Organizaţiile de pacienţi cer măsuri în cazul celor 1534 de medicamente ce urmează să fie retrase de producători de pe piaţă

Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România (COPAC) atrage atenţia asupra situaţiei grave generate de lipsa medicamentelor, precizând că autorităţile nu iau nicio măsură şi nu comunică public datele.

Urmărește
1845 afișări
Imaginea articolului Organizaţiile de pacienţi cer măsuri în cazul celor 1534 de medicamente ce urmează să fie retrase de producători de pe piaţă

Organizaţiile de pacienţi cer măsuri în cazul celor 1534 de medicamente care vor fi retrase de producători de pe piaţă (Imagine: Shutterstock)

"Mii de medicamente vor fi retrase din România, sute de mii de cutii şi flacoane iau calea exportului, în vreme ce autorităţile nu iau nicio măsură şi nu comunică public nici măcar datele. Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România atrage atenţia din nou asupra situaţiei extrem de grave a lipsei medicamentelor. Potrivit unor informaţii oficiale transmise de Ministerul Sănătăţii condus de dr. Patriciu Achimaş Cadariu Camerei Deputaţilor, un număr de 1534 de medicamente vor fi retrase de producători de pe piaţă (fiind trimise notificări Agenţiei Naţionale a Medicamentului)", anunţă COPAC printr-un comunicat de presă.

Dintre acestea, un număr de 313 nu au o altă variantă de tratament disponibilă, explică organizaţiile de pacienţi.

Potrivit COPAC, documentele Ministerului Sănătăţii "arată o listă impresionantă de medicamente importante care pleacă la export", dând câteva exemple: "Adalat (22500 cutii/flacoane plecate) pentru tratamentul hipertensiunii arteriale, Amaryl pentru tratamentul diabetului zaharat de tip 2 (5297 cutii), Ampicilina (4800 cutii), Arcoxia (28202), Azarga pentru tratamentul glaucomului (7262), Baraclude pentru tratamentul Hepatitei B (2373), Betaloc(r)zok pentru tratamentul hipertensiunii (20967), Copaxone pentru tratamentul sclerozei multiple (730), Kepra pentru tratamentul epilepsiei (3821), Mabtera pentru tratamentului Limfonului non-Hodkin (98)".

Organizaţiile de pacienţi susţin că au semnalat problemele încă din luna martie, menţionând că nu le-au fost prezentate documente deşi au fost solicitate în repetate rânduri.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici