- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Ovidiu Vântu, Liviu Luca, Octavian Ţurcan şi Alex Stoian, audiaţi în cazul Nicolae Popa
Autorităţile române fac percheziţii la Sorin Ovidiu Vântu, Liviu Luca, preşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere Petrom, Octavian Ţurcan şi Alex Stoian, în cazul lui Nicolae Popa, fostul director al Gelsor, au declarat, joi, pentru MEDIAFAX, surse judiciare.
Ovidiu Vântu, Liviu Luca, Octavian Ţurcan şi Alex Stoian, audiaţi în cazul Nicolae Popa (Imagine: Liviu Maftei/Mediafax Foto)
Procurorii urmează să-i audieze pe omul de afaceri Sorin Ovidiu Vântu, Liviu Luca, preşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere Petrom, Octavian Ţurcan şi Alex Stoian, în cazul lui Nicolae Popa, fostul director al Gelsor, au declarat, joi, pentru MEDIAFAX, surse judiciare.
La locuinţele acestora şi ale altor persoane sunt în desfăşurare percheziţii.
În acest dosar, omul de afaceri Sorin Ovidiu Vântu a fost dat în consemn la frontieră pentru ca autorităţile judiciare să fie anunţate când acesta părăseşte România, după cum declarau, în decembrie 2009, pentru MEDIAFAX, surse judiciare.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Tu sau eu n-am vrut să fim Președinți. Descoperim că a fost cu ghinion
-
Adrian Sârbu: Tu sau eu n-am vrut să fim Preşedinţi. Descoperim că a fost cu ghinion
-
PNL o susţine pe Elena Lasconi în turul doi al alegerilor prezidenţiale
-
Alegeri prezidenţiale 2024, turul I. Numărătoarea voturilor s-a încheiat. Diferenţă de 2.742 de voturi între Elena Lasconi şi Marcel Ciolacu / Călin Georgescu pe primul loc cu 22,94%
Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie informează că joi au loc percheziţii în zece locaţii, fiind audiate o serie de persoane în cazul Nicolae Popa, fostul director Gelsor, pentru care autorităţile române au solicitat extrădarea din Indonezia, unde a fost capturat.
Procurorii Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în colaborare cu ofiţeri de poliţie din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române, continuă cercetările în cauza având ca obiect favorizarea infractorului, respectiv stabilirea circumstanţelor în care Nicolae Popa a fost sprijinit pentru a părăsi România şi a se stabili în străinătate, sustrăgându-se astfel de la executarea unei pedepse privative de libertate de 15 ani, informează PICCJ.
În urma comisiilor rogatorii efectuate în Indonezia şi Cipru, au fost predate documente de către autorităţile competente în conformitate cu procedura asistenţei judiciare în materie penală şi s-a procedat, totodată, la audierea lui Popa Nicolae.
Percheziţii în zece locaţii:
În cursul zilei de joi, sunt în derulare percheziţii în zece locaţii, iar o serie de persoane sunt audiate la sediul Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
În efectuarea cercetărilor, procurorii şi poliţiştii sunt sprijiniţi, conform competenţelor legale, de către lucrători ai Serviciului Român de Informaţii.
În decembrie 2009, Biroul de presă al Ministerului Public a comunicat că, "în baza informaţiilor primite cu privire la arestarea cetăţeanului român Popa Nicolae, la data de 2 decembrie 2009, în Indonezia, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a constituit un dosar penal în care se efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de favorizarea infractorului cu privire la persoanele care au ajutat persoana condamnată să se sustragă de la executarea pedepsei".
Fosta soţie a lui Nicolae Popa, condamnat în România pentru prăbuşirea FNI, a fost audiată de procurorii Parchetului instanţei supreme în dosarul în care se fac cercetări privind modul în care fostul director al grupului Gelsor a fugit din România, pentru a se sustrage executării pedepsei.
Surse judiciare declarau că fosta soţie a lui Nicolae Popa a fost audiată la Parchetul instanţei supreme în dosar privind favorizarea fugii fostului director de la Gelsor din România, precum şi modul în care acesta a fost finanţat în străinătate de omul de afaceri Sorin Ovidiu Vântu.
Fosta soţie a lui Nicolae Popa, Anca Căciulă, le-ar fi declarat procurorilor, luna trecută, că ea nu i-a remis fostului soţ vreo sumă care să îl ajute să se întreţină în străinătate, potrivit sursei citate.
Aceasta le-ar mai fi arătat procurorilor că o singură dată a primit de la fostul soţ "o sumă infimă", respectiv aproximativ 300 de euro.
În acest dosar a fost audiat, anul trecut, şi fratele lui Nicolae Popa, la Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (PICCJ) în legătură cu fuga fostului director al Gelsor.
Virgil Popa, în prezenţa unui avocat, a dat detalii procurorilor despre fuga fratelui său, Nicolae Popa.
Sursele citate au mai precizat că în acest dosar există doi suspecţi, bănuiţi că au intermediat transmiterea unor sume de bani de la Sorin Ovidiu Vântu către Nicolae Popa, după fuga acestuia din România
Cetăţeanul moldovean Octavian Ţurcan este considerat ca fiind una dintre persoanele de încredere ale omului de afaceri, ce i-ar fi transferat bani în Indonezia lui Nicolae Popa.
Ministrul indonezian al Justiţiei, Patrialis Akbar, a autorizat, în februarie, extrădarea în România a fostului director Gelsor, Nicolae Popa, procedura având nevoie şi de aprobarea preşedintelui indonezian, anunţa poliţia locală, citată de ediţia online a Jakarta Globe.
Potrivit generalului de poliţie Radja Erisman, şeful Direcţiei pentru investigarea infracţiunilor economice, ministrul Justiţiei şi Drepturilor Omului, Patrialis Akbar, a aprobat cererea de extrădare a lui Nicolae Popa în România. "Acum mai avem nevoie de aprobarea preşedintelui Susilo Bambang Yudhoyono", afirmă generalul de poliţie.
Fostul director Gelsor Nicolae Popa a fost arestat, în 2 decembrie, de autorităţile din Jakarta, Indonezia, el fiind condamnat de Tribunalul Bucureşti, în 2006, la 15 ani de închisoare pentru înşelăciune, alături de Ioana Maria Vlas, decizia rămânând definitivă în 2009.
Nicolae Popa a fost director al grupului de firme Gelsor şi membru al Consiliului de Încredere al Sov Invest, societatea de administrare a FNI. Decizia definitivă şi irevocabilă în dosarul prăbuşirii FNI a fost dată în 4 iunie 2006, de către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
Instanţa supremă a menţinut mare parte a cuantumului pedepselor stabilite pentru inculpaţii din acest dosar, printre care Ioana Maria Vlas, fostul administrator al SOV Invest, şi Nicolae Popa, fost director al Gelsor, grup financiar cu activităţi de brokeraj şi pe piaţa fondurilor de investiţii, prin care se derulau şi tranzacţiile cu unităţi de fond de la FNI.
Astfel, Ioana Maria Vlas a rămas cu pedeapsa de zece ani de detenţie, pentru înşelăciune şi abuz în serviciu. În cazul lui Nicolae Popa, acesta a rămas cu decizia de condamnare la 15 ani de închisoare pentru înşelăciune şi delapidare, infracţiunea de fals fiindu-i prescrisă.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO