Organizatori de concursuri şcolare, bănuiţi de evaziune de 3,14 milioane de euro. Aproximativ 40 de profesori, suspectaţi în dosar

Aproape 40 de profesori au fost ridicaţi, marţi, de poliţiştii bucureşteni, în dosarul de evaziune fiscală prin concursuri şcolare, după ce anchetatorii au descins la 80 de adrese, între care şi la o grădiniţă care aparţine unei firme controlate de soţia şefului Consiliului Judeţean (CJ) Constanţa. Prejudiciu în acest caz este estimat la 3,14 milioane de euro.

Urmărește
2427 afișări
Imaginea articolului Organizatori de concursuri şcolare, bănuiţi de evaziune de 3,14 milioane de euro. Aproximativ 40 de profesori, suspectaţi în dosar

Organizatori de concursuri şcolare, bănuiţi de evaziune de 3,14 milioane de euro (Imagine: Shutterstock)

Potrivit unor surse judiciare, poliţiştii şi procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti au ridicat, cu mandat de aducere, 48 de persoane, dintre care 38 sunt cadre didactice. Sursele citate au precizat, pentru MEDIAFAX, că toate persoanele duse la audieri au calitatea de suspecţi.

Printre unităţile de învăţământ percheziţionate s-au numărat şi Centrul Educaţional "Rainbow Kinder Campus", care aparţine unei societăţi controlate de Codruţa Constantinescu, soţia preşedintelui Consiliului Judeţean Constanţa, Nicușor Constantinescu, şi de fina acesteia.

De asemenea, au fost făcute percheziţii şi la Şcoala Spectrum, verificându-se dacă a fost organizat concursul Arhimede în această unitate.

Reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Constanţa au precizat că în ultimii ani instituţia a interzis organizarea şi desfăşurarea concursurilor şcolare contra cost şi nicio unitate de învăţământ din reţeaua şcolară de stat nu a fost implicată în organizarea concursului Arhimede.

Peste 200 de poliţişti bucureşteni au făcut, marţi dimineaţă, 80 de percheziţii în Capitală şi şapte judeţe, la suspecţi de evaziune fiscală prin organizarea de concursuri şcolare, cu un prejudiciu estimat la 3,14 milioane de euro, potrivit Poliţiei Capitalei.

Conform poliţiştilor, organizatorii de concursuri şcolare şi-au însuşit fondurile colectate din taxele de participare, nu au reţinut şi virat la bugetul de stat impozitele cu reţinere la sursă şi au înregistrat în contabilitatea fundaţiilor cheltuieli fictive.

Prejudiciul produs prin săvârşirea infracţiunilor este estimat la 3,14 milioane de euro.

În acest dosar având ca obiect săvârşirea infracţiunilor de evaziune fiscală, spălare de bani, delapidare şi conflict de interese, 80 de percheziţii au fost efectuate de 210 poliţişti din cadrul Poliţiei Capitalei, sub supravegherea procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti, în municipiul Bucureşti şi în judeţele Argeş, Ilfov, Constanţa, Giurgiu, Maramureş, Sibiu şi Buzău.

Peste 30 de percheziţii vizează şcoli, printre care colegiile naţionale "Mihai Viteazul", "Spiru Haret" şi "Aurel Vlaicu", Liceul Teoretic "Ştefan Odobleja" şi Colegiul Tehnic "Constantin Brâncuşi", au declarat pentru MEDIAFAX surse din Poliţie.

Restul percheziţiilor vizează fundaţii, asociaţii şi persoane fizice, printre care revista Arhimede, care organizează concursuri şcolare, şi pe redactorul-şef al acesteia, Petruş Alexandrescu, au mai spus sursele citate.

În cauză au fost emise 48 de mandate de aducere pe numele mai multor persoane, ce urmează să fie audiate la sediul Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice - Sector 4, în vederea continuării cercetărilor.

Printre persoanele duse la audieri este Mihaela Gună, preşedintele Federaţiei Asociaţiilor de Părinţi.

Activităţile au fost desfăşurate beneficiind de sprijinul tehnic de specialitate al Serviciului Român de Informaţii.

La acţiune au participat şi poliţişti din cadrul Inspectoratelor de Poliţie ale Judeţelor Argeş, Constanţa, Giurgiu, Maramureş, Sibiu şi Buzău.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici