- Home
- Social
- REŞIŢA, (08.10.2018, 18:04)
- Adriana Mit
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Organizaţii de mediu: Cascada Bigăr, obiectiv turistic cu care România se mândreşte, este înconjurată de DEFRIŞĂRI masive | VIDEO
Două organizaţii de mediu susţin că peste 60% din suprafaţa Parcului Naţional Cheile Nerei – Beuşniţa, în care se află şi Cascada Bigăr, desemnată cea mai frumoasă din lume, este afectată de tăieri, iar pentru acest lucru consideră că de vină sunt Romsilva şi Ministerul Mediului.
Urmărește
5146 afișări
Foto: Agent Green
Organizaţiile de mediu Agent Green şi EuroNatur au făcut publică o investigaţie care arată că peste 60% din suprafaţa Parcului Naţional Cheile Nerei – Beuşniţa, aflat în judeţul Caraş-Severin, ar fi afectată de tăieri. De asemenea, cele două ONG-uri i-au solicitat Ministerului Mediului să ia măsuri pentru a pune capăt degradării pădurilor din parcurile naţionale şi exploatărilor comerciale.
“Peste 60% din suprafaţa parcului este afectată de tăieri, o adevărată crimă împotriva biodiversităţii. Pădurile din parc sunt tratate ca nişte păduri ordinare de producţie. Agent Green şi EuroNatur fac un nou apel către Ministerul Mediului să intervină ferm pentru a pune capăt exploatărilor comerciale şi degradării pădurilor din parcurile naţionale. Contractele de administrare semnate cu Romsilva trebuie reziliate de urgenţă. Agent Green a descoperit zone care au fost degradate prin tăieri agresive, păduri seculare rase şi situri de importanţă comunitară distruse. Toate acestea au fost posibile din cauza incompetenţei şi a ignoranţei de care au dat dovada angajaţii Parcului Naţional Cheile Nerei - Beuşniţa şi cei ai Romsilva. De asemenea, investigatorii Agent Green, au obţinut în exclusivitate imagini din timpul unei partide de vânătoare ilegală în inima parcului, şi unde poliţiştii au prins la braconat oficiali ai AJVPS Caraş Severin şi Oraviţa”, a arătat Agent Green.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Principalele măsuri ale „ordonanței trenuleț” pregătite de noul Guvern. Cum arată varianta finală a măsurilor de austeritate
-
Ordonanţa trenuleţ. Federaţia Naţională Sindicală din Asistenţa Socială este îngrijorată de proiect
-
Alegeri prezidenţiale în Croaţia
-
Piloţii avionului prăbuşit în Coreea de Sud au emis un semnal de alarmă
Reprezentanţii celor două organizaţii de mediu au susţinut că în peste 50% din pădurile parcurilor naţionale se practică exploatările comerciale, în condiţiile în care legislaţiile europene “sancţionează drastic” şi interzic distrugerea habitatelor.
“Autorităţile din România au ignorat cu bună ştiinţă legislaţia internaţională şi mii de hectare de păduri, care ar fi trebuit să fie protejate, au căzut sub lama drujbelor în ultimii 15 ani. Iar astăzi, acele păduri sunt devastate şi într-o stare avansată de degradare. Principalii vinovaţi pentru distrugerea Parcurilor Naţionale sunt Regia Naţională a Pădurilor Romsilva, care administrează 12 din cele 13 Parcuri Naţionale, şi Guvernul României prin Ministerul Mediului, instituţii care au tolerat de prea mult timp degradarea sistematică”, a informat Agent Green.
Cele două ONG-uri au mai precizat că zona de protecţie strictă a Parcului Naţional Cheile Nerei – Beuşniţa a fost redusă la 39%, la ordinul Romsilva, care şi-a dorit “tăieri de masă lemnoasă pe o suprafaţă cât mai mare din parc”. Agent Green a estimat că peste 40.000 de metri cubi de lemn au fost exploataţi anul trecut din parcul naţional aflat în judeţul Caraş-Severin şi că sunt ameninţate nu doar pădurile seculare, ci şi animalele sălbatice, în condiţiile în care a avut loc, în ultimii ani, cel puţin o partidă ilegală de vânătoare.
De asemenea, organizaţiile de mediu au anunţat că vor sesiza Comisia Europeană cu privire la aceste probleme identificate.
„Exploatarea agresivă în parcurile naţionale din România este una dintre cele mai dramatice crize pe care Europa le traversează la nivel de mediu şi din nefericire este o dramă despre care mulţi oficiali europeni încă nu au aflat. Comisia Europeană trebuie să sancţioneze aceste derapaje. Protejarea acestor păduri seculare şi intacte este o prioritate, ţinând cont de faptul că Europa s-a confruntat anul acesta cu incendii devastatoare”, a declarat Gabriel Schwaderer, din partea fundaţiei EuroNatur.
Până la ora transmiterii acestei ştiri, reprezentanţii Romsilva nu au putut fi contactaţi pentru a-şi exprima un punct de vedere.
Citește pe alephnews.ro: Un avion sud-coreean cu 181 de persoane la bord s-a prăbușit la aterizare în sud-vestul Coreei de Sud, spun oficialii. Cel puțin 167 de oameni au murit. Bilanțul e în creștere
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CNN: Putin își cere scuze pentru „tragicul” accident al Azerbaidjan Airlines „fără a-și recunoaște responsabilitatea”
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
GALERIE FOTO. S-au despărțit de Crăciun! Manechinul a șters toate pozele cu fotbalistul de pe rețelele de socializare
PROSPORT.RO
Ce pensie va avea de la 1 ianuarie un pensionar român, dacă acum primește 3.000 de lei pe lună
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe