Organizaţia Salvaţi Copiii cere Avocatului Poporului să cerceteze cazul elevului din Botoşani agresat de preot

„Salvaţii Copiii România” a trimis Avocatului Poporului o sesizare prin care solicită investigarea cazului de la Botoşani, unde un elev ar fi fost lovit de către profesorul de religie. Organizaţia solicită şi monitorizarea anchetei penale de către Avocatul Poporului.

Urmărește
635 afișări
Imaginea articolului Organizaţia Salvaţi Copiii cere Avocatului Poporului să cerceteze cazul elevului din Botoşani agresat de preot

Organizaţia Salvaţi Copiii cere Avocatului Poporului să cerceteze cazul elevului din Botoşani agresat de preot | VIDEO

„Salvaţi Copiii atrage atenţia asupra riscurilor pe termen lung ale violenţei asupra copilului, ca urmare a cazului de la şcoala din Botoşani, pentru care organizaţia a sesizat Avocatul Poporului. Salvaţi Copiii a aflat, din numeroasele relatări mass-media, despre faptele de violenţă comise asupra unui copil de 11 ani, elev al Şcolii gimnaziale din localitatea Cristeşti, judeţul Botoşani, acuzat fiind profesorul său de religie”, se arată într-un comunicat al Asociaţiei Salvaţi Copiii, remis MEDIAFAX.

Organizaţia solicită astfel Avocatului Poporului să monitorizeze ancheta penală în acest caz.

„Abuzul a avut drept consecinţă internarea medicală a copilului, ceea ce indică gravitatea faptelor şi necesitatea tratării cu seriozitate a acestui caz pornind de la principiul interesului superior al copilului care prevalează în faţa altor considerente de ordin juridic sau administrativ. Luând în considerare aceste aspecte grave, dar şi încercările recente de orientare a atenţiei opiniei publice asupra copilului nu din perspectiva calităţii sale de victimă, ci a unor presupuse provocări de care s-ar face vinovat, Organizaţia Salvaţi Copiii a trimis Avocatului Poporului o sesizare cu privire la necesitatea investigării cazulului copilului agresat, modul în care acesta este protejat şi de a monitoriza derularea anchetei penale şi a cercetărilor disciplinare cu privire la autorul faptelor de violenţă”, se arată în comunicat.

Statistica agresiunilor fizice în mediul rural

Potrivit sursei citate, 7% dintre copii sunt agresaţi fizic de către educatorii şi profesorii lor, cu o frecvenţă dublă de apariţie în mediul rural (14%) comparativ cu mediul urban.

„În cazul tuturor celor care au în grija lor copii, cadre didactice, asistenţi sociali, cadre medicale etc., şi care se fac vinovaţi de acte de violenţă ori tratament degradant, legea trebuie aplicată cu fermitate. Nu e de mirare faptul că, de-a lungul timpului, au fost aduse la cunoştinţa publicului numeroase situaţii de abuz în grădiniţe, şcoli sau centre de plasament, urmate de anchete ale instituţiilor de învăţământ ale căror rezultate fie nu sunt comunicate opiniei publice de către instituţiile responsabile, fie au ca rezultat exonerarea de răspundere a celor acuzaţi şi menţinerea lor în sistemul de educaţie, cu acceptarea riscului de repetare a abuzului asupra altor copii”, se mai arată în comunicatul celor „Salvaţi Copiii”.

Două anchete au loc în judeţul Botoşani după ce mama unui elev în vârstă de 11 ani de la şcoala din localitatea Baranca a cerut intervenţia medicilor, spunând că fiul ei a fost tras de urechi şi lovit cu capul de perete de către un profesor de religie. Reprezentanţii Inspectoratului Judeţean de Poliţie Botoşani au declarat, pentru MEDIAFAX, că a fost deschis un dosar penal pentru purtare abuzivă, pentru a se stabili ce s-a întâmplat cu exactitate la o şcoală din judeţ. Surse judiciare au declarat, corespondentului MEDIAFAX, că un elev în vârstă de 11 ani de la şcoala din localitatea Baranca a fost agresat, în timpul orei de religie, chiar de către profesor, un preot din altă localitate. Mama elevului a sunat la 112 şi a cerut intervenţia medicilor, spunând că fiul ei a fost tras de o ureche şi lovit cu capul de perete, pentru că făcea gălăgie la ore. Copilul a fost transportat la spital, având urechea ruptă.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici