fostelor cadre din Securitate şi ar diminua pensia celor care au luptat pentru democratizare.
La rândul său, reprezentantul grupului minorităţilor, Nicolae Mircovici, a precizat că grupul său va vota în favoarea proiectului de lege de aprobare a OUG 1/2011 şi a apreciat, în calitate de fost militar şi membru al Comisiei de apărare, că o problemă referitoare la pensiile militarilor nu trebuie să fie politizată.
După finalizarea dezbaterilor generale, deputatul PNL George Scutaru a solicitat retrimiterea proiectului de lege la Comisia de muncă, propunerea sa fiind respinsă de plenul Camerei, el cerând, în schimb, ca grupul PDL să-şi prezinte punctul de vedere asupra acestui act normativ, aşa cum au făcut toate grupurile.
Mai mult, Scutaru a cerut ca deputaţii Nicolae Mircovici (minorităţi) şi Eugen Bădălan (PDL), foşti militari, să-şi voteze amendamentele pe care le-au iniţiat, susţinut şi votat în Comisia de apărare şi respinse de Comisia de muncă.
Solicitarea lui Scutaru a avut ecou în ceea ce îl priveşte pe deputatul Nicolae Mircovici, care a anunţat că şi-a votat în plen amendamentul pe care l-a susţinut în Comisia de apărare, dar şi asupra deputatului Eugen Bădălan, care a cerut, la rândul său, de la tribuna Camerei Deputaţilor, să se revină la momentul dezbaterilor generale astfel încât PDL să-şi prezinte punctul de vedere în legătură cu proiectul legislativ.
Cererea lui Bădălan nu a fost însă luată în seamă, preşedintele de şedinţă, Ioan Oltean, rugându-l să ocupe loc în sală şi informându-l că secretarii de şedinţă nu l-au infomat, în momentul dezbaterilor generale, că cineva din zona grupului PDL ar fi dorit să ia cuvântul.
După respingerea primelor amendamente cuprinse în raport, deputaţii PNL George Scutaru şi Victor Paul Dobre au anunţat că opoziţia va depune o contestaţie la Curtea Constituţională imediat ce se va da votul final asupra proiectului de lege de aprobare a OUG respective, invocând faptul că aceasta încalcă principiul neretroactivităţii legii precum şi articolul 44 din Constituţie referitor la proprietatea privată.
După ce plenul a adoptat propunerea liderului grupului PDL, Mircea Toader, privind prelungirea programului de lucru până la finalizarea dezbaterii pe articole, opoziţia şi-a susţinut toate amendamentele depuse, acestea fiind respinse de Cameră.
În urma respingerii, pe rând, a tuturor amendamentelor, plenul Camerei Deputaţilor a adoptat, în forma iniţiatorului, anexa 3 a OUG nr. 1/2011 cu 161 de voturi "pentru", 103 voturi "împotrivă" şi două abţineri.
Citește pe alephnews.ro: Adrian Sârbu: Ce se va alege de copilul tău – suprema ta investiție – după 12 ani de școală la stat în „România Educată” a lui Iohannis? Nu știi și te enervezi. Sau știi și te enervezi
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Israelul a efectuat atacuri aeriene asupra aeroportului internațional din Yemen. A fost vizată infrastructura militară a rebelilor Houthi
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Măsurile disperate pe care le iau chinezii ca să încurajeze natalitatea. Îi învaţă pe tineri chiar şi cum să meargă la întâlniri şi să se îndrăgostească
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
PROSPORT.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 07:15
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 1038. Lavrov: Administraţia Trump ar trebui să facă primul pas pentru „restabilirea dialogului” / Reuters: Rusia utilizează Bitcoin pentru plăţile internaţionale
-
ieri, 22:54
ISU Tulcea, despre incidentul aviatic: nu au fost înregistrate apeluri la 112