OUG privind procedura de desemnare a procurorului european, în şedinţa de Guvern

Ordonanţa de Urgenţă ce vizează procedura de selecţie a procurorului din partea României care va face parte din Parchetul European, se află marţi pe ordinea de zi a Executivului, a anunţat premierul Viorica Dăncilă. Proiectul a fost avizat azi de CSM.

Urmărește
176 afișări
Imaginea articolului OUG privind procedura de desemnare a procurorului european, în şedinţa de Guvern

OUG privind procedura de desemnare a procurorului european, în şedinţa de Guvern

"Avem astăzi un proiect de act normativ prin care se crează baza legală pentru a selecta un procuror care să facă parte din Colegiul Parchetului European. Regulamnetul pentru funcţionarea Parchetului European, care a intrat în vigoare în anul 2017, stabileşte că fiecare ţară trebuie să contribuie cu câte un reprezentant la formarea acestei instituţii, care va deveni operaţională la anul. Termenul până la care fiecare stat trebuie să îşi desemneze procurorul este 31 martie 2019. Prin actul de azi creăm baza legală pentru a selecta 3 candidaţi, propuneri pe care le vom trimite la Bruxelles", a declarat Viorica Dăncilă, la începutul şedinţei de Guvern.

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a avizat favorabil, marţi, cu 17 voturi pentru şi unul împotrivă, proiectul de OUG transmis de ministrul Justiţiei Tudorel Toader care prevede aplicarea de către România a regulamentului privind instituirea Parchetului European.

S-au înregistrat 17 voturi pentru şi unul împotrivă.

În ceea ce priveşte articolul 1, alineatul 3 din proiectul de ordonanţă, cu privire la persoanele care pot candida pentru funcţia de procuror european, Plenul Consiliului Superior al Magistraturii şi-a însuşit următoarea observaţie: "Această funcţie ar putea fi ocupată şi de către un judecător, context în care trebuie prevăzute condiţiile de vechime şi grad şi cu referire la judecători", cu 10 voturi pentru, 7 voturi împotrivă şi un vot nul.

Duminică, Tudorel Toader a declarat că OUG pentru selectarea celor trei propuneri de procurori pentru Parchetul European din partea României se justifică deoarece termenul limită este finalul lunii martie.

Parchetul European (EPPO) va fi un parchet european independent responsabil cu investigarea, urmărirea penală şi trimiterea în judecată a autorilor infracţiunilor care aduc atingere intereselor financiare ale UE şi a complicilor acestora. Regulamentul (UE) 2017/1939 al Consiliului (1) privind EPPO a intrat în vigoare la 20 noiembrie 2017. În conformitate cu articolul 120 din respectivul regulament, EPPO îşi va începe activitatea în urma unei decizii a Comisiei, odată ce acesta va fi înfiinţat, dar nu mai devreme de 3 ani de la data intrării în vigoare a Regulamentului privind EPPO.

Biroul Parchetului Public European ar urma să îşi înceapă activitatea până la sfârşitul anului 2020.

Concursul pentru ocuparea funcţiei de şef al Parchetului European este în plină desfăşurare, iar Laura Codruţa Kovesi se află printre favorite.

Potrivit calendarului Parlamentului European, Comisia libertăţi civile, justiţiei şi afaceri interne (LIBE) are şedinţe pe 25 februarie de la ora 16.00 şi pe 26 februarie, de la orele 10.00 şi 15.30.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici